Columns

Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag.

Rotterdam

Het was meen ik in 1953, dat er een hoge waterstand was en de ramp in het zuidelijk deel van het land plaatsvond. Wij woonden in Rotterdam en hadden wat minder last, maar op de bewuste dag stond er een kleine halve meter water in de straten. Omdat wij een bovenwoning hadden, konden we riant uitkijken over de minder fortuinlijke bewoners van de benedenetages. Vreemd om ineens een groenige rivier te zien, alsof je bij wijze van spreken in Venetië woonde, in plaats van een onooglijk buitenwijkje van een havenstad. We hingen dus uit het raam zoals iedereen. Een vrachtwagen van het leger reed door de straat en ik zag de wielen tot aan de assen in het water gaan. Diepe kolken teweegbrengend.

Mijn oma die verderop in het benedenhuisje woonde zou natuurlijk helemaal blank staan, maar Pa deed daar niets mee. Pas in de middag toen een van de overburen een paar flinke laarzen over gooide, zou de pantoffelheld eens gaan kijken hoe het met dat oude mensje gesteld was. Op aandringen dan nog van M. De kolonie katten mocht niet meekomen want die “stonken” immers. Dus met tegenzin ging hij eens kijken en kwam wat later terug met oma in de armen, de katten moesten als drenkelingen maar zien hoe ze op bed of tafel, de ronddobberende meubels en kattenbak overleefden.

Nu was dat ook geen eenvoudige zaak om oma over te brengen want zij had vanwege haar wankele gang en kromgegroeide benen al moeite met haar evenwicht en klampte zich overal aan vast, dit tot razernij van mijn vader, die met luide stem tekeer ging in niet fraaie woorden. Tot hij haar dan op het droge had gezet. Ze had natuurlijk met haar overdaad aan rokken en lange ondergoed door het water gewaad, niet in het minst echt bang, want dat was ze niet zo snel (hoewel, maar dat komt later). Ik kan mij niet meer herinneren hoelang de ramp duurde, maar wij hadden in elk geval vrij en dat was dus aangenaam en spannend. In de volksbuurt werd normaal uit het raam gehangen en wisselde je praatjes uit met de hele straat. Iedereen wist alles van iedereen.

Er woonde een aantal asociale gezinnen, en toch was er een met een enorm aantal kinderen dat de eerste Tv in huis had. Wonderlijk, wij keken dan op woensdagmiddag als alle kinderen uit de straat binnen mochten komen naar Dappere Dodo en Pipo. Het was een arm gezin en er lag niets over de houten vloer buiten een kleed. In de stopcontacten prijkte een half dozijn driewegstekkers en ik vraag mij nu nog af hoe het werkte zonder gevaar of sluiting. Elektrisch was al heel link, want in die tijd hadden ze ook koperen schakelaars voor het licht en die werden braaf gepoetst of het juwelen waren van deugdzaamheid. Ik ben er nog bang van, koper met stroom, wat een combinatie, levensgevaarlijk en dan ook nog koperen lampfittingen. Het enorme aantal kinderen kwam door een falende toepassing van geboortebeperkende middelen. Weliswaar had de dikke tante condooms in huis, maar als ze een wip maakten, reikte zij die te laat aan en omdat hij het zo aangenaam vond zonder, waren de gevolgen duidelijk zichtbaar.

Later verhuisden we naar een betere buurt en woning die “het Paleis” werd genoemd door oma, zoals ze overigens ons huis altijd noemde, omwille van de manische schoonmaakwoede en ordelijkheidzin van haar dochter, die alles vond stinken. Oma was gemakkelijk, een stoffer en blik vond ze genoeg en ze zwiepte alle moderne methodes als kwats van tafel. Ze was eenvoudig en ouderwets. Al te proper was het dan ook niet bepaald, maar dat deerde haar niet, in tegenstelling met mijn M, die zich mateloos ergerde aan die vuilnisbelt en nooit enige moeite deed het oude mensje bij te staan. Op haar beurt kon oma, die van de steun leefde, als weduwe en dus “van Drees trok”, nog kans zien om te sparen en soms een toch nog aanzienlijk cadeau te geven.

Als we gegeten hadden tussen de middag bij oma en we hadden gemorst of een vuile mond veegde ze dat af met de vaatdoek, een walgelijk zwart en stinkend vod, dat nooit werd gewassen blijkbaar. Vol afkeer moest je dat ritueel ondergaan.

De slager was een wildebras, die altijd een aantal deuken in zijn auto had. Op twee straathoeken waren slagers gevestigd. Nu was de een de voorkeur van vooral Pa, de ander werd als inferieure knoeier gezien, zoals eenvoudig alles wat niet in hun ideaalbeeld paste werd gedegenereerd of ontwaard tot stof en as, enige nuances kenden ze niet, het bipolaire denken. Wat niet voldeed werd dus plat gebagatelliseerd. Zoals ze ook een en ander letterlijk de 7e hemel in prezen om het even later weer omlaag te halen in en door de drek te slepen. Zeg maar, om het neurotische affect te neutraliseren.

