Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Talkshowburgers en factcheckers

De afgelopen weken stonden voornamelijk in het teken van de aanstaande verkiezingen. Je kon er niet omheen: op televisie, in de kranten en op social media zagen we de (voornamelijk) heren politici opstaan uit het pluche en afdalen naar de burger. Eens in de vier jaar lijkt het er zowaar op dat er naar ons, gewone stervelingen, geluisterd wordt. Hoewel, geluisterd... ik zag in de reportages bij het journaal de politici op straat toch vaker praten dan luisteren. Tijdens het praten deelden ze kleine cadeautjes uit: kleurrijke folders, rode rozen, tomatensoep en veel, heel veel ballonnen. Overal waar overdag een politiek standje had gestaan, zag je ’s avonds kilo’s zwerfafval liggen. Goed voor het milieu is het niet, dat campagnevoeren.

Op televisie werden we getrakteerd op debatten. Elke omroep of zender had wel zijn eigen debat georganiseerd. Sommigen heetten vrij ongeïnspireerd “verkiezingsdebat” , maar er was ook een lijsttrekkersdebat, een campagneleidersdebat, een vrouwendebat, een slotdebat, een jeugdjournaaldebat, een buitenlandswoordvoerdersdebat, een mobiliteitsdebat. Ik zag soms door de bomen het debat niet meer. Na de debatten volgden de actualiteitenprogramma’s met daarin, jawel, een politicus. En natuurlijk de peilingen. Zeteltje meer, zeteltje minder en dat dan in elke peiling weer verschillend. Politici twitterden juichend dat ze waren gestegen in de peilingen. Als ze daalden waren ze er als de kippen bij om te roepen dat peilingen helemaal niets zeggen over de uiteindelijke verkiezingsuitslag.

Social media werd ingezet voor de zwevende kiezer. Eindeloze rijen stemwijzers heb ik voorbij zien komen. De meesten heetten nogal voorspelbaar “stemwijzer”, maar er waren ook kieswijzers en een kieskompas. Voor elk onderdeel heb je een aparte stemwijzer. Voor vluchtelingen, Europabeleid, onderwijs, jongeren, milieu, wonen, noem maar op. Door al die stemwijzers begon ik voor het eerst in mijn stemgerechtigde bestaan te zweven. Tijdens deze weken ook wel stemstress genoemd.

Inhoudelijk werd ik er allemaal niet veel wijzer van. Debatteren is toch vooral een wedstrijd in retoriek. Wie kan er het beste vliegen afvangen en dient de ander het best van repliek. Zo sprak men er schande van dat de heer Krol de termen AOW en WAO door elkaar haalde, terwijl ik denk dat de beste man dat echt wel weet. Wat hij nu precies over de AOW vertelde tijdens die uitzending van Koffietijd leek van ondergeschikt belang. Hoewel ik het wel kan raden, want elke partij rijdt deze weken op zijn favoriete stokpaardje en heeft dat dankzij alle debatten en praatprogramma’s uit den treure naar de burger kunnen uitdragen.

Wat dan wel interessant was deze verkiezingen, waren de nieuwe woorden die ik leerde. De term talkshowburger mag wat mij betreft direct bijgeschreven worden in de Dikke Van Dale. Prachtig vind ik hem, evenals het Talkshowburger-effect dat ermee bereikt wordt: de politicus die geconfronteerd wordt met een talkshowburger haast zich, na een pijnlijke stilte, tot empathisch knikken en het spuien van loze beloften. Waarna er onmiddellijk door de media de factchecker overheen wordt gehaald. Een prachtig anglicisme waarvan ik hoop dat het een blijvertje is. Het liefst zou ik de volgende verkiezingen een rode factchecker-knop tijdens de debatten zien: zodra een politicus in de strijd om de stem van de kiezer een leugentje om bestwil vertelt, zou hem met een druk op die knop de mond gesnoerd moeten worden. Scheelt tijd, schept duidelijkheid en dwingt politici te vertellen wat ze nu werkelijk gaan doen als wij straks weer vier jaar lang onze mond moeten houden.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 704
(Gemiddelde waardering 4.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster