Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Toeval

Het woord wordt gelanceerd vanuit de wekkerradio en kruist door de lauwwarme zondagochtendlucht. De opengaande deur doet de luchttrilling van koers veranderen en na de botsing met de plafonnière boort het zich door een reeds in onbalans geraakte slaap/waakmist het oor binnen waar ik niet op lig en ik ben op slag wakker. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is aan het woord en dan weet ik: het is iets na half negen. ‘Stochastisch’ is het woord dat mijn activeringssynapsen exciteert. De vertebratenpaleontoloog heeft altijd wel een goed verhaal en deze zondagmorgen gaat het over processen in de natuur. Er zijn twee hoofdgroepen. Deterministische processen zijn voorspelbaar en maken de zekerheidzoekende mens gelukkig. Voorbeeld: wie een vonk bij brandbaar gas houdt, veroorzaakt een vlam. Duh! De andere groep is veel interessanter: stochastische processen bestaan uit een opeenvolging van toevallige gebeurtenissen, door Jelle beeldend geïllustreerd met de dronkenmangang. Het weer is, zoals altijd, een hybride geval: een wolkenloze hemel boven heel het noordelijk halfrond, garandeert zonneschijn. Nadert echter een front, dan zoeken de meteorologen direct verklaringen voor het verwachte niet uitkomen van de voorspelling. Romantici hebben een stochastisch brein. Belevenissen, verhalen en denkbeelden zijn interessant door het onvoorspelbare. Niet weten welke kant het opgaat, is een vorm van bijna erotische spanning. Dat maakt leven het leven waard. Ik lig gedurende het hele praatje op mijn rug en produceer een tevreden diepe gaap. Weer wat geleerd. En een mooi onderwerp voor mijn weekcolumn. Die staat vandaag op de bevallingskalender. Toevallig.

21 april 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 238

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.