De Slager was griezelig, want daar stonden grote wagens voor de deur en liepen de knechten met bebloede halve karkassen in en uit en zelf zaten ze ook onder het bloed op hun witte tenue. De slager miste een aantal vingers, waarmee hij in de gehaktmolen terecht was gekomen, of een botje teveel had afgehakt en met die stompjes reikte hij ons wel eens worst aan die ik wel lekker vond maar toch eng. Hij was wel een goedlachse baas met een hoogrode kleur zoals veel slagers hebben.

De bakker, melkboer en de kolenboer kwamen nog met paard en wagen aan huis. De bakker had een prachtige houten wagen, gevernist beukenhout met rode letters. Het grote hoofd van het blond-bruine paard van de bakker stond wel eens voor de deur en ik mocht wat brood geven aan het paard van een bakker, god betert. Het enorme gebit was beangstigend voor een klein kind en met huiver deed ik dat toch. De bakker leek veel op mijn vader, zozeer dat ik soms twijfelde. De warme bakker zou een eufemisme kunnen zijn voor “warme broodjes” verkopen. Verder kwam bij het café op een hoek een grote zwaar rijtuig met twee prachtige Belgische knollen van Heineken om de biertonnen af te leveren en dat was een enorm spektakel in de buurt waar weinig te beleven was.

Deze trotse knollen droegen een paardenbril en hadden een lichaam als een prehistorische mastodont met zwaar behaarde poten, excuus, benen. In de wintermaanden bliezen ze imposante wolken uit, die als van een vuurspugende draak hun neusgaten verliet en veel overeenkomst vertoonden met mijn vader en zijn “saffies”, die even massief was en rookte als een ketter. Een van de buurjongens kwam eens onder de wagen van de melkboer terecht en ik zie hem nog liggen. Toen die knaap eens op een dag poedelnaakt tegen het raam opklom, schopte hij een kaars omver en in geen tijd vloog de hele vitrage in de hens. Het geluk was hem niet gunstig gezind, hij kreeg een aanrijding op de weg naar de Strevelsweg en overleed. Wellicht voor zijn infernale striptease aan het venster.

In de winter kwam de soepboer, zoals we alles als boer betitelden wat onduidelijk was. Erwtensoep met worst die je voor een klein bedrag kon kopen. En in de zomer kwam hij met pap, rijstepap, walgelijke gortepap, griesmeel en havermout. Dan natuurlijk nog de schillenboer, een schorre schreeuwer. Een oud ijzerboer, een lorrenboer die oude kleding ophaalde met een pony, een ijsboer met goedkope blokken van Jamin voor een dubbeltje, waar we om vochten enz. Ik was doodsbang van de kolenboer. Die lieden kwamen binnen met een jutezak over het hoofd en een zak zware eierkolen, die op de zolder werden gestort met een zo donderend geraas dat het wel onweer leek. Ze hadden zwart omrande, rood geïrriteerde ogen en zaten van top tot teen onder het kolenstof en leken wel op Zwarte Piet. Als we niet braaf genoeg waren werden we bedreigd met de kolenboer die ons zou meenemen in die zwarte zakken, net als de kolen. Dan was er nog de aardappelboer die twee keer per jaar langs kwam om een enorme voorraad aardappelen in het hok op zolder neer te storten.

De zolder was een nare plaats waar we moesten slapen naast het trapgat. Vanwege de vliering en de voorraden zaten er enorme zwarte spinnen die we kelderspinnen noemden en waarvan we allemaal bang waren. Mijn vader had dan nog de sadistische gewoonte om ons ermee te plagen. Op een nacht werden wij omlaag geroepen in de huiskamer. Pa had een enorme spin gevangen en die had rode poten en een geweldig lijf je kon hem zelfs horen lopen. Pas na enkele ogenblikken zagen we dat het een aardappel met lucifers was en hij met zijn nagels op het zeil tikte. Ik kon dat geen leuke grapje noemen voor kleine kinderen, we waren denk ik 5 jaar oud.

Het gebeurde nog al eens dat we van de trap rolden en dan viel je onder in de draai klem bij de laatste tree en de deur. Het was allemaal uiterst primitief en op vrijdag werden we gewassen in een zinken teil. En dat op volgorde van leeftijd, zodat je het water van je voorganger moest gebruiken. Dat ging met groene zeep die universeel van toepassing was, je had nadien een huid als een plank zo strak en rood van het boenen. Wassen ging ook in een zinken teil met een wasplank en een borstel samen met de onvermijdelijke groene zeep. De uitzondering hierop was mijn jongste broertje het verwende kwalletje dat altijd als eerste in bad mocht. Hij was nog zo klein dat hij erin paste. (en plaste). Soms wenste je weleens dat ze het kind met het badwater..........

