Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

208 Hits

Publicatie op:
Tsjing-tsjang
 
‘Geen idee.’
De tiener draait het smalle ronde ding om en om in zijn hand. Trekt de dop eraf. Een scherpe, glanzende punt. Een doorzichtig buisje met een donkere vloeistof.
‘Een marteltuig? Een antieke injectienaald?’, probeert hij.
Dit soort antwoord mag ons niet verbazen. De jeugd kent het voorwerp niet meer. Voor de meeste volwassenen is de vulpen het teloorgegane schrijfmiddel van hun grootouders. Voor een stille, elitaire groep is het een kunst- en verzamelobject waar ze exuberante sommen voor over hebben en waar fabrikanten met ronkende namen gretig op inspelen. Voor enkelen is het een dagelijks werkinstrument dat doodgewoon dient om te schrijven. Om prettig te schrijven vooral.
Met het in onbruik raken van dit vernuftige schrijftoestel is nogal wat kennis erover verloren gegaan. Jawel, de kap dient om de penpunt te beschermen en om het uitdrogen van de inkt te voorkomen. Maar zet hem eens achteraan op het lichaam. Voel hoe het schrijfwonder in balans op je hand rust en zich als een wolkje over het papier laat voeren.
We kijken verbaasd naar onze elektrische tandenborstel die na dertig seconden het sein geeft dat we het volgende kwadrant van ons gebit mogen poetsen. Maar wat verbleekt die elektronische spitsvondigheid tegenover de eeuwenoude intelligentie van onze vulpen: wanneer je deze een dag niet gebruikt, begint hij zich nukkig te gedragen; laat je hem een week liggen, dan zet hij geen letter meer op papier. Tot je hem uitspoelt en schone inkt geeft. Als een baby die niet ophoudt met krijsen tot je hem hebt verschoond.
Zo gedragen zich evenzeer een Waterman, Montblanc, Graf von Faber-Castell als mijn spotgoedkope Tsjing-Tsjang. Of zoiets. Twee Chinese tekens staan erop.
Een vulpen heeft een makkelijk karakter. Hij is met weinig tevreden. Een driehonderdtal woorden per dag volstaat ruimschoots.
Stel je voor dat we nu eens naar hem zouden luisteren. Hem zijn driehonderd woordjes per dag zouden gunnen. Maal driehonderdvijfenzestig. Zo schrijf je elk jaar een boek van bij de driehonderd bladzijden bijeen. Toch?

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Tsjing-tsjang"

© Roel Slabbinck
25.10.20
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.10.20
Feedback:
Een stukje nstalgie, Roel?
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.10.20
Feedback:
Een veil iemand is te koop. En iets veil hebben betekent iets te koop aanbieden. In jouw column schrijf je: ‘exuberante sommen veil hebben’. Van mij mag je. Maar het is onzin, al klinkt het deftig. Je lijkt iets heel anders te bedoelen: Namelijk vulpenliefhebbers betalen gaarne grof geld voor hun ouderwetse hobby. Met andere woorden: Vulpenliefhebbers willen iets erg graag kopen, niet iets duur verkopen. Voor het overige vond ik het een lezenswaardig artikel.
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Roel Slabbinck 23.10.20
  Dank voor de commentaar. Je hebt gelijk. En toch: woord uit 1812, uitleg bij teksten van E.J. Potgieter (1808 - 1875) bereid te offeren. Dit soort ongebruikelijke betekenissen die dreigen verloren te gaan probeer ik in mijn teksten weer tot leven te brengen. Voor de goede orde heb ik de tekst toch maar aangepast.
  • W.J. (Hans) Villerius 25.10.20
   @esser Als een gek zo'n offer brengt, vindt hij het kennelijk niet onaanvaardbaar. Ben bereid om elke redelijke vraag te beantwoorden.
  • Roel Slabbinck 24.10.20
   @HansVillerius Beste Hans, wat hou ik van je vlijmscherpe taalmessen. Ze houden ook mij scherp. Mag ik je bij gelegenheid als proeflezer vragen? Even terloops, dit is de mening van Jan Renkema (1948), emeritus hoogleraar tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg op Schrijfwijzer.nl: exorbitant is dus ook exuberant, maar roept ook het oordeel 'onaanvaardbaar' op.
  • W.J. (Hans) Villerius 24.10.20
   Prima. Nog even een opmerking over die ‘exuberante sommen’: Daarmee worden toch hoge bedragen bedoeld? Zo ja, dan is het bijvoeglijk naamwoord ongelukkig gekozen. Sla er Van Dale maar op na. Exorbitante klinkt net zo buitenissig, maar dekt de lading beter. Sterkte bij het schrijven van dat 300-woorden-per-dag-boek! (En nu ook maar hopen op een commercieel succes. Zie het korte verhaal ‘Domper’.)
23.10.20
Feedback:
Leuke column Roel!
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: