Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Schnitzelland (1)

| Robert Beernink
Waar krijg je nog fatsoenlijk bed, bad en brood voor een schappelijke prijs? Bij onze oosterburen. Onder brood versta ik natuurlijk ook de andere producten uit de ‘gut bürgerliche Küche’. Ik ben er deze laatste week van juni om me te laven aan de onovertroffen Duitse natuur en cultuur en vooral de doorleefde hoffelijkheid en luisterrijke taal. Ik ken geen volk dat zich zo stipt aan de verkeersregels houdt. Op woensdag valt me op dat er ineens een epidemie van haast door het land raast, resulterend in lange files die alsnog voorkomen dat iedereen op tijd voor de televisie zit om naar, zoals zal blijken, de uitschakeling van de Mannschaft op het WK voetbal te kijken. Ik ben tijdig terug van een uitstapje naar het kasteel van de familie Waldeck-Pyrmont en neurie het volkslied mee. Ook al zo prachtig plechtig. Dan nemen de commentatoren het woord. In het begin valt het niet echt op, zodra je echter goed gaat luisteren, blijkt dat ze precies vertellen wat er op het veld gebeurt. Daar heb je het beeld toch voor, denk ik. Zouden ze het radioverslag er meteen bij doen? Nee, dat niet. Wellicht is dit een uitwas van de synchroniseercultuur. Alles wat ze niet direct begrijpen, wordt in de landsstaal duidelijk gemaakt. Het vergt een flexibel vocabulaire om het allemaal bij te kunnen houden. Woorden als ‘Aufsetzer’, ‘Kugel’ en ‘Kettekonfrontiert’ zijn parels van sportverslaggeving. Ik zit te genieten in deze landstreek met de naam van het volksgevoel van vandaag: het Sauerland.

30 juni 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 377

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Jeugdherinneringen

Geschreven door Harry Boerkamp. Geplaatst in Schrijfopdracht.
Ze keek me aan op wel een heel venijnige manier. Ondanks die blik in haar ogen had ik er nu spijt van dat ik mijn hormonen jaren geleden niet onder controle had gehad toen ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!