Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Schnitzelland (1)

Waar krijg je nog fatsoenlijk bed, bad en brood voor een schappelijke prijs? Bij onze oosterburen. Onder brood versta ik natuurlijk ook de andere producten uit de ‘gut bürgerliche Küche’. Ik ben er deze laatste week van juni om me te laven aan de onovertroffen Duitse natuur en cultuur en vooral de doorleefde hoffelijkheid en luisterrijke taal. Ik ken geen volk dat zich zo stipt aan de verkeersregels houdt. Op woensdag valt me op dat er ineens een epidemie van haast door het land raast, resulterend in lange files die alsnog voorkomen dat iedereen op tijd voor de televisie zit om naar, zoals zal blijken, de uitschakeling van de Mannschaft op het WK voetbal te kijken. Ik ben tijdig terug van een uitstapje naar het kasteel van de familie Waldeck-Pyrmont en neurie het volkslied mee. Ook al zo prachtig plechtig. Dan nemen de commentatoren het woord. In het begin valt het niet echt op, zodra je echter goed gaat luisteren, blijkt dat ze precies vertellen wat er op het veld gebeurt. Daar heb je het beeld toch voor, denk ik. Zouden ze het radioverslag er meteen bij doen? Nee, dat niet. Wellicht is dit een uitwas van de synchroniseercultuur. Alles wat ze niet direct begrijpen, wordt in de landsstaal duidelijk gemaakt. Het vergt een flexibel vocabulaire om het allemaal bij te kunnen houden. Woorden als ‘Aufsetzer’, ‘Kugel’ en ‘Kettekonfrontiert’ zijn parels van sportverslaggeving. Ik zit te genieten in deze landstreek met de naam van het volksgevoel van vandaag: het Sauerland.

30 juni 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 333
(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…