1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

TIJGEREND DOOR DE MONDKAPJES

Publicatie op: 12-01-21

Paco Painter

Avatar
 
Profiel bekijken?
Klik hier!

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

TIJGEREND DOOR DE MONDKAPJES

271 Hits.

Pechvogels: mondkapjes vormen gevaar voor onze gevederde vrienden, lees ik in een krant. OP1 berichtte er ook al over afgelopen vrijdag. Meeuwen die met hun pootjes verstrikt raken in de elastieken lussen van de mondkapjes bijvoorbeeld. Maar ook andere vogels die op straat rondscharrelen, lopen een risico. En dat alleen omdat, laat ik het voorzichtig formuleren, niet-nadenkend Nederland besloten heeft om de gebruikte mondkapjes op straat te sodemieteren. Veel van die kapjes eindigen ook nog eens in zee, bovenop de acht miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks bevuilt.

Je ziet ze inderdaad overal om je heen als je op straat loopt. Nog even en je moet je een weg banen door die rotzooi. Dat je dan tijgerend en soms wadend door een berg mondkapjes de ingang van de supermarkt moet zien te bereiken.

Ik zie al een nieuw tv-format voor SBS 6 opdoemen. Linda de Mol die in het behendigheidsspel ‘mondkapjes ter land en ter zee’ 16 verwende Nederlanders aanvuurt terwijl die een zwemwedstrijd vlinderslag afwerken door een zee van mondkapjes. Of schoonspringen in een berg mondkapjes vóór je gevaccineerd bent, dat komt de kijkcijfers ten goede want daar doen we het allemaal voor.

Toch vind ik het fascinerend. Aan de ene kant die ongekend onnadenkende mensen, en dan druk ik mij buitengewoon netjes uit, die de aarde bevuilen en behandelen als niet meer dan een open riool. En aan de andere kant mensen als de amper twintigjarige Boyan Slat die zich al jaren een slag in de rondte werkt om de oceanen te ontdoen van al die plastic troep. Dat doet hij met een zelf uitgevonden systeem dat goed schijnt te werken. (Meer info hierover vind je op Google).

Mijn hoogbegaafde buurman ‘Oom’ Jort heeft hier een simpele theorie over. Zelf vind ik die wat ver gaan en een beetje zweverig maar soit, het is Oom Jort dus voilà. Als ik hem het krantenstukje over de mondkapjes laat zien, trekt hij een wenkbrauw op en zegt: “Ach amice, niets nieuws onder de zon. Het is evident dat elk volk het virus krijgt dat het verdient.”

Als ik later de tuin uitloop, merk ik dat het intussen glad is geworden. De eerste keer sinds een paar jaar. Een oude man die mij passeert glijdt uit. Niet vanwege de gladheid. Ook niet vanwege een bananenschil maar over een mondkapje, mind you!

Als ik hem overeind help, roept een vrouw op een fiets dat ik aan anderhalve meter moet denken. Het nieuwe normaal in actie. Oom Jort die de tuin uit kwam schuifelen om mij te helpen met de oude man en de opmerking van de vrouw hoorde, trekt wederom een wenkbrauw op en mompelt: “Tegenwoordig denk ik wel eens aan zelfmoord in dit nieuwe normaal, maar ja, wat heeft dat nog voor zin op mijn leeftijd…”

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

13.01.21
Feedback:
Goed geschreven, Paco. Treurig dat mensen hun mondkapjes op straat gooien (en hun andere rotzooi).
Geen woorden voor...
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.21
Feedback:
Goed verhaal! En jammer genoeg waar.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.21
Feedback:
Sterke column, Paco. Je kunt je niet voorstellen dat mensen zomaar wat op straat flikkeren. En toch gebeurt het.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
BEELDENSTRESS
1063
Lezen?
Column
KOFFIETJE..
1047
Lezen?
Column
Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken
702
Lezen?