Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Toeval

Het woord wordt gelanceerd vanuit de wekkerradio en kruist door de lauwwarme zondagochtendlucht. De opengaande deur doet de luchttrilling van koers veranderen en na de botsing met de plafonnière boort het zich door een reeds in onbalans geraakte slaap/waakmist het oor binnen waar ik niet op lig en ik ben op slag wakker. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is aan het woord en dan weet ik: het is iets na half negen. ‘Stochastisch’ is het woord dat mijn activeringssynapsen exciteert. De vertebratenpaleontoloog heeft altijd wel een goed verhaal en deze zondagmorgen gaat het over processen in de natuur. Er zijn twee hoofdgroepen. Deterministische processen zijn voorspelbaar en maken de zekerheidzoekende mens gelukkig. Voorbeeld: wie een vonk bij brandbaar gas houdt, veroorzaakt een vlam. Duh! De andere groep is veel interessanter: stochastische processen bestaan uit een opeenvolging van toevallige gebeurtenissen, door Jelle beeldend geïllustreerd met de dronkenmangang. Het weer is, zoals altijd, een hybride geval: een wolkenloze hemel boven heel het noordelijk halfrond, garandeert zonneschijn. Nadert echter een front, dan zoeken de meteorologen direct verklaringen voor het verwachte niet uitkomen van de voorspelling. Romantici hebben een stochastisch brein. Belevenissen, verhalen en denkbeelden zijn interessant door het onvoorspelbare. Niet weten welke kant het opgaat, is een vorm van bijna erotische spanning. Dat maakt leven het leven waard. Ik lig gedurende het hele praatje op mijn rug en produceer een tevreden diepe gaap. Weer wat geleerd. En een mooi onderwerp voor mijn weekcolumn. Die staat vandaag op de bevallingskalender. Toevallig.

21 april 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 399
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…