Voor schrijvers, door schrijvers

Malware

We hebben vandaag te maken gekregen met een malware aanval. Daardoor is de website tijdelijk niet bereikbaar. Op dit moment hebben we de oorzaak gevonden en zijn we de consequenties van die aanval aan het oplossen. De herstelwerkzaamheden nemen nog enige tijd in beslag en daardoor is het mogelijk dat (nog) niet alle inzendingen, artikelen e.d. zichtbaar zijn. We vragen hiervoor begrip. Excuses voor het ongemak.

Column

Tsjing-tsjang
Inzendingen: 674
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

Tsjing-tsjang

Tags: Columns
 
‘Geen idee.’
De tiener draait het smalle ronde ding om en om in zijn hand. Trekt de dop eraf. Een scherpe, glanzende punt. Een doorzichtig buisje met een donkere vloeistof.
‘Een marteltuig? Een antieke injectienaald?’, probeert hij.
Dit soort antwoord mag ons niet verbazen. De jeugd kent het voorwerp niet meer. Voor de meeste volwassenen is de vulpen het teloorgegane schrijfmiddel van hun grootouders. Voor een stille, elitaire groep is het een kunst- en verzamelobject waar ze exuberante sommen voor over hebben en waar fabrikanten met ronkende namen gretig op inspelen. Voor enkelen is het een dagelijks werkinstrument dat doodgewoon dient om te schrijven. Om prettig te schrijven vooral.
Met het in onbruik raken van dit vernuftige schrijftoestel is nogal wat kennis erover verloren gegaan. Jawel, de kap dient om de penpunt te beschermen en om het uitdrogen van de inkt te voorkomen. Maar zet hem eens achteraan op het lichaam. Voel hoe het schrijfwonder in balans op je hand rust en zich als een wolkje over het papier laat voeren.
We kijken verbaasd naar onze elektrische tandenborstel die na dertig seconden het sein geeft dat we het volgende kwadrant van ons gebit mogen poetsen. Maar wat verbleekt die elektronische spitsvondigheid tegenover de eeuwenoude intelligentie van onze vulpen: wanneer je deze een dag niet gebruikt, begint hij zich nukkig te gedragen; laat je hem een week liggen, dan zet hij geen letter meer op papier. Tot je hem uitspoelt en schone inkt geeft. Als een baby die niet ophoudt met krijsen tot je hem hebt verschoond.
Zo gedragen zich evenzeer een Waterman, Montblanc, Graf von Faber-Castell als mijn spotgoedkope Tsjing-Tsjang. Of zoiets. Twee Chinese tekens staan erop.
Een vulpen heeft een makkelijk karakter. Hij is met weinig tevreden. Een driehonderdtal woorden per dag volstaat ruimschoots.
Stel je voor dat we nu eens naar hem zouden luisteren. Hem zijn driehonderd woordjes per dag zouden gunnen. Maal driehonderdvijfenzestig. Zo schrijf je elk jaar een boek van bij de driehonderd bladzijden bijeen. Toch?
Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 89

geef een waardering voor: "Tsjing-tsjang"

Geschreven door Roel Slabbinck . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
25.10.20
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.10.20
Feedback:
Een stukje nstalgie, Roel?
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Roel Slabbinck 23.10.20
    Dank je, Lieven. Geen nostalgie. Mijn dagelijks werktuig. Een oudere collega van mijn computer. Ze stellen het goed samen.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !