Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Toch niet alweer een levensverhaal

Toch niet alweer een levensverhaal... bedenk ik me terwijl de zinnen driftig afsteken in het wit. Het verhaal van hoe alles ging van kleuterschool tot nu, hoe ga je daaraan beginnen. Het plat neer kalken van zulke gebeurtenissen kan nooit zo boeiend worden in mijn ogen. Best wel een dilemma, het vertalen van de spirituele pelgrimstocht die jaren terug begon. Een pad vol vrijheid, gevaren en verleiding... Het zou zomaar een titel kunnen worden. Laat ik vooral alert zijn op het vermijden van de populaire new age woordorgasmen. Want die wereld begint voor mij toch steeds meer te lijken op een open-source religie. Er tegenover staan de Zen gezegenden met een open mind. Maar de Boeddha naast het kruis is dan toch weer als vloeken in de tempel. Want wat de Boeddha niet kent, dat vreet hij niet. Een moeilijke wereld, die vanuit uniek perspectief wel eens een heel andere lading zou kunnen krijgen. Wat kan het "unique selling point" doen oplichten in het gretiger wordende oog van de lezer? Is het een blog, is het een boek... het is Supersaaiman. Vergis je niet. Dit is geen zelfhaat. Kritisch zijn op eigen werk is een zegen. Maar hoe vertel je wat echt gebeurt is alsof het echt gebeurd is. Ik ben er nog niet uit. De schrijfkunst biedt wel handvaten maar de deksel gaat niet open.

Misschien moet het wel een online avontuur worden. Het blijkt uit onderzoek – uitgevoerd door ondergetekende – dat mensen geboeid raken door personen die als een open boek elke dag hun (lotus) blaadjes open vouwen. Vertel maar op je tijdlijn, blog of website wat je hebt gezien, wie je bent en hoe je je dagen doorkomt en de likes (k)likken zich aan je posts vast. Enige inhoud is wel wenselijk en ik zal me verder niet uitlaten over waar de grens van die inhoud zou moeten liggen. Laat ik enkel zeggen dat ik bij het doorscrollen wel eens zit met de vraag: "Waar zit ik eigenlijk naar te kijken?" Ik ervaar dan een soort zwart gat waaruit niets interessants kan ontsnappen. Dat steekt enorm tegen elkaar af. Sommigen echter stralen als het centrum van de melkweg tussen de tandwielen van de quote machine.

Het verhaal wordt wellicht een bord spaghetti, maar in ieder geval geen saaie sandwich. Dat hele spirituele avontuur waar ik een paar jaar geleden voluit voor ben gegaan, met innerlijke en uiterlijke reizen, wringt zich langs ongebruikelijke paden naar buiten. Je proeft een appel (nu alsjeblieft geen bijbel-referenties visualiseren), vindt de tak van de boom waar hij vandaan kwam en nu wordt het tijd om de hele oogst te gaan delen. En ik heb heel wat soorten bomen gevonden met de meest rare appels, in nabijheid van slangen en ook zonder. Of pijp rokende sjamanen die graag veel stoken in hun tent en jou ervan laten zweten... of het nu zomer of winter is. Bomen met en zonder boeddha's eronder, maar ook plekken waar gewoon helemaal niemand is. Laten we eerlijk zijn... het gaat je niet in de koude kleren zitten om twee reizen tegelijkertijd te maken. Woest en soms onherbergzaam, vol donkere materie afgewisseld met witte zuilen van tempels waar je op kunt bouwen. Nee, ik ben niet van plan er een zijig zuurstokje van te maken. Spiritueel wakker worden is geen zoet koekje, eerder spicy spaghetti waar je soms kramp van in je buik kunt krijgen.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1119

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.