Maar dat voorkwamen ze dus met dat doopsgezinde goddelijke voorrecht.

Mijn vader was een enorme driftkikker en dat kwam boven als oma op bezoek kwam in het nieuwe huis. Nou dat was een probleem, want ze was slecht ter been en kwam met een taxi, die geld kostte, en de vele trappen op zonder lift was teveel voor het oude, kromgegroeide gnoompje. Dus besloot mijn vader haar te dragen. Ze was vanwege haar gesteldheid gewend om steun te zoeken en greep zich dan ook overal aan de leuningen vast toen mijn vader haar de trap opdroeg. Luidkeels vloekend en onder het uiten van de meest bloedstollende verwensingen, waarmee je met gemak deze pagina had kunnen vullen en die in het verder kale trappenhuis caramboleerden, worstelde hij zich met zijn halsstarrige last omhoog, terwijl zij hevig jammerde en protesteerde tegen deze behandeling onder de invloed van de godslasterlijke taal en de Heer aanriep om altijddurende bijstand. Dit tot nog groter woede van pa, die ongeveer het archetype van de Atheïst vormde.

Iedereen begreep dan dat oma op bezoek kwam. Dit laatste tot grote ergernis van mijn moeder die nu eenmaal maniakaal schoon was. Ze was bij wijze van spreken in de poetsmand geboren met een stofdoek en de onontbeerlijke boenwas die letterlijk overal op gemeerd werd. In de gang lagen Coli Vinyl tegeltjes en ook daar was de verguisde boenwas op gesmeerd en dus brak je je poten als je op sokken liep, het had iets weg van een Bobsleebaan. Overal, maar dan ook overal greep oma zich vast en liet dus ontelbare vingerafdrukken achter en dat was een zonde tegen de geest die onvergeeflijk was. Wij kregen al op ons lazer als we op kousenvoeten op de drempel stonden, want die was onvermijdelijk: “Pas in de was gezet”. Kortom, je moest er op eieren lopen. Elke dag kregen we de ganse schuldbelijdenis te verwerken met een systematische, historische rangschikking tot bij wijze van spreken Adam en Eva en de erfzonde toe.

Feitelijk was ik de enige waarmee Pa kon samenwerken. Ik begreep zijn driftbuien en was al net zo precies als hij en ik voelde vanzelf aan hoe hij iets wilde uitvoeren. Dus bij het behangen werd ik aangesteld als assistent behanger. Wat zoveel inhield als aangever. Hij had een voordelig behangetje gevonden en prees zijn sluwheid als een ouwe Jood die zojuist een fortuin in de wacht had gesleept.

De povere kwaliteit van het materiaal was natuurlijk evenredig met de prijs en dus flinterdun. Hoe voorzichtig hij ook was, het vermaledijde spul scheurde aan alle kanten terwijl hij het nog insmeerde en hij ontplofte in hele reeksen verwensingen en vloeken die tegen de wanden knetterden, genoeg om een bescheiden encyclopedie over blasfemie aan te leggen, terwijl hij toch zelf de troep had gekocht en direct verantwoordelijk was voor die miskleun en niet zijn Schepper. Hij kwam uit een volksbuurt en hij reeg rustig een paar dozijn vreselijke krachttermen aaneen. Ik vertrok daarbij geen spier in tegenstelling tot mijn broers, die hun lachen niet konden inhouden en hem daarmee tot aan de grens van de waanzin brachten zo woedend, zijn ogen draaiden dan kringetjes en de pupillen vernauwden zich tot puntjes. Aangezien hij ook een vreselijke geweldenaar was, kon je beter maar dekking zoeken, want hij ramde je echt het hele huis door.
Dit artikel delen?
Pin It

Column

 • Hits: 594
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

 • juli 2019
 • juni 2019
  • Happy (79) Vera Bijma 30-06-2019

   Zo ligt hij nog aan de borst en zet wankelend zijn eerste stapjes en het volgende moment – zo...

   Lees meer...

  • Hygiëne (97) Machteld Berkelmans 29-06-2019

   Ik kan met verbazing kijken naar Stef als hij bezig is met zijn dagelijkse hygiëne-ritueel. Met...

   Lees meer...

  • Beslobberingen (74) Harmen Sneer 28-06-2019

   In de naweeën van Hetty’s overlijden Hetty is niet meer. Mijn schat ging zonder al teveel lijden...

   Lees meer...

  • Jong geleerd (100) Vera Bijma 27-06-2019

   Van school naar ons huis is amper tien minuten fietsen. Maar mijn vijfjarige zoon wil toch even op...

