Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 660
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
  • Home
  • Columns
  • Misschien kun je maar het beste gewoon jezelf zijn
Misschien kun je maar het beste gewoon jezelf zijn
© Edith E op .
Aantal hits: 486

Toen het Eurovisie Songfestival nog in de kinderschoenen stond, glipte Nederland daar met gemak in. “Geef me een zoen net als toen”. Het begon zo veelbelovend in 1957 met Corry Brokken als winnares van maar liefst meteen al het tweede Eurovisie Songfestival, vrijwel meteen gevolgd door Teddy Scholtens Een beetje in 1959 met de aardige tekst (fragment)

Ik wou dat je hart een kast was met een deurtje 
En dat ik kon kijken in het interieurtje. 
Dan moest je oprecht zijn, goed of slecht, maar echt zijn 
En dan zei je al gauw, als ik vroeg: "Ben je trouw?" 

'n Beetje, verliefd was je wel meer, meneer, dat weet je! 
Je hart kwam wel eens meer op een ideetje, 
Dat speet je, maar ach weet je, soms vergeet je 
Wel een beetje gauw je eedje van trouw! 

(Tussen haakjes: Is het niet een kostelijk stukje Nederlandse rijmkunst en pure poëzie, die Willy van Hemert, de man die ook Corry’s winnende liedje schreef, uit zijn pen toverde? En kon ze niet leuk =goed= zingen, die Teddy?). Je kunt zeggen wat je wilt, maar Nederland was toonaangevend zelfs al wonnen we niet altijd. Het werd inderdaad hoog tijd, dat Nederland na 44 jaar eindelijk eens uit het muziekslop werd gehaald om de eens zo vanzelfsprekende plaats in de wereld van het Eurovisie Songfestival weer in te nemen. Dat is dan ook met glans gedaan.

Het leuke is, dat deze jongen alleen zichzelf en zijn muziek nodig had om boven de anderen uit te steken.  Zijn persoonlijkheid, uitstraling, zijn optreden zonder opsmuck en zijn stem waren voldoende. Hoewel zijn stem mij te hoog was met veel uithalen, heeft hij het dan toch maar voor elkaar gekregen zonder poespas van jongedames in glitterpakjes, dansgroepen of andere vormen van achtergrond entertainment. Hij was zichzelf en gaf zichzelf, dat heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven. (Beweerde Oscar Wilde niet eens : "Wees jezelf, alle anderen zijn al bezet.")
Ook deze omwenteling was noodzakelijk, want het Eurovisie Songfestival stelde toch al jaren niets meer voor. Ik vroeg me vaak af of mensen nog wel zingen konden, wisten hoe ze hun stembanden konden gebruiken zonder te vervallen in gekrijs of gejank. De nadruk kwam steeds sterker te liggen op de acts en de aankleding, soms uitkleding, in plaats van op het liedje zelf. Irritant. Het gaat tenslotte om de muziek op zich, niet om de presentatie zozeer. Meer de combinatie van een goed in het gehoor liggende meezinger, een beetje opzwepend van toon, gezongen door iemand die kan zingen en zichzelf weet te presenteren zonder aanstootgevend gedrag. Iemand die zichzelf is en blijft. Een verademing. Deze zanger kende de sleutel tot deze perfecte combinatie en sleepte het publiek mee, zoals zijn voorgangers jaren terug in de tijd, dat Nederland misschien dan wel klein was, maar met namen naar buiten kon treden.   

Door de geschiedenis heen was de Nederlander op velerlei gebied erg bekwaam. Hoe dieper je in de geschiedenis duikt, des te meer Nederlandse grootheden je tegenkomt. Klinkende namen van bijvoorbeeld kunstschilders zijn vaak Nederlands. Rembrandt is wereldberoemd en van onschatbare waarde. Ik zou even niet weten hoe zijn voornaam luidt, zo’n begrip is zijn achternaam geworden. Moet je nagaan, ik ben zo gewend aan de naam Rembrandt, dat ik vergeet, dat dit juist zijn VOORnaam is en NIET zijn achternaam. Bij Van Gogh is het juist andersom. Je zegt niet: “Daar hangt een Vincent van Gogh, nee, daar hangt een Van Gogh!” Als een wereldberoemde merknaam. Met een beetje fantasie en medewerking van het lot noemen we straks wereldwijd het winnende liedje “Duncans song”. 

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Misschien kun je maar het beste gewoon jezelf zijn"

Geschreven door Edith E . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !