Han Maas

Vandaag Inside - lachangst

© Han Maas op 29.04.2022.

‘Gisteravond bij Vandaag Inside’ kan vandaag nog gezegd worden, maar morgen niet meer: Johan Derksen stopt er na zijn ‘uitglijder’ mee, zegt hij…

Aan tafel de nationale kijkcijferhamster Angela de Jong – ik heb het niet over haar uiterlijk (ik kijk wel uit, ik wil niet op een stapel van het OM terechtkomen; weliswaar onderop, want échte zaken moeten voorgaan, toch?), maar over haar verzamelwoede van kijkcijfers, vooral van haar lievelingetje Boer zoekt Vrouw. Angela zit te wachten op een excuus van Derksen. Dat komt er niet. Hij heeft zijn keutel al ingetrokken en daarmee ook de kaars, die hij vervolgens virtueel rechtstandig tussen de benen van de vermeende vrouw plaatst.

Excuses van René van der Gijp dan? Tot in den treure herhaalt René dat hij niet om de inhoud van het verhaal van Johan lachte, maar omdat het zo absurd was. ‘Zo komt dat niet over,’ herhaalt Angela en doet opnieuw haar kennelijk ongemakkelijk zittende boerenvest goed. René zegt nogmaals dat hij natuurlijk niet om een verkrachting lacht. Noch René noch Johan maakt zijn excuus, zoals door Talpa was toegezegd.

Angela reist snel door naar de studio van Op1. Daar zit ook cabaretier Steven Brunswijk, die zich vroeger Brabo-‘n-woord’ noemde, maar inmiddels dat achtervoegsel heeft geschrapt. Verstrengeld in een woordenbrij excuseert hij zich wel voor het in de lach schieten, toen hij eerder deze week bij Vandaag Inside aan tafel zat. Maar ook hij lachte om het absurde van het verhaal van Johan, niet om een verkrachting.

Is ‘de gulle lach’ van Wim Sonneveld definitief verdwenen? Ik ben nog klaarwakker – niet te verwarren met woke – doe de tv uit en pak de dikke verzamelbundel columns Goede Woede van Youp van ’t Hek, die ik herlees. Ik schiet spontaan in de lach, ook om woorden en passages die nog kunnen, want ze staan er, maar niet meer worden geaccepteerd door de woke- en cancelcultuur.

Ik lees een column over seksuele voorkeur, kleur en de intocht van Sinterklaas in de zomer tijdens een grachtenfeestje van een bepaalde kleur. De details en benamingen waardoor ik in de lach schiet, schrijf ik niet op. Ten tweede omdat dat pronken is met andermans veren, en ten eerste omdat ondanks dat de gordijnen dichtzijn, je maar nooit weet wanneer het OM langskomt… Dat zijn zelfs Youps woorden mij niet waard. ‘Sinterklaas is moe, omdat het vroeger zo eenvoudig was.’ Daar laat ik het maar bij.

Waar ik ook om kan lachen zijn mensen die er prat op gaan (zogenaamd) geen tv meer te kijken, maar precies weten waar het allemaal om gaat bij Vandaag Inside en hun mening hierover gelijk klaar hebben. Doet me denken aan lang geleden, toen ‘niemand’ naar Sjef van Oekel keek, maar iedereen er de volgende dag wel schande van sprak.

Die mensen zitten vast met het geluid uit stiekem naar van die filmpjes te kijken. Nee, niet die, ik bedoel de filmpjes van bijvoorbeeld RTL Boulevard, waarin gestigmatiseerde dikke mensen van een trampoline stuiteren en bijna hun nek breken. Lachen! Gelukkig zie of hoor je dat het goed is afgelopen. Dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn met de vrouw met de kaars, want in vijftig jaar hebben we niets van of over haar gehoord.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
28-06-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Al die schimpscheuten in deze column vind ik wel aardig tot aan het allerlaatste zinnetje. Daar wordt de plank volledig misgeslagen: Hoezo ‘ongetwijfeld ook het geval’? Een vrouw werd een halve eeuw geleden stomdronken en raakte buiten westen. Vervolgens gebeurden er dingen met en rondom haar, waarvan zij de toedracht niet kent. Dus wat moet zij dan rondbazuinen? En niet iedereen beschikt over het podium van Vandaag Inside. Trouwens, we weten helemaal niet, of het goed is afgelopen. Zij geneerde zich bijvoorbeeld misschien kapot of zij is een alcoholisch wrak geworden of zij leeft allang niet meer. Bijgevolg hebben we in vijftig jaar verder niks over het incident gehoord.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  30.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed stuk
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!