Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

417 Hits

Publicatie op:
Te laat
'Call me M', raadt de Thaise gids ons aan. Zijn geboortenaam brengt waarschijnlijk zoveel hilariteit en tongbrekens met zich mee dat ie ons en zichzelf graag spaart. Prima, niks vragen verder. Het is tenslotte 6 uur 's morgens. Desondanks zijn wij, tien westerse toeristen, klaar om de jungle in te gaan. Alleen ff wachten tot M z'n schoenen aan heeft, denk ik, want hij loopt nog op sokken. Dat ligt anders, want 'these are barefoot socks, it feels like walking barefoot', legt M uit. De vraag waarom hij ze dan in godsnaam draagt ligt op m'n lippen. Zoals ik al zei, het is 6 uur en ik kon M nog wel eens nodig hebben vandaag..

Goed, we nemen plaats in de longtail boat en M vaart ons behendig door het adembenemende junglegebied van Khao Sok. 'If you're quiet, maybe we'll see some elephants.' Blijkbaar komen olifanten op stilte af.
Helaas, hoe lang we met z'n allen ook onze mond zitten te houden, de olifantengemeenschap geeft niet thuis. Jammer, koffie dan maar? Nee, we gaan aapjes spotten. Aapjes? Waar dan? 'Look, at 12 o' clock, a Gibbon monkey!' Tevergeefs volg ik M's arm. 'And over there, at 2 o' clock!' Wederom vang ik bot. 'Another one at 6!' Mij rest alleen een zwiepend twijgje, waar vast en zeker net een prachtige Gibbon aap van af is gesprongen. De anderen zagen hem. En ik heb zin in koffie. Had ik dat al gezegd? 

M heeft me door en geeft niet op. Met gevoel voor poëzie probeert ie me bij de les te houden: 'A monkey at 8, but you're too late!', 'Try it once again, now at 10!', 'Or maybe at 3, can't you see?' Jeetje, nu voel ik me wel verplicht om...ja, hebbes! Op half 6 heb ik iets levends in beeld. Vanuit de verte lijkt het een eekhoorntje, klopt dat? 'Yeah, that's a Gibbon monkey, well done!' Dank  je. Dan heb ik nu wel een dubbele espresso verdiend. 

Wanneer we allemaal uit het sloepje zijn gestapt, zie ik M vanuit mijn ooghoek met een pijnlijk gezicht z'n barefoot socks vervangen door Nike's. Kijk, dat zie ik dan weer als eerste.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Te laat"

10.08.20
Feedback:
Hilarisch zoals we inmiddels van je gewend zijn. Heerlijk. Wel vind ik het persoonlijk meer een cursiefje.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig