Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Toon

columnsEen lange periode in zijn leven heeft Toon Hermans zich zitten ergeren aan een onbepaald aantal oer Hollandse volksliedjes. Omwille van hun domme teksten. Zoals het krenterige Wie zal dat betalen? Of het bemoeizuchtige Vogeltje wat zing je vroeg? Langs berg en dal klinkt hoorngeschal. (Nooit een -1- berg ontwaard op mijn strikt persoonlijke reizen doorheen Nederland.)

Gelukkig voor Toon mag het een troost wezen: de kerel die absoluut terug wilde naar zijn Sari Marijs is weg. Zit sinds augustus 1987 weer in die ou Transvaal. En Sari maar zeuren: ‘Waar het jy verdomme so lank gebly?’ Met een roeibootje breek je nou eenmaal geen records.

Dan heb je Dat gaat naar Den Bosch toe. Toon kreeg er het heen en weer van. Plus een verhoogde hartslag. Wat is nou ‘DAT’ gaat naar Den Bosch toe, sprak hij een overvol Carré toe. Wat is ‘DAT’?... Wat is ‘DAT’?!?... Met andere woorden: WAT gaat er naar Den Bosch toe? Duidelijk wilde de conferencier een itsie pietsie meer uitleg. Die kwam er niet.

Opzoekwerk heeft het volgende opgeleverd. Met veel plezier, lieve lezeressen en andere gozers, hier mijn summiere besluiten van een werkstuk dat exact driehonderd vierenzestig pagina’s beslaat. Dat helemaal publiceren kan niet. De redactie van Schrijverspunt zou mij verbannen naar het eiland Soembawa.

Dat gaat naar Den Bosch toe... Zoete, lieve, lekkere Gerritje treft geen enkele schuld. Ook de generaties van na W.O. II niet. Een oud naslagwerk bracht mij op het juiste spoor. Ooit gehoord van tamoltrades, mensen? Destijds (de late Middeleeuwen, zeg maar) waren dat op pony’s lijkende beesten met een schubbige huid die ook nog eens over vleugels beschikten. Op hun voorhoofd stond er een hoorn, te vergelijken met deze van de tegenwoordige neushoorn. Alsof dit nog niet genoeg was: in hun muil zaten er een paar giftanden. En dan waren er hun geluiden. Qua communicatie konden ze achttien uiteenlopende klanken de wereld insturen.

Een hele kudde tamoltrades bewoog zich aan een verschoeiend tempo noord-westwaarts. Komende uit Kecskemét, thans een stad in het midden van Hongarije. Overal waar de beesten doortrokken bleef er een spoor van verwoesting. En resten van menselijke skeletten, aangevreten boomschors, kale fruitbomen. Ook insecten waren niet veilig voor de omnivoren. Want eten konden ze, deze ondieren. En dan besloot de leider van de kudde om het nomadenleven op te geven.

De beesten vonden een open weideland met aan de oostelijke zijde een uitgestrekt bos. De mannetjesdieren bakenden het territorium af zoals mannetjesdieren dat doen. Nog decennia lang bleef de plek de uitvalsbasis voor het jagen op prooien. Na de vangst van een stuk of wat geiten, schapen, kippen, konijnen, hazen en soortgelijk voedsel ging een trompetgeluid door de lucht waarmee aangegeven werd: iedereen keert terug naar het bos. Vandaar dus ook de latere naam Den Bosch.

Wat we dus uit deze vrij gereduceerde uiteenzetting alweer leren is dat alles ergens zijn oorsprong heeft. Maar goed lieve lezeressen en andere gozers, ik zou zeggen: houdt er de moed maar in en zing dan even voor mij van He’s a jolly good fellow. Bevestig dit een tweede keer. En ontdek bij de derde regel dat het om precies hetzelfde soort flauwe kul gaat.

Groetjes!

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1413

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.