1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Rottend hart

Publicatie op : 27-05-2021

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Rottend hart

238 Hits.
 
Een crisis, ongeacht of dit door oorlog, een pandemie of ramp veroorzaakt wordt, haalt helaas vaak het slechtste bij mensen naar boven. Slechtheid die je van grote afstand al ruikt, het stinkt, het riekt naar een rottend hart.
Geldbejag, zelfverheerlijking, egoïsme, verraad, haat, zelfverrijking, afgunst en nog vele andere negatieve zaken komen naar boven ploppen.
Nog meer dan in tijden zonder crisis.
De slechtheid die bij velen onder de huid al sluimerend aanwezig is, ontsnapt en de mens laat zijn ware gezicht zien. Dat gedrag zie je echt niet alleen tijdens een bijv. een Wereldoorlog waar buren elkaar een loer draaien, mensen verraden worden voor een geldbedrag en waar zelfverrijking en macht lust over andermans rug en leven plaatsvindt. Judas kreeg 30 zilveren penningen. Er zit een Judas in ons allemaal.
 
De huidige coronacrisis is daar weer een goed voorbeeld van. Zogenaamde goedbedoelde acties en initiatieven blijken puur de jacht op geld te zijn geweest. Iedereen een rad voor ogen draaien onder het mom van een sociaal maatschappelijk ingesteld bedrijf is de perfecte dekmantel om vele miljoenen naar binnen te harken. 30 Miljoen euro’s zijn de huidige 30 zilverstukken. Natuurlijk worden door mooie woorden en zinnen, daar diverse draaiingen aangegeven, maar de smerigheid zit er gewoon diep in. De vuilheid zit in de kern, in het hart.
Ook het wegzetten van mensen die niet bij jouw groep horen is zo’n specifieke bezigheid. Crisissen hebben vaak als gevolg dat mensen het groepsdenken ultiem perfectioneren. Ik en jij. Wij en zij. Voor en tegenstanders. Gevaccineerden en ongevaccineerden. Zwart en wit. Kuddedier en wappies. Jood en Palestijn. Het indelen in groepen is eigenlijk het indelen in kampen. Een hek eromheen en flink wijzen, schelden op die ander en hen van alles de schuld geven. Makkelijk en blijkbaar werkt dat voor velen. Als of het de oplossing van een crisis dichterbij brengt.
Voor herhalingen van deze geschiedenissen hoef je echt niet 75, 150 of 2000 jaar terug te gaan. Let maar eens op, het gebeurt gewoon nu om ons heen. De crisis door Corona legt dat heel scherp bloot. De mens laat zijn ware aard zien.
 
Afgelopen dagen kwam er op Twitter een hele mooie leidraad langs. Gewoon een tegeltjeswijsheid waar iemand me op wees. Een wijsheid voor het leven. Een levenswijsheid.
“Mensen zijn om van te houden
dingen om te gebruiken.
Het gaat mis als we dingen liefhebben
en mensen gebruiken."
 
En lees voor dingen dan ook zaken als zelfverheerlijking, macht, geld, aanzien, positie, etc.
 
Dit is een prima meetlat om al je activiteiten en handelingen naast neer te leggen. Het gaat om je ware intenties. De mens kun je voor de gek houden, maar er is ook altijd nog iemand die recht in je hart kijkt, je hart beziet. En als jouw morele kompas zou werken, bezie je eigen hart en blijf verre van dit soort gedrag.
Juist in tijden van crisis. Want nu is het zo hard nodig om liefde te strooien. En liefde kan zich in vele vormen uiten. In aandacht, in oog voor elkaar, in een luisterend oor, in goed doen met je overvloed en rijkdom, in de ander steunen, in de ander helpen op vele manieren.
 
En een helpend hart…dat stinkt niet, een helpend hart bloeit en heeft de geur van liefde en compassie.
En laat die geur nu vele malen sterker zijn dan de geur van geld, zelfverheerlijking en een rottend hart.
 
Welke geur hangt er om jou heen?
 
GaafWoord
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

30.05.21
Feedback:
Op zich goed geschreven, al meen ik dat er ook een goedheid is die bij velen (iedereen zelfs denk ik) onder de huid al sluimerend aanwezig is en die het ook een waar gezicht van de mens laat zien. Niemand is goed of slecht. We hebben het allebei in ons. Soms neigen we naar het gedrag van die Judas en dan weer zijn we een hulpvaardige engel.
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
29.05.21
Feedback:
Sorry Peter, hij had van mij wat concreter gemogen. Ik mis voorbeelden van wat jij onder een rottend hart verstaat. Jouw eigen standpunt, begrijp je? Het blijft voor mij een beetje een generalisatie. Als jij vindt dat er een Judas in ons allen schuilt dan is een voorbeeld van een 'gevallen Engel' wel op zijn plaats bijvoorbeeld.
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.05.21
Feedback:
Ik word hier een tikkeltje depressief van: 'de mens laat zijn ware aard zien'. Zo erg zijn de meeste mensen niet hoor! Maar goed geschreven en een heel mooi einde.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
NO SHIT
268
Lezen?
Column
Koningsspelen Jager en Prooi
235
Lezen?
Column
BEESTACHTIG GEDRAG
187
Lezen?