Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

82 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

  • Home
  • Columns
  • Streel mij nóg een keer.......................
Streel mij nóg een keer.......................

 U, als oplettende lezer, was al opgevallen dat deze column een vervolg moet zijn. Met zo’n titel moet er ook een vorige keer geweest zijn. In het andere geval zou deze aanhef nergens op slaan, nietwaar?

Vandaar dat ik u adviseer om de column “Streel mij….....” eerst te lezen. Anders denkt u waarschijnlijk: waar heeft die man het over??

Onze bouwvakker heeft alle ellende niet overleefd. Het werd simpelweg te veel voor hem. De rugpijn, en het toch weer alle dagen die steiger opmoeten. En dat terwijl hij al zo lang hoopte op een ontsnapping aan die dagelijkse marteling. Nu nog jaren door ploeteren en dan beloond worden met een karig pensioen wilde hij voor zijn.

Hij heeft lang nagedacht hoe het te doen. Eén ding wist hij wel. Het moest snel en pijnloos. Maar hoe doe je dat in onze overgecultiveerde samenleving. Wij worden onder dwang geboren. Zelf hebben wij daar immers niet om gevraagd. Maar vervolgens een weg terug zit er niet in. De pil van Drion verboden. En geen arts die zich er aan waagt.

Voor de trein springen zou kunnen, maar dat trauma wilde hij een machinist niet aandoen. Bovendien wilde hij in het harnas sterven. Zoiets als de Engelse komiek Tommy Cooper die tijdens een voorstelling bezweek.

En dus sprong hij van zijn steiger af. Eigenlijk sprong hij niet. Het was meer een klein stapje. Rechtstreeks naar zijn bevrijding.

Mooi uitzicht trouwens ook. Het was nog vroeg die ochtend en de zon stond laag. Zo had hij het nog nooit bekeken. Stond er immers altijd met de rug naartoe. En daarna was hij overal van af.

Onder de noemer: erg, erger, ergst, schreef ik in de vorige column over het niet meer kunnen betalen van de pensioenpremies door een grote stad ergens in de US of A. En over de oplossing die daarvoor werd gekozen. Dit als ultiem voorbeeld van misstanden bij onze financiële instellingen.

Maar er blijkt een super-overtreffende trap van “ergst” te zijn. Dat wist ik niet en u ook niet. Maar toch. En die wordt gevormd door een beerput die, gepaard met een verschrikkelijke stank, open ging. Dat is het banksysteem “Libor”, waarbij álle rente over ál uw leningen en financiële producten door banken onderling worden bepaald (bekokstoofd is een beter woord). Zoiets als alle slagers in ons land elkaar ’s morgens zouden gaan bellen om onderling de prijs van een biefstukje vast te stellen. Banken schijnen hier vermogens mee te verdienen.

Nu meen ik dat  kartelvorming en prijsafspraken verboden zijn, maar ik heb nog geen enkel signaal uit Brussel langs zien komen.

De vraag is derhalve legitiem als wordt gesteld: Wie regeert: banken of nationale regeringen. Het antwoord is natuurlijk een cliché en ABBA wist het al…….

Vandaar deze oproep aan onze politici: Streel ons nóg een keer, maar dan niet met loze woorden en valse beloften. Maar streel ons met uw daadkracht, waardoor structureel de meest noodzakelijke noodzakelijkheden vlot zullen worden aangepakt om vervolgens tot het verleden te behoren.


Auteur: Ik ontvang graag feedback
Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Streel mij nóg een keer......................."

© Willem Baas
19.05.21
Feedback:
Ik denk dat je teveel in een verhaal wilt zeggen. Deze column heeft een inleiding nodig omdat hij voortborduurt op een vorige column. Volgens mij moet een column op zichzelf kunnen staan. Dan komt het trieste verhaal van de bouwvakker die zelfmoord pleegt en tenslotte ga je naar de banken. Wat mij betreft heeft de verhaallijn voldoende potentie maar komen de verschillende onderdelen onvoldoende tot hun recht.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hedwig Meesters 25.05.21
    Ik sluit me bij Sylvia aan. Het ging ook mij te veel van de hak op de tak. Je zou er een serie korte verhalen met onderlinge samenhang van kunnen maken.