Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Schimmels en wallen

Vanmiddag staan de soeks van Marrakech op het programma. Soeks zijn werkelijk een genot voor alle zintuigen. Een doolhof van smalle straatjes met duizenden exotische winkeltjes. Zonder lokale gids verdwaal je daar zonder enige twijfel. Aziz, onze gids, hoeft er weinig moeite voor te doen, om zijn kudde bijeen te houden. Niemand verliest hem uit het oog. Uiteraard krijgt hij van de reisorganisatie een vaste vergoeding voor zijn verleende diensten. En ook het gezelschap dat hij heeft rondgeleid zal hem na afloop een fooi toestoppen, afhankelijk van zijn bewezen charme en enthousiasme. Aziz heeft echter nog een derde bron van inkomsten. De lokale fabriekjes die hij tijdens zijn rondleiding bezoekt, zullen hem belonen, wanneer de mensen in zijn groep zich ontpoppen als royale, kooplustige toeristen.

 

In dit geval brengen wij een bezoekje aan een herborist, halverwege de souks. Vluchten is niet meer mogelijk, ik zou onherroepelijk verdwalen. Een verkoopdemonstratie van wonderkruiden, magische oliën en toverzalfjes is onvermijdelijk. Na het bestijgen van een paar smalle trapjes, staan we oog in oog met de kruidendokter in hoogsteigen persoon. Noem een kwaal, en hij heeft er wel wat voor. In onze groep bevindt zich een dame, die wel eens last heeft van een droge huid. De kruidendokter heeft daar een middel voor, dat overigens ook heel goed tegen eelt werkt. De dame laat zich dan ook graag, ter demonstratie, de voeten masseren. Dat kost haar wél 20 dirham. Per voet, zo blijkt later, bij het afrekenen.

Wallen onder de ogen? Oók zo herkenbaar. De vriendin van de mevrouw met het eelt heeft daar immers ook last van? Stress? Ook zo’n goede. Wie heeft dat niet af en toe? Ook als het gaat om stress vindt de kruidendokter veel bijval. Alleen voor schimmels zijn er geen liefhebbers. Ik dring nog aan bij mijn buurman, maar nee, geen schimmellijders in onze groep. Een gevoel van schaamte blijkt voor veel reisgenoten volledig weg te vallen, wanneer lichamelijke ongemakken met elkaar gedeeld worden. Het merendeel van de groep laat zich – onder luid enthousiasme van de overige groepsleden - zonder enige gêne met half ontbloot bovenlijf masseren. Ik laat me niet masseren, daarvoor heb ik geen tijd. Ik word volledig in beslag genomen door mijn camera die alles tot in detail vastlegt. Na afloop rinkelt de kassa van de kruidendokter uiteraard. Maar niet dankzij mij. Ik heb geen last van een droge huid of wallen. En ook niet van schimmels.

 

{plusone}

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1668
(Gemiddelde waardering 4.6 met 5 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster