Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

425 Hits

Publicatie op:
Hyperrealisme of Verstappen?

1 december 2019. Dagje museum La Boverie in Luik of de race van Max in Abu Dhabi? Doe maar Luik, daar wordt het genieten. Een dagje hyperrealisme gaat het worden. Beelden van mensen  van deze  tijd. Naakt uitgevoerd in kunststof. Levensechter kan het niet. Elk haartje, elke borst, elk oog, elke teennagel! Knap hoor. Dat je naast een kunstwerk staat en qua anatomische les niks te kort komt. Begint al bij een drieling. Nee niks geen babies, drie eendere volwassen vrouwen. Drieling, elk zonder kleren en waar mogelijk geschoren, zittend op een podiumpje. Waar zijn we hier? Peepshow? Nee, klinische voorstelling én ook de toeschouwers in het volle  licht. 

Niet fotograferen is het expliciete verzoek van de maker. Nou ja, zeg, als je zulke expliciete beelden maakt, van een volwassen meidendrieling in schrijlingse zitpostie? Oké geen foto’s dus.

Door naar de volgende. Nou ja, wat een levensechte bouwvakker! Hij kijkt me aan, ik kijk hem aan. O, jee. Hij gaat iets zeggen of bewegen. Hij kijkt mij aan, ik kijk hem aan. Niks gebeurt.

Een andere ruimte. Hier ruikt het naar koffie. Een licht getinte juffrouw. Zij kijkt mij aan, ik kijk haar aan. Ongegeneerd bestudeer ik haar wenkbrauwen. Mensenhaar stond er bij een van de siliconen beelden daarstraks. Knap gedaan hoor. ‘Avec des crudités?’ Ik schrik, deze kan praten! Natuurlijk, het is de juffrouw die de broodjes smeert en ze wil weten of ik er nog wat rauwkost op wil. ‘Oui, oui’. Ja doe maar. En tellen kan ze ook, getuige het bonnetje. Maar lekker stokbroodje, dat moet gezegd.

Verder dan maar. Oeps, een reuzenbaby!Een misschien wel 5 meter lange baby, stompje navelstreng en restjes bloed. Schatje, maar zij moet nog wat worden in het leven.

Zoiets als de volgende waar we halt bij maken. Geen baby. Ze zit op de knieën, billen omhoog, met selfiestick in haar linker hand reikt ze achter zich. Maakt een selfie van haar eigen ... nou ja, zeg!

Oei bijna 2 uur. Tijdnood Abu Dhabi. Verstappen tussendoor. De start gaat niet super. Hamilton verdwijnt aan de horizon, Leclerc haalt in, Max derde.

Dat zien we later wel weer. Eerst is het hier te doen.

De oma met baby op de arm steelt de show. ‘Woman and child toont de veroudering van het menselijk lichaam met een verbazingwekkende rijkdom aan details’, zegt de bezoekersgids. En zo is het, net echt. Zo echt als de meer dan honderd mensen die nog voor de kassa staan, als wij na ruim drie uur onze ogen uitkijken, het imposante museum aan de oever van de Maas verlaten. kijken hoe het met Max gaat. Tweede, oké, hebben we niets gemist. Maar dit was sowieso stukken spannender. 

Hyperrealism sculpture in La Boverie Luik is nog te zien tot 3 mei 2020. Doen! 

Ruud Kerstens


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Hyperrealisme of Verstappen?"

© Ruud Kerstens

In elke boekenwinkel