Han Maas

Tweede Kamergetwitter

© Han Maas op 24.09.2022.

Ik moest toch even denken aan de rumoerige en roemruchtige jaren 60. In ’66 trouwde Beatrix met een Duitser. Tijdens de rijtoer naar de kerkelijke inzegening werden rookbommen gegooid en de jongerenvereniging Provo, die zich afzette tegen de gevestigde orde kreeg de schuld – was Beatrix schuldig, omdat ze van een man hield? Toevallig een Duitser?

Voordat de koning de troonrede voorleest, stofzuigt een man nog even Willems rode loper. ‘Veel mensen kunnen de boodschappen en de energierekening niet meer betalen,’ leest de koning voor – niet uit eigen werk. Zijn salarisverhoging van zo’n vijftigduizend euro staat er niet in. Daar kun je warmtepompen en zonnepanelen voor kopen. Want als je wilt bezuinigen dan kost dat geld. Veel geld.

Zelfs de straat is vandaag niet van de oude man, zoals Ralph Mc Tell dat in ’69 zong in het legendarische Streets of London. Zelfs de warmte van de subway is hem nu niet gegund.

Hij heeft minder op zijn geweten dan de ranzige man die zonder uniform deel uitmaakt van een uitverkoren familie, die nog meer in zichzelf geloven dan in hun God wiens gouden kerk zij zich toe-eigenen.

Voetje voor voetje wordt de Queen naar pracht en praal gebracht. De sleutels van de schuifdeuren naar de hemelpoort hangen als een sleutelbos vast aan het geloof. De Queens ziel is al onderweg. Charles’ oude ogen zorgen voor een ontroerend moment als hij zijn moeder de kelder in ziet zakken.

In zijn zwerversuniform en op versleten schoenen sjokt de oude man verder. Raapt oude kranten op, die hem oud nieuws vertellen. Zijn moeder heeft lang geleden afscheid van hem genomen. Hij niet van haar.

‘Mijn oma jatte kolen bij het spoor, totdat kogels van de moffen haar om de oren vlogen,’ zegt Jaap. Een oude, oude vriend. Hij heeft veel te vertellen, op zijn manier. Daar loop je niet voor weg. ‘Tussen verduisterde schuifdeuren voerden we toneelstukjes op. Van de kou kropen we vroeg onder de wol. De jaren na de oorlog hadden we nog steeds niets. Op vrijdagavond ‘hing de lamp scheef’ en deden we zuinig met de muntmeter. Te veel vlees eten? Dat probleem kenden we niet. Kaantjes door de bruine bonen of kapucijners met ui en augurk. Als je wat ‘uitstootte’ deed je een cent in het potje.

Ik woon alleen achter enkelglas. Mijn enige isolatie. Wat doe je eraan als je huisbaas het versodemietert? Maar jij betaalt de hoge rekening. Ben ik blij dat ik schuifdeuren heb. Weet je nog in 1980? “Geen woning geen kroning”, werd er geroepen door krakers. Gekroond werd er toch en er is nog steeds een woningtekort. Tochtig of niet. Er passen nu eenmaal geen acht eieren in een doosje van zes.’

De een trekt aan de ene deur en de ander aan de andere. Vaak in tegengestelde richting. De schuifdeuren blijven minimaal kieren en maximaal zit je met een open ruimte: het tocht of het waait.

Bij het vaststellen van een energieplafond wordt er naar een gemiddeld verbruik gekeken tegen prijzen die door energiebedrijven worden gehanteerd. Dit zijn geen inkoopprijzen plus een bepaalde opslag, maar op dikke winst gebaseerde commerciële prijzen. Als er al marktwerking is, wordt die door Vattenfall gebruikt voor de bouw van een niet-duurzame vervuilende biomassacentrale. De Noordzee wordt volgebouwd met windmolenparken en waterstoffabrieken voor de zware industrie zoals Tata Steel.

Welbeschouwd zijn de algemene politieke beschouwingen een heen en weer schuiven van soms onbetamelijke woorden uit stormende twittermonden. Twee dagen zijn er nodig voor één A4’tje Tweede Kamergetwitter. ‘Nieuw leiderschap’ beperkt zich tot het vervangen van ‘het Koffertje’, waaruit miljarden de verkeerde kant op waaien.

Smeer de rails en sluit gezamenlijk de deuren. Schuldangst en armoede mogen niet duurzaam zijn.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
23-10-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.


    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in COLUMN

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!