Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
Maximaal 750 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Standwaanbeeld

Publicatie: 10 oktober 2020
 
Dat vraag ik u af. Of je je even terug waant in de 17e Eeuw, als je voor het standbeeld van Jan Pieterszn. Coen staat? Als je je terug waant, dan afvraagt of dat standbeeld dan een waanbeeld is, dat de waan van die tijd weergeeft. En als de waan van deze dag anders is, of dat beeld dan moet verdwijnen? Zoals de laatste tijd talloze standbeelden zijn afgeplakt, beklad,of door een woedende massa van de sokkel is gerost. Omdat het personen zijn die vermogens verdienden met, volgens het huidige tijdsbeeld, weerzinwekkende praktijken als slavenhandel, kolonisatie en misbruik. Zaken die Loesje nu louche zou vinden.

Het stikt wereldwijd van de wisselsokkels, die nu zonder standbeeld wachten tot een hedendaagse held(-in) er plaats neemt. Maar voor hoe lang? Mettertijd zal er weer een moment komen dat, met de kennis van nu en de mores van vandaag, een nieuwe beeldenstorm volgt. En weer. En nog eentje voor onderweg…

Elke tijd kent zijn helden, en de behoefte om die te eren. Maar niets veranderlijker dan de mens en het voortschrijdend inzicht dat die vormgegeven verering overbodig maakt. Een beeldhouwer kan zijn kunstwerk afleveren met een: “Hier, je mag het hebben, voor nu, maar je kunt niet het beeld houwen”.

Er zijn maar bar weinig standbeelden die boven elke discussie verheven zijn, bijvoorbeeld Zadkine’s Verwoeste Stad, de Dokwerker of Rodin’s Denker. Maar als je personen vereerd met een standbeeld, dan is vrijwel zeker dat dat beeld later genuanceerd, vervolgens bekritiseerd en ten slotte verwijderd wordt. Als je het weg wilt halen, ben je dan progressief? Als je het wil koesteren ben je dan naïef? Is het niet een schijnvertoning als je ruzie gaat maken over het hebben of houwen van een beeld, i.p.v. de controversen in de denkbeelden zelf ? Waarom zou je überhaupt standbeelden van personen maken? Welk denkbeeld of waanbeeld zit daarachter? Kun je niet beter de helden van deze tijd, de helden van deze tijd laten en niet een kansloos brok graniet of brons laten proberen de huidige tijd iets te rekken? Of is dat inzicht ook iets van het huidige tijdbeeld?

Een sokkel met een ideaalbeeld, dus een standbeeld dat ook een oneindig toekomstbeeld is van een persoon is een waanbeeld. Waarom nog doen dan? Het wisselen van standbeeld stelt niet zoveel voor. Het wisselen van denkbeelden daarentegen des te meer.

©Cale Columns
 
WAARDERING
HITS
305
AANGEPAST: 10-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
30.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Een goed verhaal!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Zinnen lopen niet overal even lekker.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig