• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Seks verkoopt, eendeneieren niet

Seks verkoopt, eendeneieren niet

Het leuren met koopwaar, bleek onlangs, gaat me vrij goed af. Tenminste, zolang het gaat om andermans producten, want mijn eigen geschrijf aan de man brengen, gaat me stukken minder eenvoudig af. Minstens een keer per week publiceer ik een nieuwe column. Ik heb een kleine schare trouwe fans en zodra er weer iets nieuws van mijn hand verschenen is, nemen de bezoekersaantallen op mijn weblog toe. Maar buiten die kleine kring lijkt niemand geïnteresseerd in mijn stukjes. Waarom niet?

Het is algemeen bekend dat seks verkoopt en tja, hoewel er in mijn columns af en toe wel een kusje vanaf kan, zijn ze verder volkomen seksloos. Dat wil ik graag zo houden. Een zekere schrijfster heeft, ter promotie van haar nieuwste boek, onlangs een foto op Twitter gezet. Ze poseert er halfnaakt op en het schijnt dat die actie een enorme boost aan haar verkoopcijfers heeft gegeven. Inmiddels zijn er honderdvijftig exemplaren van mijn boek verkocht en is mijn hele netwerk wel zo ongeveer voorzien. Er resteren nog ruim veertig boeken, die samen een flinke som geld vertegenwoordigen. Ze dreigen tot winkeldochters te verworden en dat doet niet alleen pijn in mijn portemonnee, maar ook in mijn schrijversziel. Mijn boek, zoveel vertrouwen heb ik er wel in, verdient het om gelezen te worden. Maar om mezelf nu half ontkleed op Twitter te gooien in een poging nog een paar boeken extra te slijten? Nee, liever niet (al was het maar omdat ik betwijfel of dat in mijn geval ook zou werken).

Op een ochtend stuit ik op een citaat van Henry Ford: "Eenden leggen hun eieren in stilte, kippen kakelen erbij als gekken. Het gevolg? Iedereen eet kippeneieren." Natuurlijk maak ik gebruik van alle denkbare middelen om reclame te maken voor mijn geschrijf. Ik verstuur persberichten, houd verschillende websites en een weblog bij, ik beschik over een Facebookpagina (zelfs een aparte voor mijn boek) en een Twitteraccount. Maar ik maak er nauwelijks nieuwe ‘vrienden’ mee. Op Twitter en Facebook meld ik het heus, zodra er een nieuwe column is gepubliceerd of als ik een leuke actie voor mijn boek bedacht heb, maar eenmalig melden heeft weinig effect. Om op te vallen tussen al die anderen moet je tot vervelens toe herhalen dat je iets nieuws hebt gepubliceerd, kakelen als een dolle om aandacht te krijgen voor jouw ‘ei’. Net zoals ik ervoor pas om enkele platvloerse accenten aan mijn columns toe te voegen of topless te poseren, weiger ik pertinent om als kakelende kip door het leven te gaan.

Mijn ‘eieren’ leg ik in relatieve stilte en dat maakt mij meer eend dan kip en mijn columns tot eendeneieren. Ze verkopen dan misschien slecht, maar ze worden gewaardeerd door de liefhebbers. En dat is mij eigenlijk meer waard dan een met eindeloos geschreeuw en een flinke scheut seks verkregen verkoopresultaat.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 2262
(De gemiddelde waardering is 4.7 door 9 stem(-men)

Reacties   

# Puur en biologisch..Jannie Harmsen 26-04-2012 12:57
Hallo Christien,

Jouw 'eieren'zijn zorgvuldig gelegd en ze smaken prima!

Groetjes,
Jannie.
Melden aan beheerder
# eitjeChristien Romp 26-04-2012 14:40
Dank voor je mooie compliment, Jannie!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…