   Lees meer...

  • Snappen jullie dat nou? (68) Jac Babin 26-06-2019

   Snappen jùllie dat nou?Geconcentreerd typte ik een bericht op mijn mobiel. Met twee vingers en één duim....

   Lees meer...

  • Verbijsterd (95) Machteld Berkelmans 25-06-2019

   Soms kom je mensen tegen die alles tegen lijken te hebben. Wat er maar fout kan gaan, gaat ook...

   Lees meer...

  • OM DE TUIN GELEID (66) Rebelle van Reymerswael, schrijfgek 24-06-2019

   "Toevallig" gaat zij tuinieren, op het moment dat de medewerkers van de plantsoenendienst,hun...

   Lees meer...

  • DuDi (107) Robert Beernink 23-06-2019

   Wie zijn oor goed te luister legt, komt er niet meer uit. Voor het goede begrip: ik bedoel hier...

   Lees meer...

  • Koffertje (81) Vera Bijma 22-06-2019

   Hieperdepiep … hoera! Zoonlief is zes jaar geworden en dat betekent dat hij vandaag hét koffertje...

   Lees meer...

  • Gespreksonderwerp (98) Machteld Berkelmans 21-06-2019

   We kennen het allemaal wel denk ik. Je zit samen met mensen en vallen er stiltes. Het valt niet...

   Lees meer...

  • onbesuisd (130) Dorine Van der Marel 20-06-2019

   Met de zilveren Renault Modus tot het dak toe volgepropt komen dochter en vriendin het plein...

   Lees meer...

  • Re-Ellie-ty (94) Robert Beernink 19-06-2019

   Wat zou de echte reden zijn van het ontslag van Ellie Lust bij de Amsterdamse politie? Haar...

   Lees meer...

  • Bevalling (103) Vera Bijma 18-06-2019

   Nog voor de wekker gaat, hoor ik al gerommel in de kamer naast ons. Ik kijk om het hoekje en zie...

   Lees meer...

  • Omkeren, de dood tegemoet. (155) Gerard Treffers 17-06-2019

   Bekend zijn de verhalen van mensen die aan de dood ontsnapten toen ze een vliegtuig misten dat...

   Lees meer...

  • Dacht het niet (98) Vera Bijma 16-06-2019

   We zitten met zijn drieën in de auto op weg naar huis. Onze 5-jarige zoon telt de tractors die hij in...

   Lees meer...

  • Verhalen vertellen (114) Machteld Berkelmans 14-06-2019

   Een collega-schrijver las mijn verhalen en vond dat er nog veel verhalen verteld moesten worden....

   Lees meer...

  • Plat (105) Vera Bijma 13-06-2019

   Het is zondagmiddag en we voelen ons alle drie wat plattekes. Maar het is prachtig weer en dus...

   Lees meer...

  • Rugzak (97) Robert Beernink 11-06-2019

   Mijn vader vertelde dat ze in zijn RK lagere schooltijd na de laatste bel soms protestante...

   Lees meer...

  • EHBO-cursus (117) Vera Bijma 09-06-2019

   Toen ik onlangs op het werk de kans kreeg om een EHBO-cursus te volgen, greep ik deze met beide...

   Lees meer...

  • Snappen jullie dat nou? (121) Jac Babin 07-06-2019

   Geconcentreerd typte ik een bericht op mijn mobiel. De ogen strak gericht op het toetsenbord. Ik...

   Lees meer...

  • Lekker is dat (116) Vera Bijma 03-06-2019

   Kun jij ook zo genieten van frisgewassen kleding waarin je de zon nog kunt ruiken? Dat is voor mij één...

   Lees meer...

 • mei 2019
  • Wereldverbeteraars (101) Martin Oosting 01-06-2019

   Wereldverbeteraars zijn mensen die meteen het hele huis afbreken als er ergens een deur piept. Men...

   Lees meer...

  • Reclame (122) Vera Bijma 30-05-2019

   ‘Ik zou toch logopedie willen aanraden’, zegt de juf tijdens het oudercontact. Onze vijfjarige...

   Lees meer...

  • Retraite (104) Robert Beernink 29-05-2019

   Bijna Hemelvaart: een dag van tegenstellingen. Wat is het nut van massaal voor dag en dauw opstaan en gaan...

   Lees meer...

  • Peuter-influencer (110) Machteld Berkelmans 28-05-2019

   Ik heb een nieuw begrip geleerd. Dat is op zich niet bijzonder, ik leer iedere dag bij. Maar dit...

   Lees meer...

  • Huisdier (137) Vera Bijma 26-05-2019

   We zitten in de auto op weg naar huis, als onze vijfjarige zoon plots meedeelt dat hij een...

   Lees meer...

