Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Varen

| Henk van Veen

Varen op de Linge. De tocht in de haven van Leerdam. Het is zomer, het is erg warm 30°+. Passagiers gaan aan boord. Een grijze plaag kreupelt naar plekken met het beste uitzicht. Dikke, vette, uitgezakte lijven, getooid met gekke hoedjes en petjes volgen. We steken van wal en varen uit. Het hoge riet en ander gewas ontneemt het uitzicht op het daarachter gelegen land-schap en de daarin verscholen stadjes. Een enkele kerktoren duidt op hun bestaan. De uitleg van wat er te zien is komt uit luidsprekers maar is niet of nauwelijks te verstaan. Als je de tekst zou lezen op de website en je ogen zou sluiten beleef je meer dan op deze rondvaartboot. Koffie en gebak bieden soelaas. Op het achterdek verga je van de uitlaatgassen, op het bovendek is het veel te warm.  

Ik sluit mijn ogen en laat mijn gedachten teruggaan naar toen. Terug naar mijn tijd in ons Indië. In de weekenden het water op, wat koelte en wind. De in sarongs geklede meisjes die de waaiers in beweging houden. In uniform gestoken jongemannen die de drankjes en hapjes serveren. Met een lichte buiging als ze je het bestelde drankje aanreiken, "Sila, tuan, alstublieft heer". Later gingen de vrouwen niet meer mee op die vaartochten, de meesten waren al naar Neder-land. Met alleen de mannen aan boord werden de vaartoch-ten driester. Het drinken werd zuipen. In de loop van de dag waren de meesten stomdronken. Met onze zatte koppen scho-ten we op alles wat bewoog, meestal apen maar dat wisten we niet zeker. "Drinking cocktails and shooting Oerang Ash-leys", hij hoorde in gedachten weer de overslaande stem van Grazy Charlie. Het einde van de koloniale tijd was nabij. Ik schrik op uit mijn herinnering, de rondvaartboot moet de sluis bij Asperen nemen. Een paar decimeters ruimte, een hindernis van jewelste. De opwinding onder de passagiers verdwijnt even snel als die gekomen is. Twee uur na vertrek schuifel ik met de andere passagiers van boord, op zoek naar een glas koel, helder bier.

 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 444

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

De laatste avond

Geschreven door Anita Vlietman. Geplaatst in Kort verhaal.
Na een geweldige nacht had zij hem weggestuurd, zonder hem naar zijn naam te vragen.'Daag', klinkt het bijna emotieloos uit zijn vertrokken mond. Hij voelt zich misbruikt. ...
Meer lezen van Henk van Veen ?
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!