1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  417 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 18-09-2020

Hits: 461

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Sinterklaas: 'Ik weet het niet meer'

Aangepast: 18-09-2020

Hij ziet er bleek uit, bijna wit. Vertrouwd dus. Ik tref hem ergens in Spanje aan. Waar zeg ik niet, dat is privé.

Hij laat mij de lijst zien met sollicitanten. Namen als Pedro, Antonio, maar ook Piet, Henk, Achmed, Stanley, Ricardo et cetera.

‘Wie moet ik nu kiezen?’ vraagt hij. ‘Het zijn allemaal kindervrienden, behalve dan die Martijn; die is me een beetje te veel “kindervriend”.’

‘Waar zijn de vaste krachten dan gebleven, Sinterklaas?’

‘Ze hebben massaal ontslag genomen. Ik kon ze niet tegenhouden, het zijn geen slaven natuurlijk.’

‘Maar waarom dan?’

‘Geen zin om met een helm rond te lopen op 5 december. Een muts, die hoort bij ze.’

‘Een helm, Sinterklaas?’

‘Ja, bang dat ze voor hun kop geschopt worden zolang dat quasi-vreedzame figuur vrij rondloopt.’

‘En wat nu?’

‘Wie ik ook kies, het zal altijd verkeerd zijn. Is het een donker iemand, dan discrimineer ik, want Piet mag niet zwart zijn; alsof een donker iemand altijd zwart is… Is het een wit iemand, dan discrimineer ik ook weer omdat ik geen donkere kies. En stel dat ik een donker iemand aanstel, moet ik die dan blank schminken, met roetvegen eventueel? En dan heb ik het nog niet eens over een man of een vrouw van beide kleuren. Ik weet het niet meer.

En dan zit ik nog met die schimmel.’

‘Is die nu nog niet over? Maar daar komt u heus wel Nederland mee in, hoor. Nederland is een prachtig, tolerant land.’

‘Ik heb het over mijn witte paard – tolerant? Jullie zijn de weg kwijt als je het goedvindt dat volgend jaar een prinsesje voor de vierentwintig dagen dat ze achttien is in december, een cadeau van 107.000 euro krijgt; laat de kerstman het maar betalen, ik doe het niet, ik gun íéder kind een passend cadeautje.

Woensdagavond zag ik Eva Jinek soppend in haar stoel dragqueens interviewen. Ze krijgen een show met de verheerlijkte stylist Fred van Leer, die ze “girl” noemen. Zwart en wit door elkaar, ze doen niemand kwaad. Ik ben een verklede, witte hetero kerel met geschminkte pieten. We doen niemand kwaad.

Kan die vader van dat prinsesje me trouwens niet ophalen met zijn speedboot? Die stoomboot stoot te veel CO2 uit – ach, ik kom maar niet. De kinderen mogen me toch niet verwelkomen. Sta ik straks te zwaaien naar niets en net zoals Jinek quasi-verrukt te doen.    

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

20.09.20
Feedback:
Het is jammer, wanneer een kinderfeest geen feest meer is. Mooi verwoord.
Show more
18.09.20
Feedback:
Schitterend verwoord! Vooral je woordspeling met 'quasi, geweldig.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
848
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
810
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
761
Lezen?