Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Twee maten en twee gewichten

| Sofie De Braekeleer

columnsIn een lingeriewinkel sta ik bh’s te passen. Manlief wacht geduldig en probeert onze tweejarige zo lang mogelijk af te leiden met een boek over Eskimo’s. Heel lang lukt dat niet natuurlijk. Ik ben nog maar goed en wel in het pashokje of daar is zoonlief ook. “Stoppen mama.” Ik geef het toe, er is nog enig werk aan de winkel, voor ik dat kind in een nieuwe man veranderd heb.

Vlug passen dan maar, voordat hij al te ongeduldig wordt. En naar huis met mijn aankoop.


Tja, het moet allemaal snel gaan, want veel geduld hebben die kleine prutsen nog niet. Toch niet als jij even rust kunt gebruiken. “Toast is klaar mama.” “Ja, schat, even wachten, mama is bijna klaar.” “Toast, mama, toast.” Met de nodige overacting en een gezicht waarop te lezen staat: “Wat goed van mij dat ik mama daarop wijs, want ze begrijpt het blijkbaar niet.” Zuchtend leg je de krant dan weg, op twee zinnen van het einde, om de toast te gaan halen. Om de lieve vrede ook.

Als je zelf snel weg moet is het wat anders, dan hebben ze plots alle tijd van de wereld, en nog tien minuten extra ook. Ik probeer nog altijd de exacte formule te doorgronden om een kind op tijd ergens te krijgen. Het is iets van: neem de tijd die jij zou nodig hebben, vermenigvuldig die met tien en tel daar een kwartier voor onvoorziene rampspoed bij op (knuffels die nog verluierd moeten worden, sandalen die echt niet aan kunnen als het vriest en jawel daar is alweer een nieuwe driftbui en je weet het meteen: of ik ben te laat, of ik ben uitgeput tegen dat ik op het werk geraak). Peuters zijn geprogrammeerd op twee snelheden, een heel trage voor als jij gehaast bent en eentje met drie seconden geduld voor als jij even wat tijd kunt gebruiken.

Als ik de volgende dag mijn nieuwe bh aantrek, buitelt peuterlief vrolijk de kamer binnen. Privacy? Welke privacy? Hij kijkt me even gebiologeerd aan en zegt dan: “Mooie mama!” De belangrijkste trucjes kent hij al. Wie zei ook al weer dat ik hem nog niet tot nieuwe man heb opgevoed?

 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1580

4.895

(De gemiddelde waardering is 4.9 door 9 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# twee maten twee gewichtenGuest 23-09-2012 13:47
Grappig en oh zo herkenbaar!
Goed geschreven Sofie... ik ben trots op jou!
Knipoog en dikke knuffel van je fiere mama en de trotse oma van peuterlief.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

zaterdag 16 mei

Geschreven door Luc Verschuren. Geplaatst in Blog.
 Met de ijsheiligen achter de rug kan de zomer beginnen! Buiten zal dat wel kloppen maar op de beurs allerminst. Op het moment van schrijven worden eerdere koopsigna...
Meer lezen van Sofie De Braekeleer ?
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!