Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Rietje

Sinds een poosje speel ik saxofoon. Nou ja spelen… Ik heb er één en af en toe toeter ik er op. Ik heb les gehad, maar de lessen zijn door andere verplichtingen wat in de verdrukking gekomen. Dat zit me dwars. Ik heb mij voorgenomen om de lessen weer te gaan oppakken want ik moet nog oneindig veel leren. Hoeveel ik nog moet leren las ik in een interview met Benjamin Herman. Hij had het over rietjes. Het trillen van het houten rietje is de bron van geluid bij een sax. Dat rietje is de reden waarom de geheel metalen saxofoon toch tot de houtblazersfamilie behoort. Het is al een hele kunst om dragelijk geluid uit een saxofoon te krijgen. Aanvankelijk komen er geluiden als van een koe in doodsnood. Door het mondstuk niet te ver in de mond te stoppen, je boventanden op het mondstuk te plaatsen en rustig te blazen, klinkt het geleidelijk aan wat beter. Belangrijk is dat de rietjes onbeschadigd blijven. Als ze toch averij oplopen moeten ze worden vervangen. Een doosje rietjes behoort dan ook tot de standaarduitrusting van elke saxofonist.

Laatst waren mijn rietjes op en bestelde ik een nieuw doosje op internet. Gewoon ‘een’ doosje. Fout! Echte saxofonisten, vertelt Herman, willen alléén rietjes gemaakt van bomen die aan de zonnige kant van de vallei groeiden. Echte saxofonisten merken ook aan een rietje of dit het geval was. Er zijn ook kunststof rietjes en het laat zich raden wat echte saxofonisten daarvan vinden. Voor Herman is het alsof je met een lijk aan het vrijen bent. Pffff… denk ik, gelukkig heb ik houten rietjes, want voor je het weet word je voor necrofiel versleten, waarbij werknemers van de winkel waar je ze bestelt gruwend uitroepen: “Daar heb je weer zo’n smeerlap die kunststof rietjes gebruikt”. Benjamin citeerde in het interview Dexter Gorden die ooit gezegd schijnt te hebben: ”Happiness is a nice wet reed”. Voor echte saxofonisten gaat er niets boven een lekkere natte riet. Ik keek ineens naar mijn doosje rietjes met een wat erotisch gekleurde verwachting. Elk rietje zit apart verpakt in een kunststoffen houdertje. Ik pakte er voorzichtig eentje uit . Ik bewonderde het mooie gladde blanke hout en de subtiele welvingen van mijn rietje, streelde haar zacht, zette haar in mijn saxofoon en maakte haar lekker nat…

Ik kreeg geen erectie, ik voelde niks eigenlijk en wist daardoor: ik ben nog lang geen echte saxofonist… 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 47
(Gemiddelde waardering 3.8 met 4 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Meer schrijfactiviteiten