  • lentekriebels (135) Dorine Van der Marel 25-05-2019

   Lentekriebels. Ik weet er even geen raad mee. Het sast uit de hemel en het is droevig koud.  Mede...

   Lees meer...

  • Harris Mopulu (167) Lieven Vandekerckhove 24-05-2019

   We waren nog volop bezig, ons in de nieuwe woning te nestelen, kort na onze landing op Afrikaanse...

   Lees meer...

  • Cool (117) Vera Bijma 22-05-2019

   Als ik mijn vijfjarige zoon een kus op zijn wang geef, trekt hij tegenwoordig een zo vies mogelijk gezicht...

   Lees meer...

  • Plurieldakjesspecialist (121) Dorine Van der Marel 20-05-2019

   Met bakken kwam het uit de lucht. Rukwinden smeten takken over de weg en tergde het met...

   Lees meer...

  • Nanomol (119) Robert Beernink 18-05-2019

   Het allereerste schisma op aarde was dat tussen mens en dier. In onze stamlijn was zoveel...

   Lees meer...

  • Mindful (142) Vera Bijma 16-05-2019

   Ik hoef de deur niet uit voor een sessie mindfulness. Dankzij mijn zoon heb ik namelijk ontdekt...

   Lees meer...

  • Zo maken ze ze niet meer... (137) Machteld Berkelmans 14-05-2019

   Mijn middelbare schooltijd speelde zich af eind jaren 70 en begin jaren 80. De tijd van punk, new...

   Lees meer...

  • Luizenkammers (130) Robert Beernink 12-05-2019

   Ik kijk best redelijk veel televisie en denk ineens: stop ermee! Ik zit niet middenin een...

   Lees meer...

  • Luizen (160) Vera Bijma 10-05-2019

   Oh nee, hè! denk ik als ik een briefje in mijn kleuters boekentas vind waarop staat dat er weer...

   Lees meer...

  • Stage in de grote stad (144) Dorine Van der Marel 08-05-2019

   Nog wat onwennig zat hij samen met zijn stagebegeleider een broodje kaas te eten in het...

   Lees meer...

  • Reclame (147) Vera Bijma 06-05-2019

   ‘Ik zou toch logopedie willen aanraden,’ zegt de juf tijdens het oudercontact. Onze vijfjarige...

   Lees meer...

  • Het is altijd jammer (183) Henny A.J. Kreeft 04-05-2019

   Een lokale krant, meestal het lokale sufferdje genoemd, is iets wat hard nodig is voor een...

   Lees meer...

  • Herfst van mijn leven (135) Everdien Sambrink Sanderink 02-05-2019

   Ik ben in de leeftijdloze herfst beland. Herfstlieden zoals ik zitten pakweg tussen de...

   Lees meer...

 • april 2019
  • Golflengte (132) Robert Beernink 30-04-2019

   Zondagmorgen, onderweg naar mijn uitgever om de Overeenkomst van Uitgeven te ondertekenen voor...

   Lees meer...

  • Billen (143) Vera Bijma 28-04-2019

   ‘Wat heb je mooie billen!’ roept mijn 5-jarige zoon verrast als hij me in mijn panty in de...

   Lees meer...

  • Kom je buiten spelen? (189) ruby thijs 26-04-2019

   Ik herinner me nog goed dat als jong meisje ik samen met mijn grote broer en zus buiten speelden....

   Lees meer...

  • Een vreemde vogel (116) Lizzie Bizzie 24-04-2019

   Op mijn achttiende heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Alfred Hitchcock, Dat wil zeggen met...

   Lees meer...

  • BoekenBal (122) Robert Beernink 22-04-2019

   ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid:’ is wellicht de beroemdste dichtregel uit de vaderlandse...

   Lees meer...

  • Paasvuur (134) Robert Beernink 21-04-2019

   De ene brand is de andere niet. De wereld rouwt om de enorme schade aan de Notre-Dame de Paris....

   Lees meer...

  • Vrolijk Pasen (152) Dorine Van der Marel 20-04-2019

   Help. Echtgenoot heeft weer een nieuwe hobby. De voorlaatste keer dat hij een nieuwe hobby had,...

   Lees meer...

  • Het dak eraf (133) Vera Bijma 18-04-2019

   Rond half vijf ’s nachts schrik ik wakker van een geluid. Het klinkt alsof er iemand de trap...

   Lees meer...

  • Politiek (147) Machteld Berkelmans 16-04-2019

   Vroeger was politiek een ernstiger zaak dan tegenwoordig. Politiek werd bedreven door bezadigde...

   Lees meer...

  • Onthouden (126) Robert Beernink 14-04-2019

   Het vat is leeg, de bok verbrand, het hoofd bonkt onder het askruisje. Alle rituelen zijn...

   Lees meer...

