1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Streel mij..................

Publicatie op: 11-05-21

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Streel mij..................

240 Hits.

Onder het motto “doe dit nooit en denk aan dierenwelzijn” hierbij een weerzinwekkende metafoor.

“Een kikker die in een pan kokend water terecht komt zal er direct uitspringen. Datzelfde groene beestje, in een bak koud water dat op een vuurtje staat, zal zich echter behaaglijk laten strelen door het steeds warmer wordende, en uiteindelijk hete, water dat hem langzaam maar zeker dood kookt”. 

Dit is een gruwelijke benadering van het fenomeen “gewenning” dat ook op ons van toepassing is. Zouden wij immers vooraf de uitkomst weten van dramatische ontwikkelingen die ons persoonlijk gaan raken, dan zouden wij gaan demonstreren, emigreren, of mogelijk zelfs erger.

En zo kan het zijn dat een bouwvakker die al 40 jaar sappelt op de steigers, met een groot verlangen naar de uiteindelijke bevrijding waartoe hij elke maand op zijn loonstrook de horizon ziet, nu plotseling wordt geconfronteerd met een of twee jaar doorwerken, met die pijn in zijn rug. En op het moment dat hij daaraan gewend is, krijgt hij als superbonus een verlaging over dat opgebouwde pensioen om zijn oren.

Nu wordt hem nog voorgehouden dat dit eenmalig zal zijn. Maar straks, als hij echt murw geslagen is en eigenlijk al knock out in een hoek ligt, krijgt hij nog een trap na in de vorm van een vermindering over alle jaren die hij nog heeft te gaan.

De brief die onze stenenstapelaar kreeg zat handig in elkaar. De eerste zinnen gingen uit van het mogelijk voorkomen,  “...en wij gaan daar echt ons uiterste best voor doen...”, van de mindering op het door hem bij elkaar gemetselde pensioen. De hoop die deze tekst wekte werd direct daarop de nek omgedraaid met, “...maar waarschijnlijk valt er niet aan te ontkomen”.

Als dezelfde metselaar dát allemaal eerder had geweten, dan was hij allang van die steiger gesprongen.

U denkt dat het niet erger kan? Een grote stad in Amerika kan de pensioenpremies van haar ambtenaren niet meer betalen. Deze stad leent nu geld van hetzelfde pensioenfonds als waaraan het vervolgens die premies moet afdragen. Bizar? Meer dan!

De huizenmarkt spat bijna uit elkaar. Door krankzinnig hoge prijzen worden zoekers richting top-hypotheken gedwongen. Nu de zon schijnt verstrekken banken die graag. Maar zodra het gaat regenen komt dat vervelende telefoontje of brief.  

En zo zitten wij allemaal in een op hol geslagen economische Roller Coaster. En een achtbaan kent hoogtepunten, maar helaas ook diepe diepten.

Corona helpt ook een handje mee om ons het ravijn in te kieperen. Steunpakketten kúnnen niet op. Maar een scholier leert al bij de eerste “hoe-ga-je-met-geld-om” les: wat je leent, moet een keer terug.

Een financieel Armageddon komt langzaam maar zeker op ons af. Deze verschrikking kunnen wij niet aan. Niet in één keer en vooral niet te snel. Als het toch moet, laat ons er dan eerst aan wennen.

Dus: Overheid, Bankwezen en Pensioenfondsen, streel mij, streel de lezer van deze column, streel iedereen met uw loze woorden en valse beloften. Streel ons zodat wij ons, net als die kikker, zullen wentelen in de geruststellende gedachte dat het allemaal wel mee zal vallen. Onze minister-president Hendrik Colijn wist al in 1930 hoe hij het volk moest strelen. Zijn fameuze woorden: “Gaat u maar rustig slapen, de regering waakt over u”, klinken niet veel anders dan dat nu wordt geroepen…..

P.S.: Er komt een vervolg op deze column: “Streel mij nóg een keer…….”.U leest dan ook hoe het met de bouwvakker verder is gegaan.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

12.05.21
Feedback:
Goed geschreven, originele vergelijkingen en lekker leesbaar. Mooi.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
11.05.21
Feedback:
Met plezier gelezen.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Less is more.........
215
Lezen?
Column
UITVINDINGEN BESTAAN NIET........
213
Lezen?
Column
Streel mij nóg een keer.......................
211
Lezen?