Skip to main content
Bert Vermeer

Sympathie voor de boeren?

© Bert Vermeer op 22.04.2023.

Waarom zou ik sympathie moeten hebben voor de boeren?

Ik vind beantwoorden van die vraag best lastig, maar veel mensen geven aan die sympathie wel te hebben en het grote aantal kiezers voor de BBB ondersteunen die gedachte. Maar ik heb mijn twijfels.

Ik prijs mij gelukkig om woonachtig te zijn in de provincie, zoals dat dan heet. Keerzijde van dat geluk is echter wel dat je met te grote regelmaat met uitingen van grote sympathie voor de boeren te maken krijgt. Meestal ongewild. Omgekeerde vlaggen, boerenprotesten, verhitte discussies op verjaardagen en dergelijke en sinds half maart zelfs een provinciebestuur dat als grootste prioriteit heeft het verdedigen en ten uitvoering brengen van de belangen van de boeren.

Je zult maar geen boer zijn….

Ik ben geen boer…

Ik begrijp dat er in Nederland een sfeer ontstaan is van weerzin ten opzichte van het huidige landsbestuur. Meer dan tien jaar regeren door Rutte en de zijnen hakken er wel in. Logisch dat de behoefte aan wat anders alleen maar toeneemt. Maar de ontstane sympathie voor boer en boerenbelangen begrijp ik niet.

Dat begint er al mee dat je die twijfel nauwelijks hardop uit kunt spreken. Zeker niet op de sociale media. De gemiddelde boer heeft daar de pest aan. Wie niet voor ons is, is tegen ons. Wie niet klakkeloos de sympathie voor de boeren uitspreekt dient rekening te houden met sociale afwijzing en mogelijk bezoek van boerenvertegenwoordigers aan huis, liefst in de avonduren en voorzien van fakkels. De vergelijking met de KKK als benaming voor dit soort activiteiten komt wellicht niet toevallig erg overeen met de politieke partij met ook drieletters in Nederland.

Niet te begrijpen is waarom de regering tientallen miljarden beschikbaar wil stellen voor de boeren. De gezondheidszorg, de zorg voor jongeren, het onderwijs, etc. loopt steeds meer vast. Wekelijks zorgt een nieuw rapport voor weer een nieuwe crisis en dan hebben we het nog niet eens over de schadelijke manier waarop we met ons milieu omgaan. Maar nee we pompen liever nog meer geld in de boeren, ten koste van die andere zaken.

Waarom stelt niemand de vraag of boeren niet gewoon matige ondernemers zijn? Wellicht prima in staat, hoewel je daar ook soms een vraagteken bij kunt zetten, als hoeders van vee en telers van voedsel maar ongeschikt om ondernemer van zogenaamde boerenbedrijven, feitelijk productiebedrijven, toekomstgericht te managen. Elke ondernemer heeft te maken met externe invloeden waar hij op moet inspelen en waar hij niet altijd op zit te wachten. Dat is namelijk zijn werk als ondernemer. De boer lijkt echter meer voorstander om niet zijn bedrijfsproces aan te passen maar compensatie te eisen. In Twente noemen ze dat huulers.

Volgens de boeren ligt de oorzaak hiervan in de nu al beperkte opbrengst van de eigen producten. Dat maakt aanpassing niet mogelijk. Wat ben je voor ondernemer als je geen goede opbrengst voor je producten kunt bewerkstelligen? Oh supermarkten en voedselproducenten willen niet meer betalen? Ach wat sneu voor jullie. Wat een stoute afnemers. En die voedselproducenten halen elk jaar zelf wel miljoenen als winst binnen? En gaan jullie daar nog wat doen om wel een goede prijs voor jullie producten te krijgen? Wat is jullie plan? Geen plan? Huulers!

Gelukkig ondersteunen die voedselproducenten jullie wel volledig om de productiecapaciteit op peil te houden. Veel produceren en een goede winst maken wie wil dat nou niet Milieu, dierenwelzijn, watertekorten en gezondheid spelen geen rol.

Je hoort ook vaak dat de boeren voor ons voedsel zorgen. Zoals ze zelf in veel varianten aangeven: ‘Zonder boer geen voer’. Maar is dat wel zo? Om te beginnen gaat het overgrote merendeel naar het buitenland. De Nederlandse boer is allang niet meer de regionale hofleverancier van voedsel. Dat is o.a. weer duidelijk geworden als gevolg van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. De graanprijs ging fors omhoog en daardoor alle voedselprijzen hier ook. Hoezo? We hebben toch onze eigen boeren om voor ons voedsel te zorgen? Hoezo dan die geweldige stijging van de prijzen?

En nou is het de bedoeling dat er naast de vele lopende subsidies en maatregelen meer dan 20 miljard beschikbaar komt voor de boeren? 20.000.000.000 euro. Dat is gemiddeld meer dan 1000 euro per burger van Nederland. Dan moeten wij dus samen opbrengen voor deze ondernemers.

Ik ben er wel uit.

Ik kan geen echte goede reden bedenken om sympathie te hebben voor de boer en daarmee doe ik zeker een aantal boeren tekort. Op Bevrijdingsdag vlag ik dan ook gewoon met rood aan de bovenkant.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
21-04-2024

Hits

148 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
  • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Reacties van:
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.