Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Varen

Varen op de Linge. De tocht in de haven van Leerdam. Het is zomer, het is erg warm 30°+. Passagiers gaan aan boord. Een grijze plaag kreupelt naar plekken met het beste uitzicht. Dikke, vette, uitgezakte lijven, getooid met gekke hoedjes en petjes volgen. We steken van wal en varen uit. Het hoge riet en ander gewas ontneemt het uitzicht op het daarachter gelegen land-schap en de daarin verscholen stadjes. Een enkele kerktoren duidt op hun bestaan. De uitleg van wat er te zien is komt uit luidsprekers maar is niet of nauwelijks te verstaan. Als je de tekst zou lezen op de website en je ogen zou sluiten beleef je meer dan op deze rondvaartboot. Koffie en gebak bieden soelaas. Op het achterdek verga je van de uitlaatgassen, op het bovendek is het veel te warm.  

Ik sluit mijn ogen en laat mijn gedachten teruggaan naar toen. Terug naar mijn tijd in ons Indië. In de weekenden het water op, wat koelte en wind. De in sarongs geklede meisjes die de waaiers in beweging houden. In uniform gestoken jongemannen die de drankjes en hapjes serveren. Met een lichte buiging als ze je het bestelde drankje aanreiken, "Sila, tuan, alstublieft heer". Later gingen de vrouwen niet meer mee op die vaartochten, de meesten waren al naar Neder-land. Met alleen de mannen aan boord werden de vaartoch-ten driester. Het drinken werd zuipen. In de loop van de dag waren de meesten stomdronken. Met onze zatte koppen scho-ten we op alles wat bewoog, meestal apen maar dat wisten we niet zeker. "Drinking cocktails and shooting Oerang Ash-leys", hij hoorde in gedachten weer de overslaande stem van Grazy Charlie. Het einde van de koloniale tijd was nabij. Ik schrik op uit mijn herinnering, de rondvaartboot moet de sluis bij Asperen nemen. Een paar decimeters ruimte, een hindernis van jewelste. De opwinding onder de passagiers verdwijnt even snel als die gekomen is. Twee uur na vertrek schuifel ik met de andere passagiers van boord, op zoek naar een glas koel, helder bier.

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 377
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten