1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Satire

Publicatie op : 18-06-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Satire

617 Hits.

Onbekende straatnamen op mijn navigatiescherm. De Jodenbreestraat bestaat nog wel. Na een vakantiedag in Amsterdam wil ik snel naar huis.

‘Hoe kom ik bij de Coentunnel?’ vraag ik een man.

‘Hier slaat u rechts af, de Sylvanalaan in. Op het Akwasiplein linksaf. Kijk uit, want alle verkeerslichten zijn donker. De republikeinen zijn tegen oranje, de liberalen tegen rood. Alleen GroenLinks kon zich vinden in hun kleur, maar Femke heeft niets meer te vertellen.

Ik snap niet dat u de Coentunnel wilt nemen. U weet toch ook aan wie de Coentunnel zijn naam te danken heeft?’ 

‘De Coentunnel is genoemd naar de ontdekker hiervan, de zeeverkenner Coen,’ zeg ik.

‘Ik kan er niet om lachen.’

‘Tja, meer mensen snappen satire niet.’

Het naar boef Bernhard genoemde plein heet nog steeds zo. Niet fout in de oorlog betekent nog niet dat je goed bent. Op zijn minst hypocriet als je natuurbeschermer bent en dieren voor de lol doodschiet. Of als je voor een ‘zakcentje’ je bemoeit met vliegtuigaankopen.

Twee mannen lopen hand in hand over het zebrapad. Liefde is altijd mooi. Ik moet wel lachen omdat ze vreemd lopen en denk aan ‘Penny Lane’ van de Beatles en aan ‘The Ministry of Silly Walks’ van Monty Python.

Penny Lane moet een andere naam krijgen, omdat James Penny een slavenhandelaar was. In 1975 persifleert John Cleese in de Fawlty Towers-aflevering ‘The Germans’ (‘don’t mention the war’), het racisme van de Britse elite, maar wordt daar nu zelf van beschuldigd. Cleese zegt dat als mensen te stom zijn om dat te begrijpen, hij niets te zeggen heeft.

‘Alles goed? Thuis ook alles goed? Prettige dag verder.’ Als ongeschoolde werklozen gekleed in rode jacks, ridiculiseerden Van Kooten en De Bie de lachwekkende jaren 80 en 90. Ongeëvenaarde satire, zoals ook Wo ist der Bahnhof? waarin het verzet in de oorlog werd gepersifleerd. ‘Leernichten’ persifleren kon toen ook nog.

Twee jaar geleden spraken Kamagurka en Michiel Romeyn (Jiskefet) in een tv-programma over vertrutting. ‘Ook aan ernst zijn grenzen gebonden die door humor overschreden kunnen worden,’ volgens Kamagurka. ‘Oboema de witte neger, kan niet meer,’ zegt Michiel Romeyn.

‘Kick Out Zwarte Piet’ is geen satire maar duidt op agressie. En wie schop je dan weg? Want Piet bestaat niet echt. Dat is nu juist het punt waar dan maar een dikke regenboogstreep doorheen moet.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

08.08.20
Feedback:
Scherp!
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.08.20
Feedback:
Geinig
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
18.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
756
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
754
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
687
Lezen?