  • Vervelendigheid staat voor de deur (136) Edith E (©Inspiratiewater) 12-04-2019

   Hij is één van de grootste irritaties in het leven. Hij jaagt de schrik in de benen, omdat hij...

   Lees meer...

  • De zeiklijn (171) Dorine Van der Marel 10-04-2019

   Ik wil net de eerste hap van mijn carpaccio de bœuf nemen als ik zoon aan de lijn krijg. Hij is...

   Lees meer...

  • Who's bad ? (156) Lydia Willemse 08-04-2019

   Hebt u Leaving Neverland gezien ? Ik wel of ik ook, zij het met tussenpozen. De vier uur durende...

   Lees meer...

  • Dialect (165) Machteld Berkelmans 06-04-2019

   Ik ben geboren in Tilburg, diep in het Brabantse land. Het land van de zachte g. Dat hoor je aan...

   Lees meer...

  • Wit (131) Robert Beernink 03-04-2019

   We hebben een groot tekort aan wit in ons land. Ho, voordat de radicalen hier de voordeur komen...

   Lees meer...

  • Alles voor niets geweest (166) Dorine Van der Marel 01-04-2019

   Jaren ben je bezig om je kinderen veilig en gezond groot te brengen. In hun prilste maanden geef...

   Lees meer...

 • maart 2019
  • Lekker door de modder (139) Machteld Berkelmans 30-03-2019

   Het baasje houdt niet van regen. Omdat het dan overal zo’n blubber wordt. Zelf houdt hij ook niet...

   Lees meer...

  • Energierekening (118) Robert Beernink 28-03-2019

   Met God als baas was de aarde het centrum van de schepping, daarna werden zon en mens het...

   Lees meer...

  • Cursiefjes (258) Lieven Vandekerckhove 26-03-2019

     Mijn boek, „In schuinschrift“ bundelt een aantal cursiefjes, die alle handelen over het wel en...

   Lees meer...

  • Selfie (170) Machteld Berkelmans 24-03-2019

   Met de komst van de smartphone is ook een heel bijzonder fenomeen ontstaan. Een fenomeen waar het...

   Lees meer...

  • Ontlijnen (166) Robert Beernink 22-03-2019

   Het is zo ingeburgerd dat je het pas door hebt als het niet gebeurt. Voorwaarde is dat je het zelf ook...

   Lees meer...

  • Barbie (194) Irma Moekestorm 20-03-2019

   Ik kan me niet heugen dat ik ooit een goede poppenmoeder was. Het enige dat ik me kan herinneren...

   Lees meer...

  • Kwantumtaal (140) Robert Beernink 18-03-2019

   In VPRO’s 2DOC was recentelijk ‘De Race’ te zien, over de ontwikkeling van de kwantumcomputer, met in...

   Lees meer...

  • Meelopen (155) john ten wolde 16-03-2019

   MEELOPEN Meelopen, omdat je geen eigen mening hebt? Al denk je van wel. Ga eens bij jezelf na......

   Lees meer...

  • Kalotjesclub (128) Robert Beernink 14-03-2019

   De Paus roept de leiders van de bisschoppenconferenties naar Rome om het eens diepgravend over...

   Lees meer...

  • sneeuw (221) Dorine Van der Marel 12-03-2019

   We hebben een wat koel onthaal in de Alpen als we ‘s avonds na vijf uur rijden moe aankomen. Het...

   Lees meer...

  • Maatneemland (145) Robert Beernink 10-03-2019

   Dit land is zo klein dat we alles en iedereen de maat kunnen nemen. Wie in de Verenigde Staten...

   Lees meer...

  • succes met de verhuizing (179) Dorine Van der Marel 07-03-2019

   Op weg naar de brievenbus kwam ik een dorpsgenote tegen. Nog voordat ik mijn mond open deed, zette zij...

   Lees meer...

  • Eeuwelingen (155) Robert Beernink 05-03-2019

   Onlangs vertoonde het onvolprezen geschiedkundig televisieprogramma Andere Tijden een compilatie...

   Lees meer...

  • Vrijheid, Gelijkheid en Big Brotherschap (119) wybo kuizenga 03-03-2019

   Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt of de M in KLM, nu de M van Cora is? Cora van...

   Lees meer...

  • Voetballers (151) yves goudket 01-03-2019

   De voetballerij is de laatste 20 jaar enorm geevolueerd, niks is minder waar, net zoals alles...

   Lees meer...

 • februari 2019
  • Je zal het maar hebben (141) Machteld Berkelmans 27-02-2019

   Soms komen er toch wel eens programma’s op televisie waarvan je denkt, ja, daar moet ik even naar...

   Lees meer...

  • Cold War verdient geen Oscar (260) Reinder Veelinx 26-02-2019

   Regisseur Pawel Pawlikowski won met Ida een Oscar. Zijn Cold War werd twee keer genomineerd. Alle...

