Voor schrijvers, door schrijvers
Blog

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 670

Democratie

We zijn er trots op dat we in een democratie leven, omdat wij allemaal vinden dat we daarin persoonlijk participeren en zo een fijn politiek klimaat hebben. In de westerse wereld wordt de democratie beschouwd als het beste politieke systeem, behalve in grote landen als Rusland, al pretenderen ze het daar wel te hebben, en China, of een kleiner land als Noord-Korea waar voor een totalitairder stelsel is gekozen door de politieke leider, een of andere Oen. Vooral het laatste wordt in de westerse wereld verafschuwd, en, toegegeven, het ziet er niet uit, als je alles al te zien krijgt en moet geloven.

Maar moeten we eigenlijk nog wel zo gelukkig zijn met het democratische stelsel? Het is duidelijk dat vooral de westerse wereld wordt geregeerd door “gekozen” personen, waarbij de voorkeur tegenwoordig uitgaat naar vrouwen die zich vooral richten op gevoelens en meningen, en een stuk minder op feiten, of die feiten in een ander daglicht plaatsen dan de realiteit ons zou dirigeren. Maar dat gezegd hebbende, sommige mannen kunnen er ook wat van.

We worden tegenwoordig grootschalig gebombardeerd met zeer uiteenlopende meningen waaruit je dan zelf weer een eigen mening moet destilleren en aan de grote klok hangen om mee te tellen. De massale sociale media, inclusief podcasts, zijn een grote sturende factor in de meeste gevallen. Zelfs de Amerikaanse president maakt daarvan gebruik om zich tot het volk te richten. Maar hoe kun je al die meningen en berichten tot je nemen en tijd overhouden voor de belangrijke zaken zoals die waarover op regeringsniveau besluiten moeten worden genomen.

Neem zoiets als het klimaatbeleid; bepaald eenduidig is dat niet. Ik heb zoveel meningen gehoord en gelezen dat ík niet meer weet wat waar en niet waar is. Wat wél waar is, is dat het me veel geld gaat kosten, dus misschien gaat het dan uiteindelijk wel daarom. Zelfs zeergeleerde wetenschappers liegen de mensen voor door de feiten te verdraaien of te verdoezelen, misschien zelfs in opdracht, want manipulatie ligt op de loer. Ja, er lijkt mij best gemeten te kunnen worden dat de aarde warmer aan het worden is, een toestand die in het lange bestaan van de aarde meerdere malen is voorgekomen maar nu wordt toegeschreven aan wat de mensen allemaal aan rommel uitstoten, wat zij ook altijd al gedaan hebben sinds pakweg 50.000 jaar maar waarvan de impact nu vele malen groter is omdat het aantal mensen explosief is toegenomen. Zelfs zoveel dat konijnen en muizen dat niet is gelukt! En zei Thomas Malthus in het begin van de 19e eeuw al niet, en hij kreeg gelijk, dat het vermogen van de mensheid tot bevolkingsgroei vele malen groter is dan het vermogen van de aarde om voor al die mensen een bestaan te creëren, duidend op een limiet aan de hoeveelheid homo sapiens in de wereld, dé allergrootste uitroeiers van flora en fauna, voordat wij onszelf in de weg gaan zitten? Hij vond dat ons een “deugdzaam gedrag” opgelegd moest worden (opgelegd door religie) om dat te voorkomen en beschouwde “optimistische ideeën van sociale hervormingen als gedoemd te mislukken” (bron: Wikipedia) zodat we onvermijdelijk aansturen op een malthusiaanse catastrofe: teveel mensen voor de beschikbare hoeveelheid voeding. De onevenaarbare vindingrijkheid van de slimme mens (betekenis van homo sapiens) heeft die catastrofe tot nu kunnen afwenden, maar over een decennium of twee, drie zijn er met een aanwas van pakweg 350.000 personen per dag (!) twee keer zoveel mensen dan nu en is er dan nog genoeg? Wordt het niet eens tijd dat er door de regeringsleiders van die enorme groepen mensen een andere weg ingeslagen gaat worden? En dat zal dan geen democratische weg kunnen zijn, want daarin beslist de meerderheid der (meest simpele) zielen, wat juist het probleem is; eigenlijk nu al. De tijd dringt!

Daarbij komt ook nog dat door al de tijd die dat opnemen van andermans meningen en berichten in sociale media kost de persoonlijke, en daarmee de gemiddelde, intelligentie van de mensheid er niet op vooruitgegaan is, zodat democratie betekent dat er steeds meer dommere mensen besluiten gaan nemen over de mensheid die hen vandaaruit verder de afgrond in storten. Zou die tijd niet beter gebruikt kunnen worden om de algehele intelligentie te verhogen?

We leven nu in een periode dat door een beperkt aantal zeer slimme mensen, die vast niet steeds hun mobieltje in de hand houden, vele superslimme zaken worden uitgevonden die door de meeste andere mensen niet of nauwelijks op waarde kan worden geschat en door onbegrip te moeilijk worden gevonden voor eigen gebruik, maar er zijn ook superslimme mensen die op politiek gebied veel kunnen betekenen maar nu geen voet aan de grond krijgen omdat de democratie dat tegenhoudt. Juist, ook door onbegrip. Het domme democratietijdperk is hier.

Daarom heeft de democratie zijn tijd gehad en wordt het de hoogste tijd voor een ander systeem, die de mensheid misschien wel van de ondergang kan redden.
May Donald Trump lead the way!!

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harmen Sneer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 331
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Democratie"

Geschreven door Harmen Sneer . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
04.01.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Hans Van Battel 04.01.20
  Eén van de domste reacties op wereldproblemen die ik al ooit gehoord heb... :-x
 • Audrey Brits 04.01.20
  De dag dat iemand zoals Donald Trump als voorbeeld moet dienen, hebben we naar mijn gevoel al lang verloren...
  De twitter-preside nt kan slechts 2 dingen en die kan hij donders goed: liegen en manipuleren.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!