Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Te laat

| Tryntsje van der Meer
'Call me M', raadt de Thaise gids ons aan. Zijn geboortenaam brengt waarschijnlijk zoveel hilariteit en tongbrekens met zich mee dat ie ons en zichzelf graag spaart. Prima, niks vragen verder. Het is tenslotte 6 uur 's morgens. Desondanks zijn wij, tien westerse toeristen, klaar om de jungle in te gaan. Alleen ff wachten tot M z'n schoenen aan heeft, denk ik, want hij loopt nog op sokken. Dat ligt anders, want 'these are barefoot socks, it feels like walking barefoot', legt M uit. De vraag waarom hij ze dan in godsnaam draagt ligt op m'n lippen. Zoals ik al zei, het is 6 uur en ik kon M nog wel eens nodig hebben vandaag..

Goed, we nemen plaats in de longtail boat en M vaart ons behendig door het adembenemende junglegebied van Khao Sok. 'If you're quiet, maybe we'll see some elephants.' Blijkbaar komen olifanten op stilte af.
Helaas, hoe lang we met z'n allen ook onze mond zitten te houden, de olifantengemeenschap geeft niet thuis. Jammer, koffie dan maar? Nee, we gaan aapjes spotten. Aapjes? Waar dan? 'Look, at 12 o' clock, a Gibbon monkey!' Tevergeefs volg ik M's arm. 'And over there, at 2 o' clock!' Wederom vang ik bot. 'Another one at 6!' Mij rest alleen een zwiepend twijgje, waar vast en zeker net een prachtige Gibbon aap van af is gesprongen. De anderen zagen hem. En ik heb zin in koffie. Had ik dat al gezegd? 

M heeft me door en geeft niet op. Met gevoel voor poëzie probeert ie me bij de les te houden: 'A monkey at 8, but you're too late!', 'Try it once again, now at 10!', 'Or maybe at 3, can't you see?' Jeetje, nu voel ik me wel verplicht om...ja, hebbes! Op half 6 heb ik iets levends in beeld. Vanuit de verte lijkt het een eekhoorntje, klopt dat? 'Yeah, that's a Gibbon monkey, well done!' Dank  je. Dan heb ik nu wel een dubbele espresso verdiend. 

Wanneer we allemaal uit het sloepje zijn gestapt, zie ik M vanuit mijn ooghoek met een pijnlijk gezicht z'n barefoot socks vervangen door Nike's. Kijk, dat zie ik dan weer als eerste.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 91

3.675

(De gemiddelde waardering is 3.7 door 3 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Roedel

Geschreven door Machteld Berkelmans. Geplaatst in Column.
Met een zucht keek hij naar het vrouwtje. Ze snapte er ook niks van. Hoe kon hij nou rustig gaan liggen als hij zo moest opletten. Op het plaatsje recht tegenover de cara...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!