   Lees meer...

  • Komaf (152) Robert Beernink 24-02-2019

   Ik heb een DNA test laten uitvoeren om een indruk te krijgen van mijn afstamming. Dat is een...

   Lees meer...

  • neerslag (187) Dorine Van der Marel 22-02-2019

   Het was een slechte nacht, een heel slechte nacht. Uren na middernacht lag ik nog klaarwakker naar het...

   Lees meer...

  • Pianolastemming (119) Robert Beernink 20-02-2019

   In aanloop naar blue Monday op 21 januari voelt het weldadig ons wolkengrijze land, waar momenteel weinig te...

   Lees meer...

  • Er bij horen (155) Machteld Berkelmans 18-02-2019

   Een aantal jaren geleden heeft in China een, inmiddels volwassen, man zijn nier verkocht om met...

   Lees meer...

  • Samen boodschappen doen (123) Machteld Berkelmans 17-02-2019

   Ik stond in de supermarkt in de rij voor de kassa. Vrijdagmiddag, mijn laatste adres dus ik had de...

   Lees meer...

  • Kampioen (135) hans rol 16-02-2019

   Met een ongezonde spanning zit ik voor de buis. Ik wil graag zien hoe de kleinzoon van Poupou...

   Lees meer...

  • Robbie van Leeuwen - wat een verademing (144) Watze Witteveen 14-02-2019

   De Wereld Draait Door is al een paar jaar geen vaste kost meer in de vooravond. Daar waar ik...

   Lees meer...

  • Copulator (130) Robert Beernink 12-02-2019

   Er is geen enkel goed gebruik over dat niet onder vuur ligt. De zwartepietendiscussie is er zelf...

   Lees meer...

  • Lauwersoog - rampzalig (141) Watze Witteveen 10-02-2019

   Vrouw wilde iets leuks doen vandaag. Aangezien ik de laatste tijd niet in opperbeste stemming...

   Lees meer...

  • Wegen (189) Robert Beernink 07-02-2019

   Voornemens maken voor Nieuwjaar is flauwekul. Dat soort ambities is net als de horizon: die is er...

   Lees meer...

  • #Ceci n'est pas une sein (150) Inge Sleegers 04-02-2019

   Regelmatig heb ik gemengde gevoelens bij wat er in mijn newsfeed op facebook verschijnt. Posts van...

   Lees meer...

 • januari 2019
  • Waterlinie (177) Robert Beernink 31-01-2019

   Tussen het gesoebat over de kleur van de knecht, stabiliteit van de stint en valorisatie van...

   Lees meer...

  • De rat (218) Dorine Van der Marel 27-01-2019

   Het houtkacheltje brandt behaaglijk, de lampen zijn sfeervol gedimd en op de televisie legt Lubach helder...

   Lees meer...

  • Geniaal (193) Robert Beernink 23-01-2019

   Erkend China kenner Ruben Terlou vindt het geen verrassing dat in dat land voor het eerst...

   Lees meer...

  • Een Aanrader! (150) Emily Puck 19-01-2019

   Merci Liliane, voor deze kop. Het doet veel, en het is belangrijk, veel belangrijker dan het...

   Lees meer...

  • Bedekking (201) Robert Beernink 15-01-2019

   Het wettelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding polariseert naar een discussie over...

   Lees meer...

  • Klaar voor het nieuwe jaar (155) Titia Bosma 11-01-2019

   01-01-2019, 09.56 uur, een app van mijn schoonzus. 'Net niet in het oude jaar, maar nu eindelijk...

   Lees meer...

  • Erbarmen (186) Robert Beernink 07-01-2019

   In de aardige quiz Met Het Mes Op Tafel van Omroep Max vraagt de heerlijk anachronistisch gecaste...

   Lees meer...

  • 'Dag van...' (373) Lieven Vandekerckhove 03-01-2019

       In de krant vernam ik vanmorgen dat het vandaag wel een heel bijzondere dag is. Geen feestdag,...

   Lees meer...

 • december 2018
 • november 2018
 • oktober 2018
  • Omvallen ziekenhuizen. (162) Brigitte de Jong 30-10-2018

   Geschokt vernam ik het nieuws dat MC Slotervaart en de IJsselmeer ziekenhuizen op de fles zijn....

   Lees meer...

  • De kus (322) Heleen van Beek 27-10-2018

   In Nederland is het de gewoonte om elkaar drie kussen op de wang te geven, meestal beginnend op de...

   Lees meer...

  • Lateraal (191) Robert Beernink 24-10-2018

   Lateraal valt in een verzameling woorden die door zowel hun schrijfwijze als klank intrigeren. De...

   Lees meer...

  • De ‘kledders’ van Twan Huys en Jeroen Pauw (252) Han Maas 20-10-2018

   Twan Huys heeft de presentatie van RTL Late Night van Humberto Tan overgenomen omdat de...

