Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 670

Vakantie

columnsWerken in het onderwijs is prettig. Zo heb ik af en toe een weekje vakantie. 's Morgens zie ik de straat langzaam leeglopen en dan schenk ik mezelf nog een keer koffie in. Laatst had ik weer zo'n weekje. Was heerlijk, alleen jammer dat door regioverschillen mijn kinderen die week ervoor deze vakantie hadden. Wat dan wel weer leuk was, is dat ik mijn kinderen naar school kon brengen. En daar gaat het juist over.

Mijn vrouw werkt niet de hele week, dus brachten we samen de kinderen naar school. Gezellig zo'n loopje in die verrotte kou 's ochtends. Er mag dan geen winter van betekenis zijn geweest, zo direct uit je bed, nog nasmakkend van de warme koffie, ineens een windvlaag voor je kiezen krijgen terwijl je de voordeur open doet, is geen kattenpis.

Al lopende krijg je al dat ochtendgekwetter te verduren. Niet van vogels die de lente ruiken, maar van vrouwlief en dochterlief. Spontaan verlangde ik naar de dagelijkse file, waarin ik suf voor me uit kijkend, op vage deuntjes uit de radio, relaxed en geheel op eigen tempo wakker kon worden.

Gelukkig duurt het kwetterend ritueel slechts een minuut of tien. Na het afscheid vinden moeders elkaar namelijk sneller dan een krolse kat een bedpartner, dus ik kan weer terugkeren in mijn wakker-worden-in-mijn-eigen-tempo-gemoedstoestand terwijl we richting huis lopen. Half dromend loop ik met mijn handen diep weggestopt in mijn zakken achter mijn vrouw en andere moeders aan. Zij kwetteren ook met elkaar en zijn zich van mijn bestaan even niet meer bewust. Prettig zo.

Tot het moment dat de kwetteraars plotseling stoppen. Dat heb ik net te laat door en ik bots tegen mijn voorgangster op. Met een tegenwoordigheid van geest die een naar zijn prooi loerende havik doet verbleken, schieten mijn handen uit mijn zakken en met vooruit gestrekte armen kom ik tegen de moeder aan die voor mij loopt. Ik blijf nog net staan en zij gelukkig ook. Enigszins beschaamd prevel ik een benepen sorry en de dames kijken mij verontwaardigd en ongelovig aan met een blik van: je weet toch dat we hier stoppen?

Het blijkt precies het stukje te zijn waar de wegen normaliter scheiden. Het is dus een soort van moederhangplek waar de laatste roddels, lichamelijke ongemakken en andere zaken waar ik niets mee te maken wil hebben, worden uitgewisseld. Vervolgens schiet de een nog even de supermarkt in, de volgende sjeest met de auto naar het werk, en weer een ander loopt door naar huis.

En ik? Ik heb het genoegen om onderweg naar huis alsnog alle verhalen te mogen aanhoren die op de hangplek en de weg er naartoe werden gedeeld. Dat gaat thuis onder de koffie nog even door, afgewisseld met 'je luistert maar half' of 'interesseert het je eigenlijk wel?'.

Nou, wat mij interesseert is hoe lang het nog duurt voordat ik weer eenzaam en alleen in de file wakker mag worden.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Marcel Heunks
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 1407
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Vakantie"

Geschreven door Marcel Heunks . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!