Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 670

VAN AVONDLICHT NAAR ZWART LICHT

Op weg naar de dood

Als je er aan toe was kwam je vroeger in een bejaardenhuis terecht. Onze welvaartstaat is ook een verzorgingsstaat. Uitnodigende namen werden gegeven aan dergelijke huizen, zoals Regenboog, Vijverhof Rustenburg, enz. Daarmee voelde het vertrouwd en je werd goed behandeld! Maar wat als je nu een plekje krijgt toebedeeld in “Huize Avondlicht”? Verzorgingshuizen, heten ze nu, en steevast geleid door een muts van topklasse; volkomen over-gesocialiseerd, overal een antwoord op dat gunstig is voor henzelf, overduidelijk de broek aan, geen wederwoord mogelijk en geen woord van kritiek geaccepteerd. Kijk, zo’n iemand verzint “Avondlicht”, een plek waar je weinig van kunt verwachten; het licht gaat toch zo uit.

“Blijft maar lekker lang in je strontluier zitten, wij gaan even koffie drinken, we hebben ook recht op pauze, weet je wel.” Moet je maar niet in je broek poepen, denken de verpleegkundigen, compleet met intensief gebruikte smartphones.
En laat hun koffietijd nu net samenvallen met de koffietijd van de patiënten! Dat is ook het toeval bij het nuttigen van de maaltijden. Op het “moment surprême” is er niemand te vinden en zitten de “verzorgden” alleen, bij elkaar aan tafel, rolstoelen op de rem. De één eet simpelweg zijn bord leeg en kijkt met lege ogen naar de anderen of de televisie, een ander kotst er in en gaat er vervolgens met zijn hoofd in liggen – een vergevorderd demente oude heer, aan zijn lot overgelaten.
Ondertussen beginnen de luiers behoorlijk door te lekken en is de lucht om te snijden. “Wat smaken de koolraapjes weer lekker vandaag!”.

Daar komt de kudde van vier “verpleegkundigen” weer aan!
"Potdomme, zoveel werk, met zo weinig mensen! Dát kunnen we niet aan! We moeten prioriteiten stellen. Eerst die met zijn hoofd in de kotssoep maar, anders stikt-ie nog en dan hebben wij het weer gedaan!”.
Ondertussen is de echtgenote van die persoon op bezoek gekomen en schrikt zich een hoedje. “Gaan jullie zo met mijn man om?”, is de terechte vraag.
“Tja, we kunnen niet steeds bij hem blijven, hoor. We hebben zoveel andere dingen te doen!”.
“Ja, dat zie ik ook wel in”, zegt de mevrouw die duidelijk een andere mening is toegedaan, en dat valt toch op bij de verpleegkundige met de smartphone.
Ze zegt: “U begrijpt toch wel dat het steeds moeilijker voor hem wordt? De dementie zit in een vergevorderd stadium en hij is tenslotte al in de herfst van zijn leven.”
“Ja, ja”, zegt mevrouw adrem, “en de winter staat voor de deur. Wat moet er van terechtkomen?”
De verpleegkundige kijkt de mevrouw aan: “Ik zal zien wat we kunnen doen. Maakt u zich geen zorgen”, maar dat is tegen dovemans oren gezegd. Die mevrouw maakt zich grote zorgen; ze gaat haar man snel verliezen, want het gehanteerde systeem daar is overduidelijk bewezen.

Twee weken geleden kwam er een man binnenlopen die kritiek had op zijn behandeling. Hij kreeg medicijnen die hem terstond veranderde in een kasplantje. Enkele dagen daarna hing hij in een rolstoel en gisteren is hij overleden. “Natuurlijke dood” prijkt er op zijn doodcertificaat. Een standaard behandeling van twee weken voor de criticus.

