• images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Tegenpolen

Publicatie: 14 december 2020

Alle coronaberichten ten spijt houd ik mij vandaag met een andere gewichtige zaak bezig: hoe krijg ik de kerstboom in de standaard?

Als na veel los- en weer vastschroeven die kutboom nog steeds scheef staat, ben ik toch wel de tegenpool van mezelf: ik ontplof als een Poolse supermarkt in Aalsmeer of Beverwijk.

Wat mensen nu weer tegen klussende supermarkt-Polen hebben? Goed, we hebben het de afgelopen tijd niet gemakkelijk gehad tegen de Polen, maar dat lag aan het Nederlands Elftal zelf. Tegen Polen kun je toch niets hebben als je het niet over abortus hebt? En dat laten we graag zo.

Op donderdag 10 december staat mijn kerstboom als een huis. Na Black Friday noem ik die dag ‘Green Thursday’. Ja, in het Engels, want dat schijnt veel gewichtiger te zijn. Een uitzondering maak ik voor Black Friday, die ik omdoop tot ‘Besmettingsdag’. Nog even en er zijn meer speciale dagen dan een week telt.

Op vrijdag is het koud. Ik pak een dikke paarse trui uit de kast en doe er een lila overhemd onder. Dat past mooi bij elkaar.

‘Toepasselijk,’ zegt een persoon. Ik vraag wat er bedoeld word.  

‘Je weet toch hopelijk wel wat voor dag het is?’

‘Eh… vrijdag,’ zeg ik.

‘Ja, maar wat voor een vrijdag…’

‘De dag na Green Thursday.’ Ik leg uit waarom ik die dag zo noem, hoe ik geworsteld heb met die kutboom.  

‘Waarom niet een ‘lulboom’?’ vraagt de persoon. ‘Het is vandaag ‘Purple Friday’. De dag van de LHBTI-gemeenschap.’

‘Ja, er komen steeds meer letters bij hè,’ zeg ik. ‘Samen, verbinden lijkt mij niet te lukken met gealfabetiseerde tegenpolen.’

‘Wat heb je tegen die mensen?’

‘Helemaal NIETS! Maar met mijn hetero-genen heb ik geen genderneutrale blik op de samenleving, die van mij door heterogeniteit uiterst homogeen mag zijn.’

‘Geef je je kinderen of kleinkinderen genderneutraal speelgoed met sinterklaas of kerst?’

‘Ik heb geen kinderen.’

‘En als je ze had gehad?’

‘Als mijn tante een pikkie had, was ze mijn oom geweest.’

‘Nou ja zeg… Waarom draag je dan paars?’

‘Mijn statement: Deep Purple. Hun nummer Child in Time wordt amper nog gedraaid en genoemd bij de Top 2000. Of het om een jongen of meisje gaat? Een kind is een kind. Ach, in die tijd had iedereen ‘vies’ lang haar. We leken allemaal op elkaar. Maar we gingen naar verschillende wc’s. Jongens spetteren van nature nu eenmaal.’   

WAARDERING

HITS

489

Artikel aangepast: 14-12-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
15.12.20
Feedback:
Altijd leuk om te lezen Han. Leest lekker weg.
Show more