1 post

TAALVERRIJKING EN DERGELIJKE

516 Hits.

Met al die Engelse woorden die onze taal insluipen wordt het hoog tijd voor een soort taalpolitie. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die te boek staat als taalverrijker. Koot en Bie zijn dat. Maar ook iemand als oud voetbaltrainer Co Adriaanse, die het woord scorebordjournalistiek uitvond.
Hoewel, Co, leeft die nog? Want leven, dat is meer iets voor mensen die niet dood zijn, vind ik. En daar kun je, wat Co betreft, over discussiëren. Of niet natuurlijk, daar ben je vrij in. Fucking Co, wordt hij wel genoemd door tegenstanders en jaloerse aapjes. Fucking Co! Taalverrijking van de bovenste plank en daar moeten we dankbaar voor zijn.

Soms moet je ook een beetje tegen de gevestigde gang van zaken in willen gaan, wat betekent dat je iets meer in de tsjakka-hoek van het leven moet gaan zitten. Dat je je kinderen rustig Klootzak Jansen of Kuttekop de Vries durft te noemen. Gewoon als tegenhanger van al die saaie Engelse namen als Dennis, Mikel of Clarence, zeg maar.  Zeg maar. Ook zo’n taal verrijkend zinnetje. Maar dit, en alles wat ik al geschreven heb,  valt uiteraard in het niet tegen de vraag waar het nu echt om draait: dat kloterige Corona.

Even to the point. Ik vind het fascinerend hoe educatief wij worden begeleid in het Corona geweld: Mondkapje opdoen, handjes wassen, goed tante poetsen en drie weesgegroetjes om het gevaar af te wenden.

Doet mij denken aan mijn moeder. Die leefde ten tijde van de A-Bom. Koude oorlog. Koud ja, dat kon toen nog omdat er geen sprake was van klimaatverandering. Iedereen toen bang voor de atoomboom. Iedereen noemde het A-Bom zoals nu nog sommige mensen K zeggen in plaats van Kanker.

Anyway, om maar eens taal verrijkend uit de hoek te komen; ook toen werden de mensen terdege voorbereid op een A-Bom. De maatregelen: auto’s met megafoon door de straten. Die in elke straat blèrde: “RAMEN EN DEUREN DICHT EN BEGEEFT U ZICH ONDER DE KEUKENTAFEL I.V.M RONDVLIEGEND ONGERIEF”

Ook mijn oma dook dan onder de keukentafel met een netje op haar hoofd tegen het stof. Soms ook met een regenkapje en een regenjas aan, voor het geval de bom nogal stevig zou uitpakken.

Nou ja, ik wil voor de verandering eindigen met een bijzondere uitspraak van Gerard Reve die precies uitdrukt waar nu eigenlijk allemaal om draait, namelijk:  “Uit alles blijkt, dat niets er iets toe doet.”
En zo is het maar net…Je accepteert het..

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Paco Painter:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

26.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
  • Waardering
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
BEELDENSTRESS
1061
Lezen?
Column
KOFFIETJE..
1039
Lezen?
Column
Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken
700
Lezen?
Column
BRIEF AAN ARIE BOOMSMA
697
Lezen?
Column
ZOU JE STRAKS PAPS TEGEN MIJ WILLEN ZEGGEN
582
Lezen?