Han Maas

Rutte - 'De scholen sluiten is desastreus'

© Han Maas op 27.11.2021.

Er wordt een beroep gedaan op de samenleving. Op ongevaccineerden die mensen kunnen besmetten en daardoor in het ziekenhuis belanden. Ja, dat geldt voor henzelf ook.

Daar zijn statistieken van. Creatieve scorebordjournalistiek met percentages van percentages is het algoritme van het gelijk van de zelfvervullende voorspelling van het OMT, de regering, aan beroepsdeformatie en mediageilheid lijdende virologen, en de burger die er ook niets meer van snapt, maar de behoefte heeft toch iemand de schuld te geven van de pandemie.

Als je op paarden wedt, volgens een overwinningsstatistiek, kun je toch de mist ingaan. En dan ben je je geld kwijt. Als je afgelopen januari al je geld zet op de aankomende vaccinaties, kan dat winst opleveren. Maar die is niet genoeg, blijkt na mijn tweede vaccinatie. Gelukkig heb ik een boost in het vooruitzicht.

Een jaar geleden werd het applaus voor de zorg verstomd en namen hulpverleners het geknal van verboden vuurwerk in ‘ontvangst’ en werd de kerst verpest door COVID. Een intelligent vaccin zorgt er vervolgens voor dat de boel opengegooid kan worden, iedereen weer hutjemutje op vakantie kan gaan en samengepakt naar rondjes rijdende autootjes kan kijken en dansen op het ‘Amsterdam Dance Event’. Of ‘samen’ naar voetbal kan kijken en daar het overgebleven illegale vuurwerk kan afsteken. We zijn toch gevaccineerd? De besmettingen vallen mee… zeggen statistieken. En in de bioscoop draait ‘Mission Impossible’; daar komt ongetwijfeld het zoveelste vervolg op.

Het geniepige virus nestelt zich nu in onschuldige kinderen. ‘Opa’s en oma’s blijf uit de buurt van uw kleinkinderen,’ is de wijze raad van Rutte. ‘De scholen sluiten zal desastreuze gevolgen hebben, dus die blijven open.’ Voor wie dan? Niet voor de leerkrachten, want die lopen nu juist extra risico. Rutten bedoelt de ouders. De kerstvakantie is al een probleem op zich. Dan mis je de leerkrachten, de crèche, de voor- en naschoolse opvang nog meer dan opa en oma om op de kids te passen. Dat kunnen papa en mama toch niet de hele dag doen? En dan krijgen de kids eetproblemen, als de onderhandelingen in de supermarkt over wat er ’s avonds gegeten moet worden spaak lopen.

Dus haalt papa de kids gewoon om half drie van school, brengt ze thuis en heeft van drie tot vijf uur nog twee uurtjes de tijd om de kroeg in te duiken.

Huiselijk geweld zal toenemen als de scholen sluiten, bedoelt Rutte als een ‘logisch’ gevolg. Want het gebruik van de armen waarmee papa en mama elkaar omhelsden toen mama met de predictor in haar hand luidkeels riep ‘WE zijn zwanger!’ zal dan desastreuze gevolgen hebben.

   

    

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
26-12-2023

Hits: 1129

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  04.12.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed geschreven, maar je betoog vind ik eenzijdig belicht. Ik mis de opmerking dat kinderen elkaar nodig hebben, omdat ze anders psychisch in de knoop raken. Nog meer dan volwassenen, die het in hun eentje ook niet goed doen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 04.12.21
   Eenzijdig? Dat is het beleid. En het belang van de kinderen, daar gaat het de regering niet om. De ouders zitten met HUN kinderen in de maag in de 'wegdouwmaatschappij' van opvang en crèches.
   • Han Maas 04.12.21
    @Hedwig Zoiets ja. Prettig weekend.
   • Hedwig Meesters 04.12.21
    @han maas Precies. Met in iedere kamer een knoeperd van een tv...
   • Han Maas 04.12.21
    @Hedwig Zo erg is het al geworden! Of vader óf moeder thuisblijft is een keuze. Maar als je kinderen neemt, ik heb het niet over door een oorzaak alleenstaande ouder, dan heb je er zelf voor te zorgen. En... vooral op te voeden. Maar men wil alles: en allebei een carrière, een uitbouw, vakanties et cetera.
   • Hedwig Meesters 04.12.21
    Het zal vast wel kloppen van die ouders en het beleid, maar voor kinderen zelf is het ook niet goed om thuis te blijven. Je kan niet verwachten dat vrouwen weer thuis blijven, net als vroeger. En mannen gaan dat al helemaal niet doen. Bovendien valt het tegenwoordig met 1 salaris niet mee om de hypotheek of huur op te hoesten. Maar dat zijn weer heel andere kwesties... Fijn weekend, Han!
  30.11.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  heel goed geschreven han, vier sterren, cynisch ja maar zo waar, volg je de poltiek op de voet? Ik niet en ik ben niet ingeËnt. Toch heb ik het goed geschreven
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden