Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

357 Hits

Publicatie op:
Reizen door de tijden heen.
Reizen mag binnenkort weer. Reizen is tegenwoordig niet meer zo speciaal. Er is aanbod genoeg. De twijfel groeit om toch maar weer voor het buitenland te kiezen ipv in eigen land, nu het weer kan. 
Iemand die nooit op reis gaat is tegenwoordig de uitzondering op de regel.
"ik ga niet graag op reis, ik blijf liever gezellig thuis. Ik heb hier alles wat ik moet hebben en dat is meer dan genoeg" . Het zouden de woorden van mijn moeder kunnen zijn. Voor haar hoefde het nooit. Ze is een echte huismus.
Gelukkig was ons vader zaliger iets avontuurlijker ingesteld. Dankzij hem werd ons leven onder de kerktoren verrijkt met reisjes naar Luxemburg of de Ardennen.
Het was meestal naar hetzelfde plekje. Bourscheid werd onze tweede thuis. Jaren zijn we naar de chalet Casa Mia geweest.. Ze noemden het daar ook wel Klein Zwitserland. Dat klonk toch iets meer in de oren dan Bourscheid.
Een volumewagen bestond toen nog niet.
Met 4 zonen, 1 dochter en moeder en vader en bagage was het altijd een hele onderneming om alles in de auto te krijgen.
De eerste keer toen we op vakantie vertrokken reed vader met een metaalblauwe Ford.
De hele weg met vijf kinderen op de achterbank. Zonder gordels. En uit verveling liep dat dan wel eens uit de hand. Dan stond het zweet in vaders handen om de kroost wat in te tomen terwijl moeder op de landkaart keek. Met grote zonnebril op. Die waren ze nog net voor vertrek gaan kopen. Vader vond het geen goed moment om dat net voor vertrek nog te gaan doen. In een moment van opwinding en onoplettendheid reed hij dan ook nog tegen een andere auto toen hij de parking afreed. Ik herinner mij nog het gevloek. En moeder keek door haar grote donkere nieuwe zonnebril.
Later werden we iets groter en werd de blauwe Ford te krap.
Het werd een bruine Ford Taunus. Een slee van een auto. Maar nog steeds geen volumewagen.
Mijn vader bedacht een mobiel zitje op de handrem in hout. Een kussentje erop en dat werd mijn plekje tot in Klein Zwitserland.
En er werd mij opgelegd dat, bij een onverwachte politie controle of als ze ergens in zicht kwamen, ik me in eerste instantie heel hard moest bukken tot onder het dashboard. En in uiterste nood moest ik schuilen aan de voeten van moeder, onder het handschoenenkastje. En zo geschiedde. Het bankje hebben we nadien toch maar weer afgeschaft. Het was trouwens ook niet handig bij vertrek op een hellend vlak want de handrem zat onder het bankje.
Bij de laatste familiereis gingen de twee oudste broers niet meer mee. Ze hadden het ondertussen wel gehad met Klein Zwitserland. Daardoor werd het op de achterbank toch weer iets comfortabeler.
We gingen naar een gloednieuwe chalet in de Ardennen deze keer. Bovenop een berg.
Het had geregend de nacht ervoor. Behalve een volumewagen was het ook geen 4X4 zo bleek.
Uitstappen en duwen beveel vader. En zo geschiedde alweer. Hij is boven op de berg geraakt maar hoe. Wij mochten de auto niet meer in want we hingen vol slijk.
Verder was er aan die chalet geen hol te beleven. Een wandeling doen en een plaatselijke boer helpen met het hooien was zowat het meest avontuurlijke van dat laatste familie reisje.
Geen viersterren hotels of vliegvakanties in onze kindertijd. Maar wel heel mooie herinneringen die goud waard zijn.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Reizen door de tijden heen."