Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Stukjes en beetjes

De Haarlemse markt trekt elke zaterdag veel publiek. Vanuit mijn ooghoek zie ik een vader met aan elke hand een kind, een jongetje van ongeveer zeven en een meisje van tien. Vol trots draagt het meisje een grote bos bloemen. Het zijn rozen in verschillende tinten gemengd met gipskruid, gewikkeld in groen blad en tot een prachtig boeket geschikt. Het jongetje draagt een tasje van de Parfumerie specialist die op de hoek van de markt huist.

De blije gezichtjes van de kindjes ontroeren me. Misschien is hun moeder jarig of zijn opa en oma 40 jaar getrouwd? Soms is het plezier van het uitzoeken en de aanloop naar het onthulmoment groter dan het ontvangen van de gift.

Dit herinnert mij aan mijn vader, een bon vivant pur sang. Hij hield van goede wijnen en lekker eten. Op de leeftijd dat ik het kon waarderen mocht ik mee naar restaurants die op de nominatielijst voor een Michelin ster stonden. Toen ik kleiner was nam hij mij regelmatig mee op zijn zaterdagse culinaire tochten. Slagroomtruffels, ossenworst, Serrano ham, voor elke specialiteit moest hij naar een specifieke winkel in Amsterdam. Als hij zijn persoonlijke boodschappenlijst had afgewikkeld werd de strooptocht altijd afgesloten met een kroketje van de Febo op het Stadionplein. Inmiddels hongerig van het achter mijn vader aan sjokken genoot ik van de snack maar ondertussen staarde ik licht beteuterd naar de tasjes met alle heerlijkheden die ik meestal nooit meer terug zag. Waarschijnlijk smulden mijn ouders ervan als ik al in bed lag, ’s avonds bij een goed glas wijn.

Op de Haarlemse Zaterdagmarkt vind je alles op één plek en mag je naar hartenlust van alles proeven, ook als je niks koopt. De kraampjes met gerookte knoflook, Aberdeen Angus worst, Jámon Iberico, olijven gemarineerd in Perilla Nankinensis en andere bijzondere delicatessen zijn uitermate smakelijk. Ik bewonder de lekkernijen, praat met de verkopers die graag vertellen over de achtergrond van hun product, snoep van de schaaltjes tapa’s en toegestoken ‘plakjes worst’ maar meestal keer ik huiswaarts met enkel een pond versgebrande nootjes.

Impulsief wijs ik bij een kraam met huisgemaakt gebak een kleine chocoladetaart aan na een stuk geproefd te hebben. Het meisje verpakt het taartje in een mooi doosje en versiert het met een glanzend lint.

Met de mooie verpakking in mijn handen slenter ik trots verder over de markt. Ik verheug me nu al op het moment dat ik voor mijn nietsvermoedende visite het prachtige taartje uit de doos tevoorschijn tover.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1306
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster