Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 670

Technisch gemankeerd

Er zijn mensen die alles wat ze zien kunnen maken. Ze vinden simpele oplossingen voor de meest ingewikkelde technische problemen. Alles wat ze aanraken veranderd in goud. In no time repareren ze meubels, speelgoed, auto’s, raketmotoren, televisies, wasmachines en verder zo’n beetje alles wat op hun weg komt.  Het lijkt supereenvoudig.

Treffers behoort niet tot die categorie. Hij speelt 3e reserve bij de 4e klasse amateurs op dit gebied. Zijn leven is een aaneensluiting van voortdurende frustraties over onopgeloste reparaties, achterstallig onderhoud en niet werkende apparatuur. Zijn goedbedoelende interventies om iets te repareren monden na een paar uur uit in een totale hopeloosheid, opgebrand gevoel en uiteindelijk een nieuwe deuk in zijn identiteit.

billy bokhylle 0252332 PE391164 S4

Zelfs de bestseller van IKEA, de Billy boekenkast brengt hem na een middag sleutelen tot uiterste wanhoop. Billy bestaat uit twee staanders met enkele legplanken ertussen.  Hij presteert het met werktekening dit bouwwerk onderste boven en binnenstebuiten te monteren en daarbij nog een aantal schroeven over te houden. IKEA heeft hem gevraagd bij hen in dienst te treden om de werktekeningen van haar producten door Treffers te laten testen. Dit onder het motto: ‘als hij het kan, kan iedereen het’, de ultieme toets!

Overdreven? Echt niet, een voorbeeld.

Treffers moest een medicijnkast in de badkamer ophangen. Het ophangmechanisme bestond uit twee schroeven. Na een langdurige analyse van het probleem en enkele berekeningen formuleerde hij een voorlopig werkplan en tekende hij de twee gaten af op de muur. Na een gedegen keuze van de juiste boortje lukte het hem twee gaten in de muur te boren en de pluggen daarin te bevestigen en het kastje op te hangen. Klaar is Kees zou je zeggen, niets is minder waar! Het kastje hangt scheef! Na diverse nieuwe metingen en zelfs het ijken door middel van een waterpas boort Treffers twee nieuwe boorgaten vlakbij de bestaande. Schroeven en pluggen erin en……….. 

HET KASTJE HANGT NOG STEEDS SCHEEF! Waarom toch denkt Treffers , waarom kan bij mij nou nooit eens iets normaal gaan? Waarom begin ik hieraan? Na een pauze van 15 minuten waarin alle voorgaande mislukkingen van de afgelopen jaren voorbijkomen, komt Treffers met een lumineus idee: Hij moet gewoon twee nieuwe boorgaten maken en die schuin van elkaar boren zodat per saldo het kastje recht komt te hangen. 

Een stemmetje fluistert hem in dat 6 boorgaten niet echt professioneel staan. Een andere optie is naar de winkel teruggaan en een nieuw kastje vragen? Ook daar heeft Treffers traumatische ervaringen mee. Waarschijnlijk zal de jongste bediende hem lachend op een stomme fout wijzen en staat hij weer voor schut en plein publiek. Na wederom een half uur prakkiseren roept hij de hulp in van zijn collega Jurrien. Deze zegt in de loop naar de kast toe: “ Je moet even de stelschroef binnen in het kastje aandraaien dan staat hij recht.”  Een hele nieuwe wereld opent zich voor Treffers. Een wereld waar hij niet thuishoort en die hem beangstigd en duidelijk maakt dat hij een volslagen vreemdeling is.

meterkast                                                                                                                                                           Meterkast Treffers na verschillende reorganisaties

Heeft Treffers dan geen enkel technisch inzicht?  Jawel, zeker wel van computers, netwerken, programmering en implementeren van allerlei synchronisatietoepassingen. Zo was er een moment waar plotseling het internet uitviel. Dit maakt het beste in Treffers los. Hij start zijn reparatiemodus. Allereerst herstart hij zijn computer, daarna reset hij het modem. Vervolgens controleert hij de ip adressen en de DNS-posities. Vervolgens probeert hij de verschillende kanalen van het modem uit.

Hij vergelijkt de frequenties met naburige apparatuur. Als het probleem dan nog niet is opgelost komt hij tot de begrijpelijke conclusie dat er een inwendig defect moet zijn in de transmissie van de verschillende internetprotocollen. Hij checkt de zekeringen, test de chronische aberraties en mogelijke trilling deformaties en nog veel meer.

Nadat hij een uitgebreide debriefing aan zijn vrouw van zijn vele herstelpogingen gegeven heeft zegt ze : Zit de lankabel er goed in? Deze volkomen digibeet lost in no time het probleem op waar Treffers zich uren op vastgebeten heeft.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Gerard Treffers
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 639
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Technisch gemankeerd"

Geschreven door Gerard Treffers . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!