Eric Deprez

The Kingmakers

© Eric Deprez op 21.03.2022.

Oma had het zo’n beetje gehad. Ze had in haar tijd opa verleid en – het siert haar – haar kroost verdienstelijk grootgebracht. Per toeval bourgeois-etters waren dat – haar beste zoon had zelfmoord gepleegd – maar dat was ze gelukkig vergeten.
Nu zat ze haar laatste jaren uit in haar rolstoel, in het zaaltje van het rusthuis. Haar bezoek ontving ze – zoals eertijds – met open armen, gulhartig. “Hoe gaat het met je?” Wondergoed. Ze was even afgeleid. Ze was zo je naam al vergeten. Och ja, Eric, de zoon van Anna. Wie was Anna ook weer?
De hele dag stond in het zaaltje de televisie aan, ter bekijk. De beelden gingen snel, te snel. De bezoekers pikten het op: wel ja, een middagherhaling van een soap van eergisteren.
Voor de bezoekers was het thuis wachten tot ’s avonds even na achten. Dan begon ook voor hen de soap, nu up-to-date. Soms zat daar ook een populair programma tussen, zoals De Slimste Mens.
Eindelijk eens televisie van een hoog gehalte. Vlaanderen erfde er zijn populairste politicus van: hij had als geen ander de soorten stront weten te onderscheiden: hond – mens – paard – vogel – koe … Daarna kon het voor hem niet meer stuk. Het land lag aan zijn voeten.
Een zuurpruim-dwarskijker vroeg zich af: wie had hem de toegang tot het onbetaalbare medium verleend? (wat kost niet een half minuutje reclame?) Want het loonde. De carrière was gegarandeerd. Je werd er rector mee van de hoogste universiteit van het land.
Natuurlijk, alles was correct verlopen. Niemand die het in zijn hoofd haalde of het allemaal zo koosjer was gespeeld. Laten wij a.u.b. geen land van zuurpruimen worden!
PS. Onze coming-politician speelde onlangs de hoofdrol in The Master Singer. Als blauw konijn …

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
20-04-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  26.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Warrige column. Je begint met Oma en haar verhaal maar dat zet je niet door. Wel jammer want ze lijkt me best een boeiend personage...
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!