1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Simon Carmiggelt en de zondagavond-quarantaine met Van Kooten en De Bie

Publicatie op: 05-09-20

Han Maas

Profiel bekijken?

Klik hier!

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Simon Carmiggelt en de zondagavond-quarantaine met Van Kooten en De Bie

360 Hits.

Een verhaaltje over aardige, norse of treurige mensen. Maar altijd mensen. Hij was al oud toen ik heel jong was.

De verhalen vonden hem op de Albert Cuypmarkt of waar dan ook in Amsterdam. Ze stonden op van de straat om in hem te kronkelen. Gekleed in een oude regenjas, een versleten tas in zijn hand, paste hij zich in zijn eigen ‘stukkies’ in. 

De filosoof voor de gewone man schreef in de kroeg zijn verhaaltje, met een gifbeker zo groot als het jeneverkelkje naast zich. Of twee en meer.

Hoe oud hij écht is geworden? Ik ga het niet opzoeken op het snelle internet. Want dat past niet bij zijn karakteristieke, langzame gekronkel met tikkende tanden op tv zaterdagsavonds laat.

Vervelend traag werd de avond afgesloten met het geestelijke programma Morgen is het zondag. Ik zat dan als jochie dat nog veel te jong was om uit te gaan, maar oud genoeg om de zaterdagavond-quarantaine thuis te beleven, te wachten totdat mijn oom zei: ‘Ach ga weg, dat wisten we nog niet, goed dat je zegt dat het morgen zondag is.’ Altijd hetzelfde werd uniek: voor de mannen een borreltje en voor de vrouwen en mij een glaasje prik of fris, zoals limonade opeens heette in dezelfde rokerige kamer.

Zo is het toevallig ook nog ‘s een keer, het satirische programma waarmee vooral ‘lieve’ Mies Bouwman zich de woede van het calvinistische, christelijke Nederland op de hals haalde, ging aan de genoemde programma’s vooraf, met een omroeper in een leren jasje, tot ontsteltenis van mijn tante.

Simon is niet meer, Van Kooten en De Bie gelukkig nog wel. Kees als Hugo de Jonge en Wim als Ferd Grapperhaus, ik zie het zo voor me als op een ‘simplistiese’ maar rake wijze Barbara van Kooten (‘Cock hou je d’r buiten’) alias Ferds schoonmoeder, door Wim wordt omhelsd. Of als vrouw van Pieter Omtzigt, die heimelijk christelijk ‘Hugo de Jonge’ kust met de camera op zijn voeten gericht.

Wat zou ik er graag voor in zondagavond-quarantaine gaan.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

10.09.20
Feedback:
O.M.G., wat heerlijk nostalgisch ! Ouder worden is zo gek nog niet...;)
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.09.20
Feedback:
Maar dan ook zonder de reclame, zoals vroeger op zondag, Han. Erg mooi geschreven!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
758
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
754
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
689
Lezen?