Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

203 Hits

Publicatie op:
TIJGEREND DOOR DE MONDKAPJES

Pechvogels: mondkapjes vormen gevaar voor onze gevederde vrienden, lees ik in een krant. OP1 berichtte er ook al over afgelopen vrijdag. Meeuwen die met hun pootjes verstrikt raken in de elastieken lussen van de mondkapjes bijvoorbeeld. Maar ook andere vogels die op straat rondscharrelen, lopen een risico. En dat alleen omdat, laat ik het voorzichtig formuleren, niet-nadenkend Nederland besloten heeft om de gebruikte mondkapjes op straat te sodemieteren. Veel van die kapjes eindigen ook nog eens in zee, bovenop de acht miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks bevuilt.

Je ziet ze inderdaad overal om je heen als je op straat loopt. Nog even en je moet je een weg banen door die rotzooi. Dat je dan tijgerend en soms wadend door een berg mondkapjes de ingang van de supermarkt moet zien te bereiken.

Ik zie al een nieuw tv-format voor SBS 6 opdoemen. Linda de Mol die in het behendigheidsspel ‘mondkapjes ter land en ter zee’ 16 verwende Nederlanders aanvuurt terwijl die een zwemwedstrijd vlinderslag afwerken door een zee van mondkapjes. Of schoonspringen in een berg mondkapjes vóór je gevaccineerd bent, dat komt de kijkcijfers ten goede want daar doen we het allemaal voor.

Toch vind ik het fascinerend. Aan de ene kant die ongekend onnadenkende mensen, en dan druk ik mij buitengewoon netjes uit, die de aarde bevuilen en behandelen als niet meer dan een open riool. En aan de andere kant mensen als de amper twintigjarige Boyan Slat die zich al jaren een slag in de rondte werkt om de oceanen te ontdoen van al die plastic troep. Dat doet hij met een zelf uitgevonden systeem dat goed schijnt te werken. (Meer info hierover vind je op Google).

Mijn hoogbegaafde buurman ‘Oom’ Jort heeft hier een simpele theorie over. Zelf vind ik die wat ver gaan en een beetje zweverig maar soit, het is Oom Jort dus voilà. Als ik hem het krantenstukje over de mondkapjes laat zien, trekt hij een wenkbrauw op en zegt: “Ach amice, niets nieuws onder de zon. Het is evident dat elk volk het virus krijgt dat het verdient.”

Als ik later de tuin uitloop, merk ik dat het intussen glad is geworden. De eerste keer sinds een paar jaar. Een oude man die mij passeert glijdt uit. Niet vanwege de gladheid. Ook niet vanwege een bananenschil maar over een mondkapje, mind you!

Als ik hem overeind help, roept een vrouw op een fiets dat ik aan anderhalve meter moet denken. Het nieuwe normaal in actie. Oom Jort die de tuin uit kwam schuifelen om mij te helpen met de oude man en de opmerking van de vrouw hoorde, trekt wederom een wenkbrauw op en mompelt: “Tegenwoordig denk ik wel eens aan zelfmoord in dit nieuwe normaal, maar ja, wat heeft dat nog voor zin op mijn leeftijd…”


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "TIJGEREND DOOR DE MONDKAPJES"

© Paco Painter
13.01.21
Feedback:
Goed geschreven, Paco. Treurig dat mensen hun mondkapjes op straat gooien (en hun andere rotzooi).
Geen woorden voor...
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.21
Feedback:
Goed verhaal! En jammer genoeg waar.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.21
Feedback:
Sterke column, Paco. Je kunt je niet voorstellen dat mensen zomaar wat op straat flikkeren. En toch gebeurt het.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.21
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.21
Feedback:
Ja Paco, ik erger me ook al tijden mateloos aan de rondslingerende mondkapjes overal .
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel