Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 652

Varen

Varen op de Linge. De tocht in de haven van Leerdam. Het is zomer, het is erg warm 30°+. Passagiers gaan aan boord. Een grijze plaag kreupelt naar plekken met het beste uitzicht. Dikke, vette, uitgezakte lijven, getooid met gekke hoedjes en petjes volgen. We steken van wal en varen uit. Het hoge riet en ander gewas ontneemt het uitzicht op het daarachter gelegen land-schap en de daarin verscholen stadjes. Een enkele kerktoren duidt op hun bestaan. De uitleg van wat er te zien is komt uit luidsprekers maar is niet of nauwelijks te verstaan. Als je de tekst zou lezen op de website en je ogen zou sluiten beleef je meer dan op deze rondvaartboot. Koffie en gebak bieden soelaas. Op het achterdek verga je van de uitlaatgassen, op het bovendek is het veel te warm.  

Ik sluit mijn ogen en laat mijn gedachten teruggaan naar toen. Terug naar mijn tijd in ons Indië. In de weekenden het water op, wat koelte en wind. De in sarongs geklede meisjes die de waaiers in beweging houden. In uniform gestoken jongemannen die de drankjes en hapjes serveren. Met een lichte buiging als ze je het bestelde drankje aanreiken, "Sila, tuan, alstublieft heer". Later gingen de vrouwen niet meer mee op die vaartochten, de meesten waren al naar Neder-land. Met alleen de mannen aan boord werden de vaartoch-ten driester. Het drinken werd zuipen. In de loop van de dag waren de meesten stomdronken. Met onze zatte koppen scho-ten we op alles wat bewoog, meestal apen maar dat wisten we niet zeker. "Drinking cocktails and shooting Oerang Ash-leys", hij hoorde in gedachten weer de overslaande stem van Grazy Charlie. Het einde van de koloniale tijd was nabij. Ik schrik op uit mijn herinnering, de rondvaartboot moet de sluis bij Asperen nemen. Een paar decimeters ruimte, een hindernis van jewelste. De opwinding onder de passagiers verdwijnt even snel als die gekomen is. Twee uur na vertrek schuifel ik met de andere passagiers van boord, op zoek naar een glas koel, helder bier.

 

Dit artikel delen?
Auteur: ©Henk van Veen
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 542
Publicatie op .
Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Varen"

Geschreven door Henk van Veen . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!