Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

542 Hits

Publicatie op:
Het leven in de stad
StadDaar loop je dan in zo'n grote stad, verdwaald en zoekende naar iets bekends. De auto's razen langs me heen, de mensen stappen stevig door, op een enkeling na die even gauw een foto van zichzelf of het object voor zich moet vastleggen. Overal waar ik kijk ligt er rotzooi op straat, afval van mensen, kapotte meubels en vuilniszakken die opgestapeld naast de vuilnisbak zijn neergezet. Op de hoek van de straat staat weer zo'n groepje "hangjongeren", het liefst wil je daar zo snel mogelijk langslopen want ze zijn niet altijd allemaal even vriendelijk. Tuurlijk ik ben zelf ook jong geweest, ik "hing" ook weleens rond met me vrienden maar tegenwoordig is het allemaal zo anders.. Geregeld krijg je een (seksistische) opmerking naar je hoofd, ik reageer er maar niet en loop gauw door alsof ik niks gehoord heb. 

We weten natuurlijk allemaal dat dit in een stad veel vaker voorkomt maar dat wil niet meteen zeggen dat een stad dan slechter is of dat je er bij voorbaat niet moet gaan wonen maar het komt gewoon puur door het feit dat er in een stad veel meer mensen wonen dan in een dorp. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp, een dorp waar iedereen elkaar kent en dat voelde voor mij als een hechte gemeenschap. Ik woon nu al een aantal jaren in de stad en geloof me in een stad is dat niet zo, daar is het vaak "ieder voor zich" of "ik trek de deur van mijn huis dicht en wat daar buiten gebeurt dat interesseert me niet", best logisch want je kent natuurlijk lang niet iedereen en daar heb je vaak ook helemaal geen behoefte aan. Iemand zei laatst tegen me: "als je van oorsprong niet uit de stad komt dan zal je er ook nooit bij horen". Ik dacht toen dat het allemaal wel zou meevallen, dat ik gewoon zelf beter mijn best moest doen om erbij te horen, mezelf aanpassen maar ik begin toch echt steeds vaker te denken dat diegene misschien wel eens gelijk kon hebben want na een aantal jaren is er nog steeds niks veranderd en heb ik nog steeds het gevoel dat ik er niet bij hoor en dat dit ook niet gaat gebeuren.

Vroeger dacht ik dat dat het verschil tussen een dorp en een stad niet zo groot was, daar heb ik me erg in vergist want het verschil is o-ver-duidelijk groot! 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het leven in de stad"