Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

401 Hits

Publicatie op:
Streven

Iedere dag opnieuw sta ik op met de wens om de mooiste zin die ik ken te overtreffen.  Vandaag dacht ik een mooie zin gevonden te hebben: “De bus dendert over de brug. Ik voel het wegdek onder mijn voeten dansen.” Een zin die binnenkwam toen deze situatie zich tijdens mijn wandeling echt voordeed. Teleurstellend maar waar, deze zin haalt het niet bij de mooiste zin ever: “Het litteken onder zijn neus bewoog en sprak,” van Herman van Veen. Het is mij dus nog steeds niet gelukt de mooiste zin ever te schrijven. Toch ben ik niet gefrustreerd en blijf ik het proberen, want schrijven vind ik leuk. Het is heerlijk om met het schrijven een doel na te streven. Want zeg nu zelf, doelloos schrijven heeft weinig zin. Zo gedacht mag ik hopen dat ik de mooiste zin nooit overtref. Ook voor mij is de weg die ik afleg net een tikkeltje belangrijker dan de bestemming.

Schrijven is plezier voor één en die ene is de schrijver zelf. Er zijn mensen die daar anders over denken. Die schrijven met het ultieme doel om gelezen te worden en krijgen liever een slechte recensie dan dat ze onbesproken blijven. Dat kan natuurlijk ook. Welk doel de schrijver ook nastreeft, voor een ieder geldt dat schrijven uren achtereen hard werken is. De ene keer met een glimlach op het gezicht. De andere keer, als het even minder gaat, met een frons op het voorhoofd. Als de teksten er eenmaal liggen, is schrappen aan de beurt. Dit alles, voor mij  althans, in de hoop dat de mooiste zin ever zich na het schrappen van de teksten als klap op de vuurpijl openbaart. Is het dan klaar? Dat ga ik niet beloven. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Streven"

17.11.20
Feedback:
Ook zonder 'beste zin ever' blijft schrijven geweldig.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig