• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Sans gêne

Inmiddels heb je vast wel begrepen dat ik niet zo van de spreukjes ben, een uitzondering daargelaten. Persoonlijk ben ik wel een groot fan van de zin What Molly says about Sally, says more about Molly than about Sally, maar daar houdt het ongeveer op. Maar welk ingenieus bedacht zinnetje ik ook tegenkom, het zet me altijd wel even aan het denken.
Zo las ik gisteren:

When you truly don’t care what anyone thinks of you
you have gotten dangerously close to something called freedom

In mijn leeftijdsklasse (aan de verkeerde kant van veertig) is het statement zo populair dat je de gedachte in allerlei varianten voorbij ziet komen. Want nu we weten waar Abraham de mosterd haalt, zou het fijn zijn als we schijt konden hebben aan wat er van ons gevonden wordt en we eindelijk kunnen zeggen en doen we waar we zin in hebben. Zonder ons ook maar iets aan te trekken van wat een ander ervan vindt. Op naar ultieme vrijheid. Ik vind het een goed plan dus ik begin er vandaag mee. Vol goede moed.

Ik besluit naar het Kruidvat te gaan om een prijsklapper tandpasta in te slaan. Het kan mij niets schelen wat iemand daarvan vindt. Zo, dat is één. Ik overweeg nog even om mijn kaplaarzen aan te trekken omdat de kleur ervan zo mooi past bij mijn mosgroene jurkje, maar laat die gedachte snel varen als ik denk aan de gezichten van mede-prijsklapperpakkers en een snoevende blik van de kassière. Het is een graad of drieëntwintig buiten en droog. Ik troost mezelf, nu ik voel dat ik faal, met de gedachte dat alle begin moeilijk is en ik niet meteen moet overdrijven.

Als ik in de rij bij de kassa sta, met tandpasta maal 6 onder mijn arm, hoor ik een uit de kluiten gewassen vrouw die voor mij staat, tegen het meisje achter de counter zeggen:
‘Een tube aambeienzalf graag, maakt niet uit welk merk. Als het maar werkt. Weet je wat? Doe er maar twee.’ Ze kijkt achterom, recht in mijn gezicht. Mijn ogen zijn iets groter dan normaal het geval is.

Zonder blikken of blozen, en ongevraagd licht ze mij toe, dat de binnenbilse kwelling ontstaan is na het advies van de verloskundige, tijdens het werpen van haar eerste kind. De vrouw die ervoor geleerd had verzekerde haar dat als ze net deed alsof ze moest poepen, de spruit in no-time in haar mollige armen zou liggen. Wat ze er niet bij vertelde was dat de aambeien bij die actie in de bonus waren.

Nou moet je weten dat ik een sterk visualiserend vermogen heb en echt niet op de mond gevallen ben. Maar zoveel openhartigheid werd zelfs mij te gortig en ik kon niet meer dan een klein wat erg voor je uitbrengen. Met in elke hand een tube zwaaide ze nog naar me en riep ze ‘Komt wel goed!’

En toen dacht ik, zou ze het ook gelezen hebben? De spreuk van de dag? En ging zij net als ik op pad met een missie, op zoek naar ultieme vrijheid?

Ik heb het alweer opgegeven en dat is misschien maar goed ook. Anders tref je mij misschien ooit aan, struinend over de markt, in mijn blote kont, alles hardop zeggend wat ik denk. Omdat ik daar toevallig zin in heb en het mij geen bal kan schelen wat iemand ervan vindt. Maar hulde aan de aambeien-mevrouw, in mijn optiek komt ze dangerously close to something called freedom.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 827
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Euthanazeer

okt 17, 2019 Saskia van Haeren

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…