Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Van libricide tot genocide

De Duitse dichter Heinrich Heine (1797 – 1856) schreef al op drieëntwintigjarige leeftijd: ‘Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.’

Vandaag is het 10 mei. Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duisland Nederland binnen. Precies zeven jaar eerder, 10 mei 1933, vond in Berlijn de grote boekverbranding door diezelfde nazi’s plaats. Hun fascistische ideologie eiste uiteindelijk wereldwijd tientallen miljoenen mensenlevens.

‘Libricide’ (boekverbranding) is van alle tijden en geen exclusief Duitse traditie. Journalisten en schrijvers worden door dictatoriale regimes, van welke politieke of religieuze signatuur dan ook, primair het zwijgen opgelegd. Hun boeken, de machthebbers onwelgevallig, verdwijnen massaal in het vuur.
Demonstraties van expressie, binnen de uiteenlopende kunstdisciplines, zijn uitsluitend toegestaan ter meerdere eer en glorie van het totalitaire regime.
 
PS: Ik ontvang graag feedback
© Ewald Hagedorn op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
10.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het is goed, zelfs noodzakelijk, om dit soort uitspattingen te gedenken. Had de geschiedenis net iets anders verlopen dan zou S. gecensureerd zijn of zelfs niet bestaan...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 10.05.21
    Dank voor je reactie, Hans. Gelukkig is de geschiedenis verlopen zoals-ie ie verlopen, wat echter geenszins een garantie voor de toekomst biedt.
10.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed verwoord.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig