Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Toeval

| Robert Beernink
Het woord wordt gelanceerd vanuit de wekkerradio en kruist door de lauwwarme zondagochtendlucht. De opengaande deur doet de luchttrilling van koers veranderen en na de botsing met de plafonnière boort het zich door een reeds in onbalans geraakte slaap/waakmist het oor binnen waar ik niet op lig en ik ben op slag wakker. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is aan het woord en dan weet ik: het is iets na half negen. ‘Stochastisch’ is het woord dat mijn activeringssynapsen exciteert. De vertebratenpaleontoloog heeft altijd wel een goed verhaal en deze zondagmorgen gaat het over processen in de natuur. Er zijn twee hoofdgroepen. Deterministische processen zijn voorspelbaar en maken de zekerheidzoekende mens gelukkig. Voorbeeld: wie een vonk bij brandbaar gas houdt, veroorzaakt een vlam. Duh! De andere groep is veel interessanter: stochastische processen bestaan uit een opeenvolging van toevallige gebeurtenissen, door Jelle beeldend geïllustreerd met de dronkenmangang. Het weer is, zoals altijd, een hybride geval: een wolkenloze hemel boven heel het noordelijk halfrond, garandeert zonneschijn. Nadert echter een front, dan zoeken de meteorologen direct verklaringen voor het verwachte niet uitkomen van de voorspelling. Romantici hebben een stochastisch brein. Belevenissen, verhalen en denkbeelden zijn interessant door het onvoorspelbare. Niet weten welke kant het opgaat, is een vorm van bijna erotische spanning. Dat maakt leven het leven waard. Ik lig gedurende het hele praatje op mijn rug en produceer een tevreden diepe gaap. Weer wat geleerd. En een mooi onderwerp voor mijn weekcolumn. Die staat vandaag op de bevallingskalender. Toevallig.

21 april 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 439

(De gemiddelde waardering is 3 door 2 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Puberteit

Geschreven door Nathalie Martin. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Hij zit aan zijn scherm gekluisterd. 'High five? Daar doen wij niet aan,' reageert hij afwezig. 'Niet? Ik dacht dat het in was, om elkaar zo te begroeten op school. Wat do...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!