Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Twee reuzen

Publicatie: 20.01.2022 | Eric Deprez

Rutte is geen Thorbecke, Thorbecke is geen Napoleon, Napoleon is geen Mandela, die - eenmaal aan de macht – zijn vijanden met meedogen bejegende. De tijd vergeelt, verdunt, wist, vergeet. De eeuwen vergeten de eeuwen. Wie was Salomé ook weer? En Zarah Leander? En Marlene Dietrich? En Madonna? En Beyoncé?
Van de twintigste eeuw onthouden we Hitler en Stalin, reusachtige misdadigers. Maar James Joyce  bouwde met Ulysses in een tijd van drukte en massacultuur in stilte en enigheid de kathedraal van zijn eeuw. Naast die van Gaudi. Daarnaast rijzen nog een paar dorpskathedralen.
Maar wat met de wetenschap, de moeder van de technologie en de economie, die welvaart brachten  en die ieder van ons rijker (en gelukkiger?) maken dan de grootste heersers, rijker dan Keizer Karel, de vorst van ooit het grootste rijk ter wereld?
De reuzen van de twintigste-eeuwse wetenschap zijn Albert Einstein en Kurt Gödel. Hun beeltenis is gebeiteld in de rots van de menselijke geschiedenis.
Einstein kennen we genoegzaam met zijn breedharige kop en zijn onbegrijpbare theorie. Gödel kent (momenteel) niemand (buiten een paar wiskundige zonderlingen en ikzelf).
Toen God uit de hemel was verdreven, leek hij ons zijn taal (de wiskunde) te hebben nagelaten. Onbetwijfelbaar toch dat twee plus twee vier is. Zo lijkt het leven nog zekerheden te bieden, zelfs met QAnon en de virusbezweerders in deze tijd. En dan te bedenken dat de wiskunde de taal is van de wetenschap (onbetwijfelbaar, verzekerd, een boot die nooit zinkt). Spreekt daar niet de nieuwe God?
Maar op ingenieuze wijze wist Kurt Gödel met een variant op de leugenaarsparadox (een Nederlander zegt dat alle Nederlanders liegen) te bewijzen dat de rekenkunde niet consistent was: als a=a, dan alleen als a≠a. In mensentaal: als de wereld rond is, kan dat alleen door niet-rond te zijn.
Nu was zelfs God uitgerekend. De taal van God werd die van mensen. Net zoals Einstein de wereld ontnomen had aan God en geschonken aan de mensen: je kent de wereld door hem te meten in dimensies.
De jaren dertig. Oostenrijk was bezet door de nazi’s. In Wenen werd Schlick vermoord, de leider van de wetenschapsfilosofen (de waarheid was een gevaar voor het fascisme). In het westen was de oceaan versperd. Over Siberië en Vladivostok bereikte Gödel Amerika. Amerikanen hadden een neus voor de wetenschapslui die hun de Hiroshimabom zouden schenken. Princeton haalde hem binnen als een coryfee. Oud geworden  wandelde hij daar nu naast Einstein, de twee reuzen van de moderne tijd.

WAARDERING

HITS:

160

AANGEPAST:

20 januari 2022

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Geef s.v.p. alleen 5 sterren als het werk perfect is en jij geen verbeteringsmogelijkheden ziet. Schrijvers stellen jouw tips en opmerkingen vooral op prijs.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.