   Lees meer...

  • Smaak (251) Robert Beernink 17-10-2018

   Valt over smaak te twisten? Chubby Checker zou dat volmondig met ‘ja’ hebben beantwoord. Ons oude...

   Lees meer...

  • Zombie (223) Luc van de Wiel 14-10-2018

   Als ik even opkijk, zie ik een zombie langs fietsen. Tergend langzaam fietst ze me voorbij, haar...

   Lees meer...

  • Perspectief (221) Robert Beernink 11-10-2018

   Mijn redacteur op de uitgeverij hamert voortdurend op adequaat schrijfperspectief en accuratesse...

   Lees meer...

  • Besef is alles, zonder besef bestaat niets (209) Jim Beta Beta 08-10-2018

   1 Besef is alles, zonder besef bestaat niets. We zien onszelf als beschaafd, maar zijn we dit ook? Hoe...

   Lees meer...

  • Fitwit (227) Robert Beernink 05-10-2018

   Onlangs werd in Den Haag een of andere smuck gearresteerd omdat hij voorbereidingen zou treffen...

   Lees meer...

  • Queen of Crime (240) Cisca Keesman 02-10-2018

   “Is ze nou nóg niet begonnen?” Een miss Marple-achtige vrouw met een hoedje op vraagt het me op...

   Lees meer...

 • september 2018
  • Zielkijker (209) Robert Beernink 29-09-2018

   Coen Verbraak heeft het beste tot het einde bewaard: het moment waarop de ziel zelf zich moet...

   Lees meer...

  • Wetenschappelijke slagers (165) Edith E (©Inspiratiewater) 26-09-2018

   Gisteren, 28 augustus 2018, heb ik me weer eens flink zitten opwinden over een nieuwtje in de...

   Lees meer...

  • Geweten (165) Henk van Veen 23-09-2018

   De fractievoorzitter van de Christen Unie (C.U.), Gertjan Segers, verwerpt de afschaffing van de...

   Lees meer...

  • Lokeend (211) Robert Beernink 20-09-2018

   De vijf vijfjes van de Staatsloterij branden in mijn binnenzak. Ik werp een blik naar binnen....

   Lees meer...

  • Varen (232) Henk van Veen 17-09-2018

   Varen op de Linge. De tocht in de haven van Leerdam. Het is zomer, het is erg warm 30°+....

   Lees meer...

  • GraaiGabbers (221) Robert Beernink 14-09-2018

   Ik moet iets bekennen: een geschil met het dorpstoneel brengt ons voor het hekje en begint op mijn...

   Lees meer...

  • Wielrenners hebben geen drinkpauze (235) Bas Oosterlaken 10-09-2018

   Ik zat met de familie te kijken verbaasd naar de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV....

   Lees meer...

  • BlokBuster (223) Robert Beernink 05-09-2018

   Ik ken onze Minister van Buitenlandse Zaken nog uit zijn tijd bij De Bank. Behalve wat magerder,...

   Lees meer...

 • augustus 2018
  • Vrienden en familie (216) Trijntje Lamein 30-08-2018

   Soms heb je vrienden die als familie zijn. En soms ook heb je familie die niet eens vrienden van...

   Lees meer...

  • ©ZinderZinnen (197) Robert Beernink 25-08-2018

   Na een korte wandeling door de binnenstedelijke hittegolf glip ik de boekhandel binnen. Inkoper...

   Lees meer...

  • Alpha hulp -Huishoudelijke werkster (290) Gerard Treffers 21-08-2018

   Een alfahulp is iemand die in Nederland ingezet wordt voor het verlenen van huishoudelijke hulp....

   Lees meer...

  • Komkommertijd (237) Robert Beernink 16-08-2018

   Vroeger wisten we het van tevoren: zodra het buiten heet is, dansen de journalisten op de...

   Lees meer...

  • Verzamelwoede (290) Cisca Keesman 11-08-2018

   ‘Dat gaat hem niet worden, mevrouw’. Hij staat voor me met een beschuldigende blik in zijn ogen....

   Lees meer...

  • Stamtafel (262) Robert Beernink 07-08-2018

   De afbladderende bruine kroeg is gevuld met de opeengepakte weeïge geur en smaak van een niet...

   Lees meer...

  • Carmiggelt achterna (215) Kathelijne De Brauwer 04-08-2018

   Ze klampt zich vast aan de tapkast als aan de laatste strohalm. Ze is van kop tot teen gehuld in...

   Lees meer...

  • 65+ crisis (390) Gerard Treffers 02-08-2018

   Iedereen kent de grote trauma’s in zijn leven. Het begint al met de geboorte, als je met alle...

   Lees meer...

 • juli 2018

Hoogste beoordeelding:

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster