Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 660
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Tienerleed
© Noortje Bruins op .
Aantal hits: 992
Pashokjes zijn meestal vreselijk; te krap, te warm, en doorgaans is het spiegelbeeld voldoende om je van je voorgenomen aankoop te doen afzien. Desondanks staan bij sommige winkels heuse rijen voor de paskamers, wat je de tijd geeft de mensen om je heen goed in je op te nemen, om je telefoon te checken, om te gaan twijfelen of je wel in die rij moet blijven staan omdat je de dingen in je mandje uiteraard helemaal niet nodig hebt. Je had nu ook -goedkoper - op een verwarmd terras kunnen zitten met een lekkere latte....

Pashokjes zijn een crime, voor iedereen en zeker voor onzekere tienermeisjes met misschien nog wat puppy vet. Nadat ik mij eindelijk had verschanst in een hokje met wintertruien en dito jurkjes, wilde ik er tijdens het passen van de eerste trui eigenlijk direct weer uit vanwege gewurm, hitte en statische haren, maar de conversatie die ik opving, deed mij blijven. Ik had puber en vrouw in de wachtrij al gespot, het hokje naast mij binnen zien gaan, en veronderstelde dat het moeder en dochter waren. Die gedachte werd spoedig ontkracht, toen de vrouw zei : “Jij hebt niet de bouw van je moeder”. “Nee”, zei het meisje, “dat klopt”. “Je moeder is veel langer dan jij (eigenlijk zei ze ‘als jou’) en tenger gebouwd”. “Nou”, reageerde het meisje, “mama is niet zo lang hoor, maar ze draagt altijd hakken. Maar ze lijkt ook langer omdat ze slank is, denk ik. Mama vindt zichzelf trouwens helemaal niet dun, hoor! Ze doet nooit strakke dingen aan omdat ze denkt dat je dan vetrolletjes ziet”. “Oh”, zei de vrouw, “dat doe ik ook niet, niet omdat ik bang ben dik te lijken, want ik ben helemaal niet dik, nooit geweest ook. Kijk, ik heb gewoon een platte buik, goed hè, en dat op mijn leeftijd! Nee, mij zal je niet dik zien, dikke mensen vind ik vies. Maar ik draag geen strakke dingen omdat ik dat vervelend vind zitten. Jij niet blijkbaar? Ook al zie je dan je buikje?”

Daarop vroeg de vrouw of het meisje dan de bouw van haar vader had, maar ze gaf zelf direct het antwoord “Nee, je vader was ook slank”. “Nou”, begon het arme kind weer, “papa was de laatste jaren door zijn ziekte wel dun maar toen hij nog gezond was, was hij best wel stevig hoor. Hij vond het niet fijn om zo dun te zijn, want hij voelde zich slap en had helemaal geen weerstand. Toen hij overleed woog hij nog maar 63 kilo. Voordat hij ziek werd, was hij echt best wel dik, hoor”. “Oh, dan heb je dat dus van hem. Ja ik dacht al, je moeder is zo mooi slank, je vader ook, hoe komt het dat jij zo bent? Nou ja kind, ik zeg altijd maar zo, als je maar gezond bent!”
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Tienerleed"

Geschreven door Noortje Bruins . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !