Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Toeval

Het woord wordt gelanceerd vanuit de wekkerradio en kruist door de lauwwarme zondagochtendlucht. De opengaande deur doet de luchttrilling van koers veranderen en na de botsing met de plafonnière boort het zich door een reeds in onbalans geraakte slaap/waakmist het oor binnen waar ik niet op lig en ik ben op slag wakker. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is aan het woord en dan weet ik: het is iets na half negen. ‘Stochastisch’ is het woord dat mijn activeringssynapsen exciteert. De vertebratenpaleontoloog heeft altijd wel een goed verhaal en deze zondagmorgen gaat het over processen in de natuur. Er zijn twee hoofdgroepen. Deterministische processen zijn voorspelbaar en maken de zekerheidzoekende mens gelukkig. Voorbeeld: wie een vonk bij brandbaar gas houdt, veroorzaakt een vlam. Duh! De andere groep is veel interessanter: stochastische processen bestaan uit een opeenvolging van toevallige gebeurtenissen, door Jelle beeldend geïllustreerd met de dronkenmangang. Het weer is, zoals altijd, een hybride geval: een wolkenloze hemel boven heel het noordelijk halfrond, garandeert zonneschijn. Nadert echter een front, dan zoeken de meteorologen direct verklaringen voor het verwachte niet uitkomen van de voorspelling. Romantici hebben een stochastisch brein. Belevenissen, verhalen en denkbeelden zijn interessant door het onvoorspelbare. Niet weten welke kant het opgaat, is een vorm van bijna erotische spanning. Dat maakt leven het leven waard. Ik lig gedurende het hele praatje op mijn rug en produceer een tevreden diepe gaap. Weer wat geleerd. En een mooi onderwerp voor mijn weekcolumn. Die staat vandaag op de bevallingskalender. Toevallig.

21 april 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 330
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster