Voor schrijvers, door schrijvers
Column
471 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

199 Hits

Publicatie op:
 • Home
 • Columns
 • Schaatsen met Wopke Hoekstra - verkeerde afzet
Schaatsen met Wopke Hoekstra - verkeerde afzet

Wopke Hoekstra zet zich af. ‘VVD heeft veel beloftes gebroken.’ Had hij dat een paar jaar geleden gezegd, dan waren de regeringsrapen gaar geweest. Maar in verkiezingstijd is alles geoorloofd. Zeker vanuit een christelijke moraal is nestvervuiling dan toegestaan, en kun je ‘doorpakken’, te beginnen in je schaatspak in Thialf, het schaatswalhalla waar menig kind zou willen schaatsen. Zat er geen dak op Thialf, dan was er niets aan de hand geweest, schaatsen is een buitensport. Op anderhalve meter afstand rondjes rijden is geen probleem… voor Sven Kramer dan. Zal Wopke door zijn chauffeur naar Thialf zijn gereden, na eerst een pannenkoek bij partijgenootje Mona op de Dijk te hebben gegeten, of is hij met eigen vervoer naar Heerenveen gereden om ‘heel dom’ de coronawet te ontduiken?

Wopke zet zich af, maar niet zijwaarts zoals dat hoort, want dan ga je pas vooruit. Hij trapt meer naar achteren. Hij heeft een puntafzet zoals dat in schaatstermen heet. En hij komt niet goed over, dat wil zeggen: hij plaatst zijn schaatsen na de bijhaal niet recht onder zijn lichaam zodat je een denkbeeldig loodlijntje kunt trekken van de navel naar de te plaatsen schaats. En dat is vreemd, want politici staren toch regelmatig naar hun navel. Het ligt dus aan de bijhaal na die verkeerde afzet, waardoor hij nooit op de buitenkant van zijn ijzers glijdt. Hiervoor moet je diep door je knieën gaan. Maar dat weten alleen echte schaatsers, die niet door het kunstijs zakken, voor wie Thialf niet toegankelijk is omdat er nu eenmaal een dak op zit: regels zijn regels, wet is wet.

Maar dat is niet zijn sport, daar heeft hij zijn na te trappen collega Mark voor, die met zijn noodverlichting aan verlicht naar het sprookjesbos fietst. De koning zet met een gouden pen zijn handtekening onder iedere wet. De koning is blij om quasi deel uit te maken van de uitvoerende macht.

Diep in het donker, maar met nog steeds een verlichte ziel, draait Montesquieu zich om en vraagt zich af waar Nederland geëindigd of aan begonnen is. Het land dat de inspiratiebron was voor zijn trias politica. Het land waar in lockdown verkerende scholieren van hem moeten leren waarom democratie bij gebrek aan iets anders nog de beste oplossing is. Maar waarom schrijft het tweekamerparlement als wetgevende macht zeventien miljoen mensen gewraakte wetten voor en laat ze niet in hun waarde?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Schaatsen met Wopke Hoekstra - verkeerde afzet"

20.02.21
Feedback:
fantastisch hans
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 20.02.21
  Fantastisch...? Ik vraag niet om sterren, hoor, maar het aantal sterren dat je geeft, drie, geeft 'voldoende' aan. Dat begrijp ik dan niet, Ingrid.
  En ik heet Han en niet Hans.