Samuel van den Brink

Scrooge

© Samuel van den Brink op 11.12.2022.

Je kunt tegenwoordig geen dorp meer binnenrijden of er is wel ergens een Kerstmarkt.
Zo ook in Zaanstad, waar, gezien het dorp uit meerdere kernen bestaat, zelfs een aantal Kerstmarkten is.
Hoeveel plekken voor het aanschaffen van onnodige zooi heeft een mens nodig om zich gelukkig te kopen?

Kerstzeepjes, kerstzakjes, kerstkaarsjes, kerstmutsen, kerstgeurtjes, kerstbomen, kerstballen, warme kerstchocola (vloeibaar), koude kerstchocola (vast), kerstpatat, van alles is er te koop. Er is zelfs een kerstreuzenrad, al is het wel een klein reusje, met z'n vier meter.

De plastic kerstijsbaan ontbreekt evenmin.
Er wordt ook driftig gebruik van gemaakt; Kinderen, die waarschijnlijk nooit meer op echt ijs zullen schaatsen, schuifelen onhandig door elkaar heen op de geleende ijzers.
De doosjes kerstboomblarenpleisters hangen bij de kassa.

Ik klink als Scrooge en dat is ook zo. Kerst is niet mijn ding.
Went ook niet.
Dit jaar is mijn 50e Kerst en ik ben er klaar mee.
Het gedoe er omheen, de kerstcommercie, de gemaakte kerstgezelligheid en de opgelegde kerstverplichtingen maken het voor mij tot een tijd die ik snel achter me wil laten.

Lichtpuntje op de Kerstmarkt is de Zaanse Verhalenverteller.
Gekleed in een bijpassend klassiek kostuum vertelt hij het verhaal van de Zaanse Scrooge, directeur van een Koekenbakker die door de drie geesten van Kerst wordt gewezen op zijn sociale verantwoordelijkheid en het delen van zijn rijkdom met de armen.

Iedereen vindt het een mooi verhaal. En dat is het ook.
Dat verhaal zouden we onszelf vaker moeten vertellen.
Maar niet alleen vertellen.
Voer het uit!
Wees die nieuwe Scrooge!
Deel!
Geef!

In een wereld waarin een steeds groter merendeel van de mensen moeite de financiële eindjes aan elkaar te knopen door gestegen prijzen van alles wat een normaal mens nodig heeft zijn er mensen die trots Kwetteren dat ze een reisje om de Maan hebben besteld.
Is er iemand die datzelfde Kwetter voor een astronomische bedrag uit eigen zak heeft gekocht en nu verwacht dat iedereen daar 200 uur per week gaat werken.
Zijn er mensen die 200 miljoen per jaar gaan verdienen om wat puissant rijke sjeiks te vermaken op een grasveld voorzien van airconditioning.
Zijn er landen waar het geld letterlijk tegen de plafonds klotst en waar men van gekkigheid niet weet wat ze met dat geld moeten doen, behalve dan een buurland bombarderen over punten en komma's in een eeuwenoud boek.
En zo zijn er nog tal van voorbeelden te benoemen.

Hoe kan het dat die twee werelden op één en dezelfde planeet bestaan?
Denk ik nou echt te simpel als ik denk dat er dan iets niet klopt?

Mensen die zoveel geld hebben, zouden de wereld kunnen helpen door hun rijkdom te delen. Niet met allerlei vage goodwill constructies maar gewoon door de straat op te gaan en mensen daadwerkelijk te helpen.

Om over het 'Oude Geld' nog maar te zwijgen.
Alleen al in Nederland kunnen die prima zelf de schadevergoeding voor ons slavenij verleden betalen. Daar hebben de meesten hun vermogen ook aan te danken.

Dat zou nog eens een mooi kerstcadeautje voor onder de kerstboom zijn.
Daar wil zelfs ik wel eentje voor kopen.

In plaats daarvan komt ook dat weer neer op de eerlijke belastingbetaler.
Maar die heeft het al zo zwaar.
Die heeft namelijk niet de financiële middelen om de belasting te kunnen ontduiken.

Fijne Kerstdagen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Els · 1 months ago
   Met plezier gelezen kerstcolumn😉
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 133
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Dodelijk verleden - Dick Ramp

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.