Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Tevreden is het nieuwe geluk

Ja, ik denk dat dat het is, tevredenheid is het nieuwe geluk, want geluk is het vermogen tevreden te zijn. Daarvoor heb je een goeroes, spiritualiteit en tempels nodig. Wie niet tevreden is met wat hij al heeft zal waarschiijnlijk ook niet tevreden zijn met alles wat hij nog krijgt. Het geluk zit in de kleine dingen, zo schreef mijn tante in mijn poëziealbum toen ik klein was. Ik denk zeker dat ze daar gelijk in heeft. Tegenwoordig ga ik niet meer op vakantie, maar hoe tevreden was ik vroeger als kind aan onze eigen Nederlandse kust in Egmond aan Zee, meer had ik niet nodig, zand, zee, zon, en zand tussen je boterhammen, schelpen, een harinkie en een ijsje. Ik ben nooit met het vliegtuig op vakantie gegaan en er wordt thuis geen auto gereden. Overigens is mijn vader er ook niet meer, wat ook voor aanpassingen zorgde. Hoewel ik ruim bedeeld ben in beperkingen, denk ik dat ik wel tevreden ben. Ik heb plezier van mijn bloemenuin en mijn kat. Ik kan al genieten van de was doen (een afwijking misschien?), en heb eigenlijk geen afkeer van het huishouden. Ik kan genieten van de geur van buiten na een regenbui, van het geluid van de regen zelf. En de eerder genoemde zomers in Egmond aan Zee waren de mooiste zomers die ik in mijn leven heb beleefd. Geef de kinderen een schepje en een emmertje, petje op en zonnebrand en klaar. Als ik kinderen zou hebben, zou ik hetzelfde doen. Het enige pretpark waarnaar ik ze zou nemen zou De Efteling zijn, voor een goede opvoeding met de oud Hollandse sprookjes. We zouden op zondag ochtend al vroeg naar het bos gaan om kabouters te gaan zoeken (want iedereen weet dat ze alleen vroeg in de ochtend aan het werk zijn, en als je geluk hebt en héél stil bent kan je ze dan zien). Ik zou ze voorlezen uit Jip en Janneke en alle liedjes van Annie M.G. Schmidt leren, Johny Jordaan, Bert en Ernie en Het schaep met de 5 poten. Ze zouden vis leren eten en tijdens wandelingen een appel eten op een bankje en zoeken naar die van de elfen.
We zouden tevreden zijn wanneer we zonder jas naar buiten konden, en de eerste zijn om in de regenplassen te springen, of het nu nog stortregende of al wat minder. Ik zou ze opvoeden met lezen, en niet met de digitale wereld, geen tablets en smartphones, dat ik ze heb hoeven ze niet te weten. Mijn kinderen zouden net zo tevreden moeten zijn als ik vroeger was, als onwetend en onnozel kind, onbezonnen.
Tevreden zijn is een groot goed, wanneer je dat niet kan zijn, zal je nooit gelukkig worden, of tenminste moeilijker. Geluk ligt voor het oprapen, je moet het alleen willen zien. Het is echt zo moeilijk niet, ik denk alleen dat je niet zo groots moet denken. Het is gemakkelijker dan het soms lijkt.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 786
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.