Voor schrijvers, door schrijvers
Column
469 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

578 Hits

Publicatie op:
Rietje

Sinds een poosje speel ik saxofoon. Nou ja spelen… Ik heb er één en af en toe toeter ik er op. Ik heb les gehad, maar de lessen zijn door andere verplichtingen wat in de verdrukking gekomen. Dat zit me dwars. Ik heb mij voorgenomen om de lessen weer te gaan oppakken want ik moet nog oneindig veel leren. Hoeveel ik nog moet leren las ik in een interview met Benjamin Herman. Hij had het over rietjes. Het trillen van het houten rietje is de bron van geluid bij een sax. Dat rietje is de reden waarom de geheel metalen saxofoon toch tot de houtblazersfamilie behoort. Het is al een hele kunst om dragelijk geluid uit een saxofoon te krijgen. Aanvankelijk komen er geluiden als van een koe in doodsnood. Door het mondstuk niet te ver in de mond te stoppen, je boventanden op het mondstuk te plaatsen en rustig te blazen, klinkt het geleidelijk aan wat beter. Belangrijk is dat de rietjes onbeschadigd blijven. Als ze toch averij oplopen moeten ze worden vervangen. Een doosje rietjes behoort dan ook tot de standaarduitrusting van elke saxofonist.

Laatst waren mijn rietjes op en bestelde ik een nieuw doosje op internet. Gewoon ‘een’ doosje. Fout! Echte saxofonisten, vertelt Herman, willen alléén rietjes gemaakt van bomen die aan de zonnige kant van de vallei groeiden. Echte saxofonisten merken ook aan een rietje of dit het geval was. Er zijn ook kunststof rietjes en het laat zich raden wat echte saxofonisten daarvan vinden. Voor Herman is het alsof je met een lijk aan het vrijen bent. Pffff… denk ik, gelukkig heb ik houten rietjes, want voor je het weet word je voor necrofiel versleten, waarbij werknemers van de winkel waar je ze bestelt gruwend uitroepen: “Daar heb je weer zo’n smeerlap die kunststof rietjes gebruikt”. Benjamin citeerde in het interview Dexter Gorden die ooit gezegd schijnt te hebben: ”Happiness is a nice wet reed”. Voor echte saxofonisten gaat er niets boven een lekkere natte riet. Ik keek ineens naar mijn doosje rietjes met een wat erotisch gekleurde verwachting. Elk rietje zit apart verpakt in een kunststoffen houdertje. Ik pakte er voorzichtig eentje uit . Ik bewonderde het mooie gladde blanke hout en de subtiele welvingen van mijn rietje, streelde haar zacht, zette haar in mijn saxofoon en maakte haar lekker nat…

Ik kreeg geen erectie, ik voelde niks eigenlijk en wist daardoor: ik ben nog lang geen echte saxofonist… 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Rietje"