Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Vaders overspel

columnsBij de hondenpoepbak kom je nog eens iemand tegen. Toegegeven, het zijn meestal hondenbezitters of –bezitsters. Een handvol keren sprak ik haar dus. Die vrouw met wat piekerig haar, niet onknap, eigenares van een jack russell. Altijd had ze haar man bij zich die zwijgend maar minzaam glimlachend zijn vrouw het woord liet doen. Maar die keer was ze alleen. En dat was al de tweede keer. 

 

In het voorjaar was ik in onze tuin getuige van een bijzonder liefdesspel. Meneer koolmees had een relatie met een vrouwtje van het kastje boven onze schuurdeur én met een vrouwtje dat in een kastje bij de buren nestelde. Begin april begon het vrouwtje van de schuur met het aanslepen van nestmateriaal. Eerst mos, niet te veel. Dan wat grasjes en veertjes. Klaar is mees.

‘Laat u alleen de hond uit tegenwoordig?’ vroeg ik dus aan de eigenares van de jack russell.
‘Fred bedoel je? Die is er vandoor met een jonger tiep.’
‘O…’
‘Ja, en nu wil 'ie ook de kinderen nog. Dat jonger tiep heeft een peutertje en nu willen Fred en zij een groot gezin. Ammenooitniet dus, over my dead body.’

Begin mei kwamen de eieren uit. Dat kon ik zien omdat beide mezen met rupsjes in hun snaveltjes het nestkastje binnenwipten. Medio mei kwam er een weersomslag - aanhoudende regen en een flinke temperatuurdaling. Alsof de duvel er mee speelde, koos meneer koolmees op dat moment voor zijn andere vrouw in het kastje bij de buren. Meneer vertikte het om zijn vrouwtje in het kastje bij de schuur nog te helpen met voeren. Ontrouw is kennelijk hot bij mens en dier. Kinderen en jongen betalen de tol.

's Ochtends en 's avonds voerde ik dus wat kaas bij. Bij nat en guur weer is het moeilijk om voldoende rupsen te vinden. En als vader ‘m smeert is het voor moeder onbegonnen werk. Zij - pluizig en piekerig van het harde werken - at zelfs uit mijn hand. Slechts een paar jongen vloog eind mei uit. In het andere kastje bij de buren vlogen ze wel allemaal uit. De jongen uit het kastje bij de schuur en het stel jongen van het kastje bij de buren trokken nu als één gezellige troep door de bomen. Vergezeld door één papa-mees en twee mama-mezen, in een gelukkige driehoeksverhouding herenigd.

Zou het – mits dat jonger tiep meewerkt - een suggestie kunnen zijn voor Fred en zijn ex?

 

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 2153
(De gemiddelde waardering is 4.3 door 7 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…