1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Van libricide tot genocide

Publicatie op: 10-05-21

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Van libricide tot genocide

231 Hits.
De Duitse dichter Heinrich Heine (1797 – 1856) schreef al op drieëntwintigjarige leeftijd: ‘Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.’

Vandaag is het 10 mei. Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duisland Nederland binnen. Precies zeven jaar eerder, 10 mei 1933, vond in Berlijn de grote boekverbranding door diezelfde nazi’s plaats. Hun fascistische ideologie eiste uiteindelijk wereldwijd tientallen miljoenen mensenlevens.

‘Libricide’ (boekverbranding) is van alle tijden en geen exclusief Duitse traditie. Journalisten en schrijvers worden door dictatoriale regimes, van welke politieke of religieuze signatuur dan ook, primair het zwijgen opgelegd. Hun boeken, de machthebbers onwelgevallig, verdwijnen massaal in het vuur.
Demonstraties van expressie, binnen de uiteenlopende kunstdisciplines, zijn uitsluitend toegestaan ter meerdere eer en glorie van het totalitaire regime.
 
PS: Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

10.05.21
Feedback:
Het is goed, zelfs noodzakelijk, om dit soort uitspattingen te gedenken. Had de geschiedenis net iets anders verlopen dan zou S. gecensureerd zijn of zelfs niet bestaan...
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 10.05.21
  Dank voor je reactie, Hans. Gelukkig is de geschiedenis verlopen zoals-ie ie verlopen, wat echter geenszins een garantie voor de toekomst biedt.
10.05.21
Feedback:
Goed verwoord.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Op z'n Zwitsers
600
Lezen?
Sympathique stel
484
Lezen?
Los van de baas
464
Lezen?