• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Twee maten en twee gewichten

columnsIn een lingeriewinkel sta ik bh’s te passen. Manlief wacht geduldig en probeert onze tweejarige zo lang mogelijk af te leiden met een boek over Eskimo’s. Heel lang lukt dat niet natuurlijk. Ik ben nog maar goed en wel in het pashokje of daar is zoonlief ook. “Stoppen mama.” Ik geef het toe, er is nog enig werk aan de winkel, voor ik dat kind in een nieuwe man veranderd heb.

Vlug passen dan maar, voordat hij al te ongeduldig wordt. En naar huis met mijn aankoop.


Tja, het moet allemaal snel gaan, want veel geduld hebben die kleine prutsen nog niet. Toch niet als jij even rust kunt gebruiken. “Toast is klaar mama.” “Ja, schat, even wachten, mama is bijna klaar.” “Toast, mama, toast.” Met de nodige overacting en een gezicht waarop te lezen staat: “Wat goed van mij dat ik mama daarop wijs, want ze begrijpt het blijkbaar niet.” Zuchtend leg je de krant dan weg, op twee zinnen van het einde, om de toast te gaan halen. Om de lieve vrede ook.

Als je zelf snel weg moet is het wat anders, dan hebben ze plots alle tijd van de wereld, en nog tien minuten extra ook. Ik probeer nog altijd de exacte formule te doorgronden om een kind op tijd ergens te krijgen. Het is iets van: neem de tijd die jij zou nodig hebben, vermenigvuldig die met tien en tel daar een kwartier voor onvoorziene rampspoed bij op (knuffels die nog verluierd moeten worden, sandalen die echt niet aan kunnen als het vriest en jawel daar is alweer een nieuwe driftbui en je weet het meteen: of ik ben te laat, of ik ben uitgeput tegen dat ik op het werk geraak). Peuters zijn geprogrammeerd op twee snelheden, een heel trage voor als jij gehaast bent en eentje met drie seconden geduld voor als jij even wat tijd kunt gebruiken.

Als ik de volgende dag mijn nieuwe bh aantrek, buitelt peuterlief vrolijk de kamer binnen. Privacy? Welke privacy? Hij kijkt me even gebiologeerd aan en zegt dan: “Mooie mama!” De belangrijkste trucjes kent hij al. Wie zei ook al weer dat ik hem nog niet tot nieuwe man heb opgevoed?

 

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1518
(De gemiddelde waardering is 4.9 door 9 stem(-men)

Reacties   

# twee maten twee gewichtenGuest 23-09-2012 13:47
Grappig en oh zo herkenbaar!
Goed geschreven Sofie... ik ben trots op jou!
Knipoog en dikke knuffel van je fiere mama en de trotse oma van peuterlief.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…