• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Twee maten en twee gewichten

columnsIn een lingeriewinkel sta ik bh’s te passen. Manlief wacht geduldig en probeert onze tweejarige zo lang mogelijk af te leiden met een boek over Eskimo’s. Heel lang lukt dat niet natuurlijk. Ik ben nog maar goed en wel in het pashokje of daar is zoonlief ook. “Stoppen mama.” Ik geef het toe, er is nog enig werk aan de winkel, voor ik dat kind in een nieuwe man veranderd heb.

Vlug passen dan maar, voordat hij al te ongeduldig wordt. En naar huis met mijn aankoop.


Tja, het moet allemaal snel gaan, want veel geduld hebben die kleine prutsen nog niet. Toch niet als jij even rust kunt gebruiken. “Toast is klaar mama.” “Ja, schat, even wachten, mama is bijna klaar.” “Toast, mama, toast.” Met de nodige overacting en een gezicht waarop te lezen staat: “Wat goed van mij dat ik mama daarop wijs, want ze begrijpt het blijkbaar niet.” Zuchtend leg je de krant dan weg, op twee zinnen van het einde, om de toast te gaan halen. Om de lieve vrede ook.

Als je zelf snel weg moet is het wat anders, dan hebben ze plots alle tijd van de wereld, en nog tien minuten extra ook. Ik probeer nog altijd de exacte formule te doorgronden om een kind op tijd ergens te krijgen. Het is iets van: neem de tijd die jij zou nodig hebben, vermenigvuldig die met tien en tel daar een kwartier voor onvoorziene rampspoed bij op (knuffels die nog verluierd moeten worden, sandalen die echt niet aan kunnen als het vriest en jawel daar is alweer een nieuwe driftbui en je weet het meteen: of ik ben te laat, of ik ben uitgeput tegen dat ik op het werk geraak). Peuters zijn geprogrammeerd op twee snelheden, een heel trage voor als jij gehaast bent en eentje met drie seconden geduld voor als jij even wat tijd kunt gebruiken.

Als ik de volgende dag mijn nieuwe bh aantrek, buitelt peuterlief vrolijk de kamer binnen. Privacy? Welke privacy? Hij kijkt me even gebiologeerd aan en zegt dan: “Mooie mama!” De belangrijkste trucjes kent hij al. Wie zei ook al weer dat ik hem nog niet tot nieuwe man heb opgevoed?

 

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1482
(De gemiddelde waardering is 4.9 door 9 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

Euthanazeer

okt 17, 2019 Saskia van Haeren

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…