Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Rocktober

Het was deze oktober twintig jaar geleden dat The Ramones voor het laatst optraden. ‘Life’s a gas’ zongen ze, wat je zou kunnen vertalen met: Het leven is een scheet. Dat kan verschillende dingen betekenen. Bijvoorbeeld dat het leven kort is, en dat je in vergelijking veel langer dood bent. Misschien bedoelden ze: Leven stinkt, of het knalt soms. Ook is het denkbaar dat ze met vooruitzicht op verlichting, die het laten van een scheet geeft, deze tekst verdieping wilden geven. Ik kan niet laten te vermelden dat een scheet geenszins per se om het geluid gaat, zoals te lezen is in mijn ‘Standaardwerk van de menselijke wind’, uitgegeven in 1981. We kennen ten slotte allemaal de uitdrukking: “Dat was een stille.” Niet te verwarren met de term waar we ook agenten in burger mee aanduiden.
   The Ramones was een Amerikaanse punkrockband die er om bekend stond dat ze alle franje schrapte, zowel in muziek als in teksten. Voor wat betreft het muzikale kwam dat voornamelijk tijdens liveoptredens tot uiting. Op hun studioalbums zijn veelvuldig keyboards te horen. En twee of meer verschillende gitaarpartijen, terwijl ze maar één gitarist hadden. Wie slechts de studioversies kent, zal niet die niet altijd even makkelijk herkennen in een liveopname. Buiten alle weggelaten arrangementen speelden ze nummers ook nog eens aanzienlijk sneller dan op de plaat. De fans waardeerden voornamelijk de livesound, zodat de verkoopcijfers van de studio-opnames nogal eens te wensen over lieten.
   Deze maand was ook het decor voor de cd-presentatie van mijn eigen band. In maart zijn we begonnen met opnemen en nu was dan eindelijk het moment van de waarheid. Een bevriende band als voorprogramma, plaatjes die achter ons werden geprojecteerd, enthousiast publiek en een bar zorgden voor de nodige sfeer. Top! Na het spelen kroop dus ineens die songtekst in mijn hoofd. Life’s a gas. Een kort ogenblik zie ik mij met een zelfgemaakte kartonnen gitaar in mijn slaapkamer rocken op muziek die van de radio was opgenomen op een cassettebandje. Het lijkt gisteren, terwijl daar toch minstens een half mensenleven tussen zit. De verbinding tussen deze twee momenten is alle plezier die het geeft en heeft gegeven, denk ik. Ja, het leven is een scheet, maar wel een fijne*.
   Dat doet me dan weer aan een volgend nummer van The Ramones denken, waarin ze slechts twee zinnen nodig hadden om een nummer te vullen:
   ‘I got a lot to say
   I can’t remember now’

* zie: Standaardwerk van de menselijke wind
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 700
(Gemiddelde waardering 4.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten