Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Schrijven is wachten

Ik schreef het ooit al eens in mijn blog: wie de ambitie heeft schrijver te worden moet naast schrijftalent ook heel veel geduld hebben. Nadat ik afgelopen najaar de Meesterproef bij Querido volgde en ik uiteindelijk de eerste twintig pagina’s van mijn manuscript naar de uitgever stuurde, werd het stil. Drie hele lange weken.

Naarmate de tijd verstreek, werden wij, de acht deelnemers aan de Meesterproef, ongeduriger. Mailtjes over en weer: Wie heeft er al iets gehoord? Moeten we niet eens mailen hoe ver ze zijn?

Uiteindelijk, een week na de beloofde datum, kregen we ons leesrapport binnen. Voor een groot aantal van ons teleurstellend nieuws: de manuscripten waren (nog) niet goed genoeg om door te sturen naar een uitgever. Ik had geluk en had, samen met één andere deelnemer, een positief leesrapport. De redactrice die mijn manuscript had gelezen, noemde mij zelfs in één adem met Herman Koch. Daar kon ik mee leven.

Ik liep twee dagen naast mijn schoenen en juichte Facebook vol. Een paar dagen later mailde een assistente van Querido om te vragen of ze mijn manuscript door mocht sturen naar een agent.

In uitgeversland ligt er na elke hobbel weer een nieuwe. Pas als de agent er wat in ziet, gaat het echte werk beginnen en wordt er een uitgever voor het manuscript gezocht. Maar, beloofde de agent, ze zou binnen een maand een reactie geven.

Dat was zes april.

Het grote wachten is weer begonnen. Elke dag kan er een mailtje binnenkomen, hoewel het ook makkelijk nog een maand kan duren. Ik begin er inmiddels aan te wennen. Ik word er laks van, ook. Ik zou verder moeten schrijven, maar de rest van mijn leven slokt momenteel al mijn aandacht op. Stiekem vind ik het wel fijn dat ik nog geen mailtje heb gehad. Want stel dat het mailtje positief is, dan moet ik als een gek verder met schrijven. Of stel dat het mailtje negatief is, dan is de droom van het schrijverschap, die hoopvolle bubbel waarin ik de afgelopen anderhalve maand leefde, ook zo weer voorbij. En hoewel ik van mezelf weet dat de woorden en ideeën beter stromen als ik een deadline heb, daar ergens ook naar verlang, geniet ik ook van het niet-weten en niet-hoeven. En ben voor nu blij dat de weg naar een gepubliceerd boek veel pauzemomenten kent.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 605
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# KnapKees 25-05-2018 14:38
Alvast voorzichtig gefeliciteerd, Marjon!
Knap dat je zoveel geduld en zelfbeheersing op kan brengen.
Zelf zou ik helemaal gek worden.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…