Een stevige man van net 55 jaar en 75 kilo wordt op de gesloten afdeling geplaatst vanwege zijn, meest verbale, agressieaanvallen; de verpleegkundigen zijn “geschokt”, het sociale toverwoord, door zijn scheldwoorden. Hij heeft Korsakov en epileptische aanvallen, waarin hij soms blijft bij gebrek aan competente personen om hem te helpen. Er dreigt verstikkingsgevaar, een erfenis van een eerder verkeerd ingebrachte slang in de keel. Zijn vrouw is daarom dagelijks urenlang bij hem te vinden. Ze wist hem al enige keren te redden van een vreselijke verstikkingsdood.
Nu, hangend in een rolstoel, 47 kilo, uitgemergeld, zou de dood welkom zijn. Wegens het verstikkingsgevaar mag hij slechts gemalen voedsel hebben, maar er is niemand die hem daarbij helpt en als de verpleegkundigen na hun gezamenlijke lunch, waarbij niemand oproepbaar is met bijvoorbeeld een noodknop, en het gezamenlijke sigaretje buiten de deur, geheel afgezonderd van hun dagelijkse beslommeringen, terugkeren en het eten staat onaangeroerd op tafel, dan wordt dat weggehaald, de patiënt uitgehongerd achterlatend.
Zijn vrouw belde op: “Heeft hij goed gegeten?” “Ja, hoor, hij heeft alles op.” “Kan ik hem even aan de lijn krijgen?” “Nee, want ik weet niet waar hij is op dit moment. Hij loopt een rondje langs de kamers.” “Wat? Hij loopt al een jaar niet meer!”, zei de vrouw en snelde zich op weg naar het verzorgingshuis. Ze kwam net op tijd. Bovenaan de trap zou hij net het letterlijk laatste stapje en dan een doodsmak maken. Even speelde het de vrouw door het hoofd om nog even te wachten …. de natuurlijke dood wacht …. gesloten afdeling …. rust.

Vorige maand kotste een oude man in een rolstoel rood bloed; drie keer per dag. Hij kreeg een paracetamolletje en de dag erna morfine, voor de pijn. De dag daarna stierf hij, lijkbleek over het hele lijf, leeggebloed, geen dokter bij geweest, natuurlijke dood gestorven, plekje vrijgemaakt voor de volgende.

Wat een welvaart! De enige, jonge, nachtverpleegkundige kijkt op haar smartphone. Ze glimlacht; een appie! De man van de kotssoep overlijdt die nacht onopgemerkt. Een natuurlijke dood gestorven. Ze mag straks om zeven uur naar huis.

Het avondlicht gaat uit, het nachtpitje ook, en anders helpen ze je wel op weg. Er resteert een donkere nacht.
Hoeveel plekjes zullen er vannacht vrijkomen?
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harmen Sneer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 618
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "VAN AVONDLICHT NAAR ZWART LICHT"

Geschreven door Harmen Sneer . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
16.02.18
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Edith E 16.02.18
  Hemel Harmen, ik krijg het er koud van. Zo gevoelloos verpleegkundige n kunnen zijn (wat ik al wel wist uit verhalen van anderen) en zoveel er in de bekende doofpot gestopt wordt...
  • Harmen Sneer 17.02.18
   Beste Edith, het verhaal is uit het leven gegrepen en gebaseerd op feiten. Het is jammer dat de regelgeving potdicht zit voor de bewoners en hun familie en er dus geen verantwoordelij kheid genomen hoeft te worden. De menselijkheid is wegbezuinigd en niemand die in opstand komt; dat is toch vreemd. Henk Westbroek in De Kist vorige week vertelde dat zijn moeder in het verzorgingstehu is is overleden door uitdroging; het glas water werd voor haar neergezet, maar ze was blind en kon het toch al niet pakken. Zie je het voor je? Een roepende in de woestijn: water ruiken maar er niet bij kunnen komen. De verpleegkundige , weer een uitzendkracht, elke dag een ander, haalde het volle glas water gewoon weer weg zonder zich wat af te vragen. Door het oerwoud van regels is niemand daarvoor aansprakelijk te stellen. Henk Westbroek berustte er in dat zijn moeder dood was, maar was ze niet gewoon dood door schuld? Voor mij wel. Ik hoop nimmer in zo'n horrorhuis terecht te hoeven komen.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!