Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Religie en de postcodeloterij

Het begint met een vonkje. Een rake opmerking, een nachtelijke ingeving, een plotseling inzicht in moeilijke materie. Met voldoende materiaal voorhanden en bij de juiste omstandigheden vat mijn ‘leefstijlcolumn’ vlam. Meestal staat tie binnen een half uur in lichterlaaie, whooosh. En dan begint het langdurige nablussen. Wat is nu precies de boodschap? Is de volgorde wel goed? Staan er geen woorden dubbel in. Zitten er wel een paar aansprekende alliteraties in verstopt? Wat kan er weg? Urenlang wikken en wegen, wie houdt me tegen...

Die overwegingsdrang dringt zich trouwens ook op bij andere zaken. Bij huishoudelijke aankopen steekt ook steeds een soort maniakale vergelijkingswoede de kop op. In de stad loop ik naar vijf of zes winkels, op internet struin ik talloze sites af en lees ik reviews tot ik geen stofzuiger cq digitale camera meer kan zien. En het erge is: als ik de helft van die tijd zou gebruiken om bij te klussen kon ik van al die spullen altijd het duurste model kopen en zou ik waarschijnlijk nog genoeg over houden om de wintersport of een lease auto te financieren.

Maar het is dus lastig kiezen, met zoveel aanbod en zoveel informatie. Ook in leefstijlland steekt keuzestress de kop op. Zo veel tegenstrijdige wetenschappelijke onderzoeken naar gezondheidswinst, al dan niet met vooropgezette uitkomsten die de financierende partij goed uitkomen. Zoveel aanbieders van diëten, bewegingsprogramma's en coachingstrajecten, alternatieve geneeswijzen. Zoveel succesverhalen. Met al die overvloed, hoe weet je dan wat goed voor je is? Waar moet je het zoeken? En als je iets gevonden hebt, moet je het allemaal naar de letter volgen? Of kun je het meer zien als losse richtlijnen? Wie heeft de wijsheid in pacht?

Het lijkt haast een religieus debat. Religie, ik zie de moeilijke blikken op de redactie nu al voor me. Maar ik zal er geen cartoon bij tekenen, misschien helpt dat? De groep ongelovigen is in ieder geval groeiende, letterlijk en figuurlijk. Daarnaast heb je nog de gematigden, die geloof in gezondheid vaak van huis uit mee hebben gekregen, maar ook weer niet al te streng in de leer zijn. En dan zijn er nog de fundamentalisten, met hun onwrikbare overtuiging in de superioriteit van hun specifieke leefwijze. Waarbij vooral de nieuwe bekeerlingen, met hun verse angst voor later, de meest fanatieke blijken.

Of je nu wel of niet in een hogere macht gelooft, religies herbergen belangrijke waarden waar niemand omheen kan: behandel jezelf en elkaar met respect, leer van elkaar, wees empathisch. Alleen verschillen de normen nogal per stroming. Bid dit of dat, dan of dan, naar Die of Die. Ga daar of daar naar toe op pelgrimstocht. Trouw wel of niet met die of die, eet dit of dat juist niet, snij dat of dat stukje vlees weg bij iemands geslachtsorganen of niet, enzovoort. Mijn visie op het geheel: geloof wat je wil en doe wat je wil, zolang die normen maar niet ten koste gaan van die universele menselijke waarden. En snij vooral in achterhaalde gebruiken.

Qua leefstijlreligie spreekt het 'iets-isme' mij persoonlijk wel aan. Ik geloof wel dat ik 'iets' gezonder kan leven maar ik pin me niet te veel vast op één stroming. Ik pik gewoon overal ideeën op en kijk wat bij mij past. Dus ja: wel lekker sporten of een handje powerfood door de yoghurt. En nee, niet de kids alleen maar rauw voer voorschotelen. Ja, wel af en toe een mindfulness oefeningetje (zorgverzekeraar VGZ heeft wel een mooi appje hiervoor gemaakt, check het uit!) en genoeg vette visjes op mijn bord.. En nee, geen ban op brood, pizza of bier of andere essentiële graanproducten. Nou ja, iets-isme dus..

O ja, voor ik het vergeet, waar ik persoonlijk dus erg jeuk van krijg dat is die postcodeloterijtaktiek waarmee sommige reli- én leefstijlfanaten werven in de vijver der ongelovigen. 'Als je niet mee doet met onze club dan vis je straks achter het net en word je eeuwig ongelukkig.' Ik snap het wel, net als bij die loterij zitten er goede bedoelingen achter. En ergens waardeer ik de poging ook wel, maar iedereen die op die manier mijn lijf, mijn ziel òf mijn bankrekening wil behoeden voor onheil mag van mij toch echt een deurtje verder...

Wouter
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 910
(Gemiddelde waardering 4 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten