Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Toiland

Een beetje fierljepper lukt het in twee, hooguit drie sprongen. Sier doet er, slalommend als een dronken schout-bij-nacht maar met de precisie van Ingemar Stenmark de drijvende boeien rondend, drie kwartier over. De m.s. Sier peddelt heen en weer tussen Holwerd en Nes. De veerboot moet flink laveren om zandbanken te ontwijken en niet te eindigen in een zeemansgraf tussen de talloze wrakken die eerder door de zee zijn opgeslokt. Mijn voormalige Friese collega’s reisden regelmatig af naar Toiland. Gingen die blonde, blozende, door weer en wind verweerde koppen een weekendje bangkokken in zuidoost Azië? Nee, natuurlijk niet: ze togen verder noordwaarts, naar Ameland, om te onthaasten. Zodra Sier leegloopt, waaiert een internationaal gezelschap uit over het eiland. Op het fietspad van gemalen schelpen komen ze je tegemoet, trappend van oost naar west of andersom. Het maakt niet uit: de wind is tegen. Onderweg, zoevend over duinen en door pannen, tussen vuurtoren Bornrif en natuurgebied Het Oerd, passeer je toeristische aandachtsplekken. Voor het eerst bezoek ik zo’n vogelobservatiehut; het voelt toch een beetje als in een peepshow. Een vogelaar komt bijkans klaar bij het zien van een meeuw die, recht boven een glanzend Duits hoofd zwevend, de darmen leegt. Anti-Brext Britten tonen zich overtuigd Europeaan door uiterst rechts te fietsen. En wat te denken van de jonge vrouw die met haar vent aan de hand uit een verboden broedgebied komt zetten, haar broek fatsoeneert en zegt: ‘Zalig poepen hier, Yves! Hoe laat vertrekt de boot naar Brugge?’ Lekker land.

30 september 2017  #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 485
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…